De Utrechtse Kanaalstraat tijdens corona én ramadan: koranverzen en plexiglas als bescherming

UTRECHT - Slagers laden karkassen uit koelwagens, auto's staan dubbel geparkeerd en de stoep voor kleine supermarktjes staat nog even bomvol groenten als altijd. De Kanaalstraat van nu lijkt op de Kanaalstraat voor corona, maar is het niet. De rolluiken van juweliers en kappers zijn omlaag en het is rustiger op de weg en de stoep.
"Hoe lang corona nog duurt, dat weet god"
"Hoe lang corona nog duurt, dat weet god" © RTV Utrecht

OMRA

De van origine Syrische Omra heeft wel tijd voor wat vragen. Tussendoor geeft de eigenaar van een kleine supermarkt in het Arabisch aanwijzingen aan zijn medewerkers. Er is net een levering geweest. Grote blikken worden van een pallet gehaald.
Omra zit achter de kassa, hij heeft doorzichtige plastic schermen opgehangen en op de vloer om de anderhalve meter met tape strepen aangebracht. Vier jaar heeft hij zijn winkel, zijn klanten zijn een mix van Hollanders, Marokkanen, Surinamers; iedereen is welkom. Maar als het op de coronaregels aankomt hebben ze een ding gemeen. Omra: "Ze moeten goed luisteren."
"Soms worden ze een beetje boos", zegt Omra over zijn klanten als ze worden aangesproken op hun gedrag. Een keer heeft hij iemand uit de winkel moeten zetten. "Veiligheid gaat voor. Ik wil niet ziek worden."
Wanneer denkt de winkelier dat het gewone leven weer door kan? Hij lacht en spreekt een collega in het Arabisch aan. Dan kijkt hij omhoog. "Dat weet alleen god."
"De slager is hier netjes, er zit niet te veel vet aan het vlees"
"De slager is hier netjes, er zit niet te veel vet aan het vlees" © RTV Utrecht

MEVROUW JOHNSEN

Stijlvol gekleed, lippen gestift en een grote tas van de Action vol met boodschappen. Selli Johnsen uit Culemborg komt zo'n twee keer per maand naar Utrecht voor boodschappen in de Kanaalstraat, vandaag samen met haar dochter.
"De slager is hier netjes", zegt ze, met een randje Rotterdams in haar stem. "Schoon bedoel ik dan. En er zit ook niet te veel vet aan het vlees." En de prijs is natuurlijk gunstig, ze heeft een tas vol boodschappen voor 15 euro. "Voor dat geld heb ik nu 8 kilo boodschappen, ergens anders heb je dan 5 kilo."
Door corona is het rustiger zegt ze, dat is ook wel eens fijn. Maar in de kleine winkeltjes is het soms niet te voorkomen dat mensen toch dichterbij komen. "Dan doe ik zo", zegt ze en steekt haar arm uit. "En ik tel de afstand om de tegels in te schatten."
"Geen handen schudden is niet raar."
"Geen handen schudden is niet raar." © RTV Utrecht

ZIAD EN HIND

Natuurlijk, in Meerkerk hebben ze ook winkels, maar in de Kanaalstraat is het vlees halal en hebben ze lekker Arabisch brood. Dus rijden Ziad en Hind graag een of twee keer per maand naar Utrecht om boodschappen te doen.
Ze komen vandaag niet om inkopen te doen voor de iftar, de maaltijd na zonsondergang tijdens de ramadan, maar voor gewone boodschappen. Met kinderen van 16,15 en 7 is dat ook wel genoeg.
In al die tijd dat ze hier boodschappen doen hebben ze veel mensen leren kennen. Normaal geven ze die allemaal een hand, maar dat kan nu niet. Toch is het niet vreemd, zegt Ziad. "Het gaat om je gezondheid, dan is het niet raar. Het zou raar zijn om wel een hand te geven."

CHADIA

In een stationair draaiende Mercedes zit Chadia. Het raampje zoeft naar beneden, de motor gaat uit. Ze gaat liever niet op de foto. Chadia wacht op haar moeder die boodschappen doet. Ze komt bijna dagelijks in de Kanaalstraat.
"Je moet eigenlijk 's middags komen", zegt ze. "Dan is er veel drukte. "Groepjes jongeren staan op de stoep, auto's razen voorbij. Eigenlijk zoals altijd. "Maar wat moeten ze anders doen?"
Vanavond is de iftar, het verbreken van het vasten tijdens de ramadan. Ze eet samen met haar familie, zes personen in totaal. "Het gezin blijft samen", zegt Chadia. Wat er ook gebeurt.
"Het gaat soms wel goed, soms niet"
"Het gaat soms wel goed, soms niet" © RTV Utrecht

ABDEL

Voor bakkerij Al Kautar hoeven jongeren niet te hangen, daar zorgt medewerker Abdel wel voor. En anders de eigenaar. "Die komt vanmiddag voor de deur staan, als beveiliger."
In de bakkerij is een looproute gemaakt, met strepen op 1,5 meter afstand. Dat gaat soms wel en soms niet goed, zegt Abdel. Maar ze hebben in de bakkerswinkel alternatieve bescherming gevonden.
Door een kleine speaker leest iemand verzen uit de Koran voor. De hele dag? "De hele dag", zegt een collega van Abdel. Met een plechtige beweging gaat hij met zijn hand van zijn kin naar zijn navel. "Dat beschermt ons."
"Gisteren keerde ik om en ging ik naar huis. Het was te druk."
"Gisteren keerde ik om en ging ik naar huis. Het was te druk." © RTV Utrecht

ARAM

"Voor zoveel kruiden ga ik niet naar de Albert Heijn, dat kost een godsvermogen." Aram heeft een tas vol kruiden en is net klaar met zijn studie biomedische wetenschap. Hij beraamt zich op de toekomst. Iets met duurzaamheid moet het worden.
In de tussentijd kookt hij. Via Instagram biedt hij een maaltijd aan, vrienden kunnen reageren, Aram bezorgt. Vandaag worden het kruidenomeletjes (vandaar de tas vol) met saffraanrijst. Het aantal bestellingen is vandaag "ontploft", de chef maakt voor 25 mensen omeletten.
De amateurkok wilde eigenlijk gisteren al boodschappen doen maar hij keerde zijn fiets om. Het was te druk. "Ik wil wel 1,5 meter kunnen bewaren, al is dat moeilijk in dit soort winkels", zegt hij doelend op de kleine supermarkt van Omra.
Mensen zijn gespannen in supermarkten, ziet Aram. "Boodschappen doen is wat intenser geworden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.