Terugkeer van Lokaal Liberaal in coalitie Stichtse Vecht stapje dichterbij

Gemeentehuis van Stichtse Vecht
Gemeentehuis van Stichtse Vecht © RTV Utrecht
STICHTSE VECHT - VVD, CDA en PvdA in Stichtse Vecht gaan praten met Lokaal Liberaal om te zien of die partij zich bij hen wil aansluiten in de coalitie. Eerst zat daar GroenLinks bij, maar na het plotselinge opstappen van wethouder Linda van Dort werd die partij eind vorig jaar aan de kant gezet. Informateur Tjapko Poppens kreeg de opdracht om op zoek te gaan naar een partij die zich bij de coalitie kon aansluiten om voor een meerderheid in de raad te zorgen.
Op dit moment heeft de coalitie in Stichtse Vecht van de 33 zetels er 12 in handen: VVD (6), CDA (3) en PvdA (3). Maar er zijn er 17 nodig om een meerderheid nodig. Er moeten dus een of meer partijen bij, maar welke?
Poppens kwam met drie mogelijke oplossingen: Lokaal Liberaal (8 zetels) erbij vragen, het toevoegen van een combinatie van Streekbelangen en ChristenUnie (samen 5 zetels) met gedoogsteun van Het Vechtse Verbond (1 zetel) of terug naar GroenLinks (5 zetels).
Het toevoegen van Lokaal Liberaal wordt volgens de informateur als 'een logische optie' gezien door de meeste partijen. Maar de partij heeft ook een geschiedenis: eind 2018 moest de toenmalige wethouder Frank van Liempdt van de partij opstappen vanwege een integriteitskwestie. Een jaar later maakte hij zijn terugkeer als raadslid. Over dat verleden moet gepraat worden met de coalitiepartners maar toch vindt de informateur dat deze optie als eerste moet worden verkend. Dat zal nu gaan gebeuren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.