Omwonenden geitenhouderij meer kans op longontsteking

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Wie dicht in de buurt van een veehouderij woont, heeft meer kans op een longontsteking. Mensen die naast een geitenhouderij wonen, lopen nog meer risico. Dat maakt het Utrechtse onderzoeksinstituut Nivel bekend, die samen met Universiteit Utrecht en Universiteit Wageningen plattelandsgemeenten in onze provincie, Gelderland en Overijssel onderzocht.
Het onderzoek werd eerder al uitgevoerd in Limburg en Noord-Brabant. Nu ook drie andere regio's in Nederland onderzocht zijn, blijken de resultaten overeen te komen. Het blijkt dat dat longontsteking ook in deze drie provincies iets vaker voorkomt bij mensen die dicht bij een geitenhouderij wonen. Het gaat vooral om mensen die binnen een afstand van één à twee kilometer van een geitenhouderij wonen.
In heel Nederland wonen er 1,7 miljoen mensen op minder dan twee kilometer afstand van een geitenhouderij. Waarom longonsteking vaker voorkomt bij mensen die rond een geitenhouderij wonen, is nog niet bekend. Er wordt vervolgonderzoek gedaan naar verschillende mogelijke oorzaken. Resultaten van dat onderzoek worden waarschijnlijk medio 2022 afgerond.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.