Skeelerwinkel draait overuren: 'Door coronacrisis weer herontdekt'

Drie sportievelingen skeeleren van Utrecht naar Nieuwegein.
Drie sportievelingen skeeleren van Utrecht naar Nieuwegein. © Babet Knol
ACHTERVELD - Sporten bij je eigen club zit er tijdens de coronamaatregelen niet in, en dus wordt het straatbeeld meer en meer bepaald door hardlopers én: skaters! Bij Mijnten Schaats- en Skeelersport in Achterveld is het dan ook al weken een drukte van jewelste volgens de eigenaar. "We hebben dagen dat we veertig paar verkopen."
Voor de kleine, gespecialiseerde zaak is dat wel veel, zegt eigenaar Martin Mijnten tegen NOS. "Maar het gaat hartstikke goed, dus we klagen niet." Alleen de bevoorrading zou nog wel eens problemen op kunnen leveren. Mijnten: "In heel Nederland worden veel skates verkocht. De voorraad is beperkt. De skates moeten uit heel Europa komen maar alles zit op slot. China ook, dus het is gewoon moeilijk om de handel deze kant op te krijgen."
Vooralsnog maakt Mijnten zich nog geen zorgen. "Wij verkopen al 25 jaar skates en dan heb je goede connecties met je leveranciers. Dan krijg je wel een beetje voorrang."

HERONTDEKT

In de jaren negentig was skeeleren ontzettend populair. Een nieuwe hype, die overal opgepikt werd. Volgens Mijnten is door de coronacrisis het skeeleren weer herontdekt. "Je kunt het alleen doen, je hoeft niet naar de sportschool en je bent zo weg", vertelt hij. "Dan maak je een rondje van een uur en kom je moe en voldaan thuis."
Het valt hem op dat er maar weinig mensen zijn die de juiste bescherming dragen. "We adviseren om dat wel echt te dragen. Dus draag knie-, hand- en elleboogbeschermers. En wat mensen vaak vergeten is om een helm te dragen. We zien heel veel skaters zonder helm. Wij zeggen: wees zuinig op je kop, zet een helm op!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.