Koningsdag in coronatijd: politie stuurt parkbezoekers weg, in de rij voor tompouce

PROVINCIE UTRECHT - COVID-19 bepaalt het dagelijkse leven in Nederland. Vandaag bijvoorbeeld geen Koningsdag maar Woningsdag. In dit liveblog houdt RTV Utrecht je op de hoogte van het allerlaatste coronanieuws.
In het kort:
- In Nederland zijn sinds gisteren 43 nieuwe doden geregistreerd van wie kan worden vastgesteld dat ze zijn overleden aan Covid-19. Dat meldt het RIVM.
- Koning zegt dat het een unieke Koningsdag is: op afstand en toch samen. Hij hoopt op een mooie dag.
- Plaats je foto op onze kaart en breng de coronacrisis in beeld

23.00 uur Liveblog gesloten

We sluiten dit liveblog voor vandaag. Morgenochtend zijn we er weer met een nieuw liveblog.

22.17 uur Gezelligheid op 1,5 meter

21.40 uur Zo zag het videogesprek van Anna Yilmaz met de koning eruit

20.49 uur Politie kijkt tevreden terug op viering Koningsdag

Koningsdag is vandaag in de regio Utrecht rustig verlopen. Op sommige plekken kwam de politie in actie omdat het te druk was en mensen niet genoeg afstand hielden. Zo trad de politie op in Park Oog in Al en in Park Lepelenburg in Utrecht, omdat er te veel mensen waren. Met een speaker werden de bezoekers opgedragen te vertrekken. Wie daar niet aan meewerkte, kreeg een boete. Volgens een woordvoerder van de politie werd uiteindelijk slechts een handje vol boetes uitgedeeld.
Een wijkagent uit de stad Utrecht uitte op Instagram zijn verbazing over de volle parken. "Niet met iemand die een rondje loopt, maar nee met mensen die daar zitten te picknicken, wijntjes zitten te drinken en gewoon daar rondhangen. Volgens mij was de boodschap zoveel mogelijk thuis te blijven", spreekt hij op het sociale medium. "We hebben een aantal parken nu leeg moeten halen, omdat iedereen van mening is dat hij of zij kennelijk wel het park in mag om te gaan chillen. Doe het gewoon niet."

19.02 uur Drone laat lege straten zien

Zo zagen de straten van Maartensdijk en Westbroek eruit deze Koningsdag.

17.35 uur Bezoekers park Lepelenburg naar huis gestuurd

De politie heeft vanmiddag de bezoekers van park Lepelenburg gesommeerd te vertrekken. Het werd er volgens de agenten te druk.
Eerder werden ook al bezoekers in Park Oog in Al weggestuurd omdat het er te druk werd.

17.09 uur Rustig in de treinen en op de stations

Er is gehoor gegeven aan de oproep van de NS om op Koningsdag alleen de trein te pakken als dat écht noodzakelijk is. Volgens een woordvoerder verliep de dag zonder problemen.
Eén trein kon niet direct vertrekken. Het ging om de sprinter tussen Zwolle en Utrecht. De conducteur vond het te druk en verzocht mensen uit te stappen. Toen een deel van de reizigers was uitgestapt, kon de trein alsnog vertrekken.
Ook op de stations gaat het volgens de NS goed. "Op sommige plekken zijn plukjes jongeren op de been. Onze servicemensen en veiligheidsmensen sturen ze weg. Dat gaat goed en zonder problemen", zegt een woordvoerder.

16.37 uur Beatrix toost mee op zoon vanuit kasteel in Lage Vuursche

Prinses Beatrix heeft vanuit kasteel Drakensteijn in Lage Vuursche meegedaan aan de 'nationale toost' ter ere van de 53e verjaardag van haar oudste zoon, koning Willem Alexander. Ze belde vanuit Lage Vuursche via een videoverbinding in bij haar zoon die in Huis ten Bosch verblijft.
Het is voor het eerst sinds de coronacrisis dat de prinses van zich laat horen. De 82-jarige Beatrix houdt zich naar verluidt strikt aan de richtlijnen van het RIVM. Ze was sinds 4 februari niet meer in het openbaar gezien.

16.33 uur Corona-teststraat Vliegbasis Soesterberg is open

Het was al aangekondigd, maar vandaag was het dan officieel zover. In Park Vliegbasis Soesterberg opende een teststraat. Zorgmedewerkers die gezondheidsklachten hebben en denken dat ze corona hebben, kunnen zich daar laten testen. Ze kunnen in hun auto blijven zitten tijdens de afname van de test.
Het is de tweede teststraat van de GGD regio Utrecht; de andere staat in Houten. RTV Utrecht maakte daar eerder een reportage.

15.40 uur Politie stuurt bezoekers Park Oog in Al naar huis

De politie heeft vanmiddag ingegrepen in Park Oog in Al. "We hebben geconstateerd dat het te druk is in de parken", werd onder meer omgeroepen. Volgens de aanwezige agenten waren er te veel mensen en hielden zij zich niet aan de 1,5 meter afstand. Mensen werden daarom opgeroepen terug naar huis te gaan. Wie dat niet deed, riskeerde een boete van 400 euro. Een woordvoerder van de politie laat weten dat er geen bekeuringen zijn uitgedeeld.

15.33 uur Koning belt met Anna Yilmaz uit Amersfoort

Heel Holland Bakt-winnares Anna Yilmaz heeft een virtuele ontmoeting gehad met de koning. Zij was en van de zeven Nederlanders waarmee de koninklijke familie een videogesprek hield. Een jaar geleden, toen Koningsdag gevierd werd in Yilmaz haar woonplaats Amersfoort, bakte ze nog gebak voor het koninklijk bezoek. Deze keer hield ze een workshop.
Koning Willem-Alexander en zijn gezin vieren Koningsdag dit jaar thuis vanwege het coronavirus. Wel zijn er allerlei digitale festiviteiten en werden dus videogesprekken gevoerd. Paardenliefhebster prinses Amalia deed dat met olympisch kampioen Anky van Grunsven. Prinses Alexia ging in gesprek met vlogger Enzo Knol.

14.03 uur Utrecht is stil en verlaten

En dat is een unicum op Koningsdag! Verslaggever Iris Tasseron struinde door de stad en maakte een mooie reportage in tekst en foto's.
Een lege Utrechtse binnenstad.
Een lege Utrechtse binnenstad. © RTV Utrecht / Iris Tasseron

13.59 uur Update van de corona-cijfers

In Nederland zijn sinds gisteren 43 nieuwe doden geregistreerd van wie kan worden vastgesteld dat ze zijn overleden aan Covid-19. Dat meldt het RIVM. Het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten steeg met 65 tot 10.521. Gisteren steeg het aantal met 75.
De cijfers kunnen een vertekend beeld geven. Vanwege het weekend en koningsdag zijn niet alle cijfers op tijd doorgegeven.
In de provincie Utrecht zijn inmiddels 2719 officieel geregistreerde besmettingen, een stijging van 23 ten opzichte van gisteren. Toen waren het er 2696. Nog steeds staat Oudewater in de top 10 van gemeenten waar relatief gezien de meeste coronapatiënten zijn: 245 op 100.000 inwoners.

13.06 uur Meneer en mevrouw van Maurik 60 jaar getrouwd op Koningsdag

En hoe kun je dat beter vieren dan even te bellen naar Radio M Utrecht! Presentatrice Corine van Dijk feliciteerde haar en vroeg onder meer hoe het was om op deze dag zo'n jubileum te vieren in tijden van corona.
"Mijn man zit in een verpleegtehuis en ik heb hem niet eens een zoen mogen geven, niet eens mogen aanraken. Dat is wel heel erg hoor. Het is hartstikke hard, maar ja het is zo", aldus mevrouw van Maurik.
Zij staat buiten en hij zit binnen. Zo hopen ze toch nog een beetje van deze dag te kunnen genieten. "Het is een hele lieve man, een ontzettend lieve man. Hij heeft alles gedaan voor me en voor de kinderen. We hebben vijf kinderen en de kleinkinderen komen vandaag ook nog even langs op de fiets."
Meneer en Mevrouw van Maurik 60 jaar getrouwd

12.52 uur Koningin en de prinsessen openen digitale kleedjesmarkt

Het is wat anders dan andere jaren, maar via social media worden we goed op de hoogte gehouden door de koning en zijn gezin.

12.43 uur Burgemeester De Graaf pakt de trompet

En speelt speciaal het Wilhelmus voor de koning.

12.36 uur Warmste Koningsdag ooit gemeten in De Bilt

Nog niet eerder is het zo warm geweest op Koningsdag, In De Bilt steeg het kwik rond 12.00 uur naar 18 graden en daarmee is het de warmste Koningsdag sinds de eerste editie in 2014, meldt Weeronline.
Hoewel het dit jaar de warmste Koningsdag in de geschiedenis is, is het niet de warmste 27 april ooit gemeten. Dat was in 2007 toen de thermometer de 27,3 graden aantikte.

12.23 uur Weinig treinreizigers op Koningsdag

Aan de oproep van de NS om op Koningsdag alleen met de trein te reizen als het echt noodzakelijk is, wordt gehoor gegeven. Dat heeft een woordvoerder van de NS laten weten. Het is zelfs rustiger dan de afgelopen zondagen.
Volgens de woordvoerder zijn er ook geen meldingen binnengekomen in de speciaal hiervoor bestemde app van reizigers over dat ze het te druk hebben ervaren in de trein. Ook op de stations is het heel rustig, is op camerabeelden te zien.

11.51 uur Stond jij vanochtend ook uit volle borst te zingen?

In Amersfoort werd in ieder geval flink uitgepakt:

11.31 uur Rustig in de Utrechtse binnenstad

Een hele andere sfeer dan een jaar geleden op Koningsdag.
Een hele andere sfeer dan een jaar geleden op Koningsdag. © RTV Utrecht

11.20 uur Zo oefent het NS orkest voor Konings ehh Woningsdag

10.44 uur Vlaghijsen in Baarn afgelast

Burgemeester Mark Röell van Baarn heeft het vlaghijsen op de Brink in Baarn op het laatste moment afgelast. Het was te druk op de Brink.
De burgemeester van Baarn vanmorgen.
De burgemeester van Baarn vanmorgen. © Caspar Huurdeman
De Oranjeverening deelde in het centrum wel tompoezen uit aan leden van Baarn en Oranje.
Op veel plekken staat een lange rij om een lekkere tompouce te halen.
Op veel plekken staat een lange rij om een lekkere tompouce te halen. © Caspar Huurdeman

10.35 uur Lang in de rij staan voor een oranje versnapering

Ook in Nieuwegein is het raak bij de bakker op winkelcentrum Muntplein:
© RTV Utrecht / Riks Ozinga

10.00 uur

Hoe bijzonder is het om op afstand van elkaar toch een eenheid te vormen." Dat zei koning Willem-Alexander vanochtend in een korte toespraak op tv wegens Koningsdag.
"Koningsdag-thuis belooft een unieke Koningsdag te worden. En dan vooral uniek omdat ik hoop dat het de allerlaatste Koningsdag-thuis van de geschiedenis zal zijn."
De koning riep verder op om respect te betuigen aan zorgprofessionals door thuis te blijven.

09.53 uur Wat heeft de koning en zijn gezin aan op woningsdag?!

09.01 uur Gemeenten doen oproep: Vier Koningsdag thuis!

Vooral via Twitter komt de ene na de andere oproep voorbij! Een kleine greep uit de tweets:
Burgemeester Bolsius denkt terug aan vorig jaar:

07.15 uur Koning spreekt land toe op bijzondere thuis-Koningsdag

Voor het eerst sinds 2001 viert de koninklijke familie de nationale feestdag thuis. Koning Willem-Alexander spreekt het land om 10.00 uur kort toe en gaat daarna met zijn gezin feestvieren op Paleis Huis ten Bosch.
Gedurende de dag deelt het koninklijk gezin beelden, onder meer via de televisie en sociale media en het platform koningsdagthuis.nl. Om 16.00 uur sluit de koning de viering van Koningsdag af door het glas te heffen tijdens de nationale toost.

06.55 uur vanaf 11 mei weer bezoek in verpleeghuizen

Minister Hugo de Jonge wil een eerste groep verpleeghuizen vanaf 11 mei in beperkte mate bezoekers moeten kunnen toelaten, zij het wel onder strenge eisen, schrijft het Nederlands Dagblad.
"Ik ben nu bezig met een voorstel voor de bezoekregeling, waarover ik op maandag 4 mei advies wil vragen aan het Outbreak Management Team", aldus de bewindsman.

06.10 uur Dit is er vandaag op Woningsdag wél te doen in onze provincie

Een overzicht van de activiteiten kun je hier vinden.

05.30 uur Woningsdag

Geen vrijmarkten en feestjes vandaag. Maar Oranjecomités uit de hele regio hebben hun best gedaan om alternatieve evenementen en activiteiten te organiseren. Zo wordt er op veel plaatsen bingo gespeeld, zijn er virtuele vrijmarkten en worden er een hoop tompoucen uitgedeeld. Een overzicht van de meest opvallende acties vind je hier.
De politie waarschuwde gisteren al op Twitter om niet alsnog een kleine kleedjesmarkt te houden. Ook als het zou gaan om een vrijmarkt waarbij de regels in acht zouden worden. "Het kan nu gewoon niet", schrijft de wijkagent van Doorn en Maarn.
Benieuwd naar al het coronagerelateerde nieuws dat RTV Utrecht gisteren bracht? Check ons liveblog.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.