'Nederlanders gedragen zich voorbeeldig', UMC zoekt gezinnen voor corona-onderzoek

PROVINCIE UTRECHT - Op deze plek hielden we je op de hoogte van het allerlaatste coronanieuws. Het liveblog is nu gesloten. Morgen houden we je in een nieuw liveblog weer op de hoogte van het allerlaatste coronanieuws.
In het kort:
- 861 coronapatiënten op IC, daling van 44 t.o.v. gisteren
- Officieel dodental stijgt met 48
- Ikea gaat weer open
- Koningsdag is volgens de politie rustig verlopen
- Plaats je foto op onze kaart en breng de coronacrisis in beeld

22.17 uur 'Nederlanders gedragen zich voorbeeldig'

Minister Grapperhaus van Justitie vindt dat de Nederlanders zich afgelopen weekeinde en op Koningsdag "voorbeeldig hebben gedragen". Dat zei hij na afloop van de wekelijkse bijeenkomst met burgemeesters in Utrecht.
"Wij zien wel dat mensen meer naar buiten gaan, maar zij hielden zich wel overwegend aan de hygièneregels en de anderhalve meter afstand. Zij nemen de regels heel serieus. Ik heb er vertrouwen in dat dit zo blijft", zo liet hij weten.
Hij benadrukte wel dat behoedzaamheid geboden blijft. Het aantal mensen dat ziek wordt door het coronavirus vlakt af. Die lijn moet worden voortgezet. "In Duitsland blijkt het aantal toch weer te stijgen. Wij willen die lijn laag houden."

22.04 uur Oudewater attendeert inwoners op 1,5 meter met stoepgraffiti

De gemeente Oudewater heeft op verschillende plekken zogenoemde 'stoepgraffiti' aangebracht om inwoners te attenderen op 1,5 meter afstand. Volgens de gemeente vinden mensen het soms moeilijk in te schatten wat anderhalve meter is.
"De afbeeldingen staan vooral op plekken waar het de afgelopen periode moeilijk bleek om 1,5 meter afstand te houden", schrijft de gemeente. Voor de stoepgraffiti is gebruik gemaakt van natuurlijke verf.
'Houd afstand!'
'Houd afstand!' © Gemeente Oudewater

21.14 uur 24/7 door op de verkeersleidingspost

Maarten Kok is officier van dienst verkeersleiding bij ProRail in Utrecht en vertelt hoe zijn werk is in coronatijd. Vanwege de crisis rijden er veel minder treinen in Nederland, maar dat betekent niet dat het minder druk is.
"Juist in zo'n rustige tijd is het belangrijk voortdurend gefocust te zijn. We moeten elkaar scherp houden. Operationele alertheid is onze slagkracht. Een incident kan zich altijd voordoen."

19.20 uur UMC Utrecht zoekt gezinnen voor onderzoek verspreiding coronavirus

Het UMC Utrecht doet onderzoek naar de verspreiding van het coronavirus in gezinnen. Professor Patricia Bruijning is daarom op zoek naar gezinnen die willen meedoen aan het onderzoek.
"We willen bijvoorbeeld weten of verschillende leeftijdsgroepen in het gezin eerder besmet raken dan andere. Of hoe het komt dat bepaalde gezinsleden wel geïnfecteerd raken, maar niet ziek worden en anderen wel", laat ze weten in een schriftelijk bericht van het UMC.

17.51 uur Rijkswaterstaat: 'Weer drukker op de snelweg'

Het wordt weer iets drukker op de Nederlandse snelwegen. Dat meldt Rijkswaterstaat. 'Vooral tijdens de ochtend- en middagspits zien we weer wat meer verkeer op de snelwegen.' Wel kan het verkeer nog steeds doorrijden.
Tussen 23 en 29 maart was het 't rustigst op de snelweg. Rijkswaterstaat zag ongeveer de helft minder verkeer.

17.34 uur Vakantiepark Rhenen: 'Mensen informeren nu steeds vaker of er nog plek is'

Verhuurders van vakantieparken zien het aantal boekingen toenemen. Zoals Sanjay Gangram Panday van vakantiepark de Thijmse Berg in Rhenen.

17.06 uur 'Nog te vroeg voor bezoek aan verpleeghuizen'

Het is nog te vroeg om weer bezoek aan verpleeghuizen toe te staan, zeggen specialisten ouderengeneeskunde. Minister de Jonge van Volksgezondheid zei gisteren in een interview dat hij vanaf 11 mei bij wijze van proef weer bezoekers wil toelaten in een klein aantal verpleeghuizen.
Vereniging van specialisten ouderengeneeskunde Verenso in Utrecht is "verrast door het benoemen van deze specifieke datum". De vereniging signaleert dat het aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus in verpleeghuizen nog steeds toeneemt.
Tot nog toe zijn volgens cijfers uit patiëntenregistraties die Verenso verzamelt inmiddels 1403 verpleeghuispatiënten overleden die aan de ziekte Covid-19 leden, of van wie de behandelend arts dat vermoedde. Het aantal sterfgevallen is sinds afgelopen vrijdag met 218 toegenomen.
Verenso ziet wel een lichtpuntje in het aantal nieuwe besmettingen: "Dat lijkt minder snel te stijgen dan in april". Voordat het bezoekregime kan worden versoepeld, moet echt sprake zijn van afvlakking, vindt Verenso.

16.42 uur Hoopvol nieuws uit Vijfheerenlanden

Burgemeester Sjors Fröhlich deelt optimistisch nieuws: het gaat beter met een 'veel te jonge coronapatiënte' uit zijn gemeente.

16.19 uur 'Pretpark Ikea open? Dan ook musea!'

Als Ikea weer open kan met de nodige voorzorgsmaatregelen, waarom musea dan niet? vraagt PvdA-gedeputeerde Rob van Muilekom zich af.

16.07 uur Nu 861 coronapatiënten op intensive care

Het aantal patiënten dat positief getest is op het coronavirus, is gedaald tot 861. Dat is een daling van 44 ten opzichte van gisteren, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de IC's liggen daarnaast nog 399 niet-coronapatiënten.
Ook in de provincie Utrecht is een daling te zien.

16.03 uur Wijk bij Duurstede wijst kinderen op coronamaatregelen

15.03 uur Zeister Markt gaat weer open

Goed nieuws voor Zeistenaren: de markt gaat vanaf donderdag weer open. Wel zijn er aanpassingen gedaan: zo is er veel meer afstand tussen de kramen en is er alleen voedsel verkrijgbaar.
Op 23 maart besloot de gemeente de markt juist te sluiten omdat veel mensen zich niet hielden aan de vereiste afstand van 1,5 meter.

14.40 uur Melis van de Groep spreekt kinderen Bunschoten toe

14.20 uur Somber door het coronavirus? Praat erover!

De overheid begint vandaag met een campagne die psyschisch last hebben van de coronacrisis. "Somber of gespannen door het coronavirus? Praat erover", is de boodschap, die via Instagram, Facebook, Twitter en de radio wordt verspreid.
"Mensen geven aan meer last te hebben van bijvoorbeeld angst, depressiviteit, paniek en slecht slapen. Daarnaast kunnen mensen met psychische klachten door de coronamaatregelen een extra drempel ervaren om naar de huisarts te gaan voor hulp als ze dreigen vast te lopen", stelt het ministerie.

14.04 uur Officieel dodental coronavirus stijgt met 48

Het RIVM heeft 48 nieuwe meldingen binnengekregen over sterfgevallen die zijn veroorzaakt door het coronavirus. Daarmee is het officiële Nederlandse dodental opgelopen tot 4566. Ook werden er 88 coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen.
Het aantal mensen in Nederland dat positief is getest op het coronavirus, staat nu op 38.416, dat zijn er 171 meer dan gisteren. In de provincie Utrecht zijn 2741 besmettingen bekend. Gisteren waren dat er 2719.
In de sterftecijfers worden alleen degenen opgenomen die daadwerkelijk positief op het virus zijn getest. Het daadwerkelijke aantal overledenen aan het virus ligt daardoor waarschijnlijk een stuk hoger.

12.41 uur Coronaproof bridgen in Vleuten

Een mooi initiatief uit Vleuten! Bridgefanaat Nico Lieben ontwierp een tafel om 'coronaproof' te kunnen bridgen. Dochter Annemieke was zo enthousiast over deze creatieve oplossing, waar haar vader anderhalve dag mee bezig is geweest, dat ze foto's naar ons opstuurde.
"Mijn ouders van 73 en 74 jaar bridgen heel graag. Ze hebben leren bridgen toen zij vroeger nog in Zuilen woonden. Nadat mijn vader met zijn dierenartsenpraktijk ws gestopt, zijn ze naar Vleuten verhuisd", schrijft ze. "Daar bridgen ze elke vrijdagmiddag in restaurant Oost West en wekelijks met vrienden. Het bridgen kon alleen online doorgaan, maar dat is toch veel minder leuk."
Met deze oplossing hopen de ouders van Annemieke weer 'echt' te kunnen bridgen. "Eindelijk weer iets positiefs in deze bizarre tijd", schrijft Annemieke.
Coronaproof bridgen in Vleuten.
Coronaproof bridgen in Vleuten. © Annemieke Lieben

11.56 uur Ikea weer geopend

Woongigant Ikea is weer open. Weken nadat de winkel op slot is gegaan, werden vanochtend de eerste klanten verwelkomd in Utrecht en Amersfoort. Ikea is de eerste grote winkelketen die na de coronasluiting sinds half maart weer open gaat.
"Het feit dat Ikea weer open is, is voor heel veel mensen goed nieuws. Ikea wordt toch gezien als uitje waar je naar toe kan gaan en inspiratie kan opdoen. Dus dat Ikea weer open is, is echt voor heel veel mensen belangrijk", aldus retail- en marketingdeskundige Paul Moers tegen RTV Utrecht.

09.35 uur Wegwerkzaamheden knooppunt Hoevelaken eerder van start

Rijkswaterstaat begint vandaag met nachtelijke onderhoudswerkzaamheden aan knooppunt Hoevelaken. De klus start eerder dan gepland omdat er door het coronavirus minder verkeer op de weg is.
Auto's kunnen tot komende zaterdag niet meer 's nachts van en naar Barneveld rijden over de A1. Ook alle op- en afritten tussen Amersfoort en Barneveld zijn dicht. Het omrijden via de A28, A12 en de A30 duurt zo'n 45 minuten.

08.20 uur 'Ultras' FC Utrecht hangen spandoek op bij KNVB

Supporters van FC Utrecht zijn boos op de KNVB. Door de coronamaatregelen kan de rest van het seizoen niet worden uitgespeeld. FC Utrecht eindigt op een plek die geen Europees voetbal oplevert, maar heeft één wedstrijd minder gespeeld dan Willem II, dat wel een Europees ticket bemachtigd heeft. Ook de bekerfinale tegen Feyenoord, die ook een plek in Europa kan opleveren, wordt niet gespeeld.
De wegen naar de campus van de KNVB in Zeist waren afgesloten. De 'Utrecht Ultras' zijn er via een omweg in het bos toch in geslaagd om het spandoek op te hangen.
Een petitie die oproept om FC Utrecht toch Europees voetbal te laten spelen volgend seizoen is inmiddels al meer dan 8000 keer ondertekend.
Advocaat Frans de Weger gaat FC Utrecht bijstaan in de juridische strijd tegen de KNVB. De advocaat kondigde vorige week nog aan namens ADO Den Haag naar de rechter te stappen als die club als degradant zou worden aangewezen.

07.06 uur Studentenorganisaties tegen digitale surveillance bij toetsen

Studenten- en jongerenorganisaties sturen vandaag een brief aan alle mbo-scholen, hogescholen, universiteiten en het Ministerie van Onderwijs. Ze willen dat toetsen met zogeheten 'online proctoring', een vorm van digitale surveillance, wordt gestopt. Het zou te veel impact hebben op de privacy van studenten.
Door deze vorm van digitale surveillance kunnen toetsen op afstand worden gesurveilleerd met een webcam of door het volgen van gedrag op de computer van een student. "Zoals ook de Autoriteit Persoonsgegevens aangeeft, is online proctoring alleen gerechtvaardigd wanneer er echt geen alternatieve toetsingsmogelijkheden zijn", aldus de organisaties.
De brief is ondertekend door politieke jongerenorganisaties DWARS, Jonge Democraten, JOVD, Jonge Socialisten, Oppositie, PerspectieF, P!NK en ROOD en studentenorganisaties JOB, ISO en LSVb.

05.34 uur Veiligheidsregio's bijeen voor corona-overleg

De voorzitters van de veiligheidsregio's komen vandaag weer bij elkaar. Ze zullen overleggen over maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

05.32 uur Eerste grote ketens gaan weer open

Verschillende grote winkelketens openen weer hun deuren nadat ze de afgelopen wekenlang waren gesloten vanwege het coronavirus. Ikea is de eerste. De woonwinkel was sinds half maart dicht en opent vandaag de deuren weer. Er gelden wel speciale maatregelen. Zo mogen er niet te veel mensen tegelijk naar binnen, moeten mensen afstand houden en zijn er voorzorgsmaatregelen getroffen om personeelsleden te beschermen. Ook Bijenkorf gaat weer open. Daar kunnen mensen vanaf woensdag weer terug.
Meerdere grote ketens sloten de afgelopen periode op eigen initiatief de deuren vanwege het coronavirus. De verwachting is dat ook kledingwinkels als H&M, Zara en WE weer open zullen gaan binnenkort.

05.24 uur Koningsdag rustig verlopen

Een bijzondere Koningsdag gisteren. Door de coronamaatregelen konden de muziekoptredens, vrijmarkten en andere evenementen niet doorgaan. In de middag werd het in een aantal parken toch wel erg druk en greep de politie in, maar verder bleef het rustig. Hier lees je er meer over.

05.22 uur Teruglezen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.