Gemeente Vijfheerenlanden zoekt plek voor gemeentehuis

Het gemeentehuis in Vianen, maar wat wordt de nieuwe plek?
Het gemeentehuis in Vianen, maar wat wordt de nieuwe plek? © RTV Utrecht / Annet Schut
VIJFHEERENLANDEN - De gemeente Vijfheerenlanden gaat op zoek naar een locatie voor een gemeentehuis voor de gemeente. Het college bespreekt volgende maand met de gemeenteraad op welke manier ze tot het besluit van een nieuwe locatie willen komen.

DRIE LOCATIES

Op dit moment zijn de gemeentehuizen in Vianen, Meerkerk en Leerdam alle drie nog open voor inwoners uit de gemeente. Inwoners kunnen daar nog terecht bij de gemeentelijke balie voor bijvoorbeeld het aanvragen van een nieuw paspoort.
Maar ook de medewerkers van de gemeente werken op de drie locaties. Daardoor blijkt het lastig om één organisatie te vormen. Fröhlich "Ik geloof heel erg in elkaar zien en spreken. Er zijn nu ook mensen van één team die verspreid over de locaties werken. Je merkt dat als je met z'n allen in één ruimte zit, je dan sneller tot een goed resultaat komt."
Begin dit jaar zei burgemeester Sjors Fröhlich al dat hij af wil van de drie gemeentehuizen in zijn gemeente. In de nieuwjaarstoespraak noemde hij de situatie 'niet handig' en verspilling. Het behoud van de drie locaties is duur en ambtenaren verspillen ook nog eens tijd aan het reizen tussen de gebouwen.
Fröhlich "het is een lastig dossier waar heel veel belangen en emoties in meespelen." Inwoners zijn bijvoorbeeld bang dat ze een stuk verder moeten reizen voor dienstverlening zoals het aanvragen van een nieuw paspoort. Maar de burgemeester zegt dat punt ook 'ongelooflijk belangrijk' te vinden. "Dat moeten we goed regelen, maar in welke vorm dat weet ik nog niet. Maar een servicepunt is bijvoorbeeld al heel anders dan een heel gemeentehuis", aldus Fröhlich.

ONDERZOEK

Het college doet een voorstel aan de raad om het proces te starten en om te bepalen hoe er tot een besluit gekomen gaat worden. In dat proces is het volgens Fröhlich belangrijk om van de inwoners het een en ander te weten. "We willen van de mensen weten waar ze het gemeentehuis voor gebruiken, en waar vinden ze dat een gemeentehuis aan moet voldoen?"

VERKENNING

Naast een onderzoek naar de behoefte van de inwoners moeten de drie huidige locaties ook worden onderzocht. Er moet gekeken worden of de gebouwen een herbestemming kunnen krijgen. Het nieuwe gemeentehuis kan één van deze locaties worden, maar het kan ook zijn dat geen van de huidige drie gemeentehuizen uiteindelijk hét gemeentehuis wordt van Vijfheerenlanden.
Als blijkt dat er een totaal nieuwe locatie wordt aangewezen dan moet duidelijk worden wat er met de achterblijvende locaties wordt gedaan.
De verwachting is dat er binnen een jaar een keuze gemaakt kan worden door de gemeenteraad. Maar de burgemeester benadrukt dat er dan nog niet één gemeentehuis is, maar in ieder geval hoopt hij dan wel dat er een keuze is gemaakt voor een locatie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.