OM wil Montfoorter na ernstige bedreigingen gedwongen op laten nemen

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
MONTFOORT - Een man uit Montfoort die begin dit jaar zijn buren en medewerkers van een supermarkt ernstig bedreigde met een mes, moet opgenomen worden in een goed beveiligde psychiatrische kliniek. Dat adviseren deskundigen die de man hebben onderzocht.
Volgens het Openbaar Ministerie is de kans groot dat de 35-jarige S.T. opnieuw de fout in gaat en mogelijk vallen er dan echt slachtoffers.

DOODBEDREIGING EN DIEFSTAL

"Ik maak jou dood. Ik ben de generaal, ik kan alles doen en laten. Ik ga je vermoorden met een mes, zowel in huis als buiten op straat", zou de man op 12 januari tegen zijn buurman en buurvrouw hebben gezegd. Volgens de verdachte was er bij hem voor de deur gespuugd en had hij bij de buren aangebeld om te vragen of de buurman dat had gedaan. Verder zou er niets zijn gebeurd.
Dezelfde dag zou de man bij Albert Heijn sigaretten, een beltegoed-kaart en levensmiddelen hebben gestolen. Hij zou een medewerker hebben gestompt en zijn mes op een andere medewerker hebben gericht. De verdachte zelf had een heel andere versie van het gebeurde. Hij zou de loterij hebben gewonnen, maar niet uitbetaald hebben gekregen. En hij zou zijn uitgescholden voor slaaf. Sigaretten die hij eerder had gekocht zouden hebben gestonken, daarom was hij teruggegaan en had hij andere sigaretten gepakt.
PSYCHOTISCH EN PARANOÏDE
Het Openbaar Ministerie had al snel door dat er psychisch iets goed mis lijkt met de Montfoorter. Bij de zaak is een officier van justitie betrokken die lid is van het verplichte zorgteam van het OM. De verdachte is uitgebreid onderzocht door een psycholoog en psychiater die concluderen dat hij psychotisch en paranoïde is. De misdrijven in Montfoort zouden hem dan ook niet zijn toe te rekenen.
De deskundigen vinden dat de kans op herhaling groot is als de man niet wordt behandeld. Hij zou anderen dan iets aan kunnen doen. Zij adviseren hem niet te vervolgen voor de bedreigingen, maar hem gedwongen op te laten nemen in een goed beveiligde kliniek. Sinds vorig jaar heeft de rechter op basis van Artikel 2.3 van de Wet Forensische Zorg de mogelijkheid om hiervoor tijdens een strafproces een machtiging af te geven.

ANGST VOOR CORONA

De advocaat van de verdachte vroeg de rechter om zijn cliënt vrij te laten in afwachting van de volgende zitting, eventueel in combinatie met een contactverbod en toezicht. Zelf wil de verdachte het liefst vanuit huis door naar een zorginstelling. Hij heeft longklachten en is bang dat hij in de gevangenis met corona wordt besmet. Ook vreest hij zijn huis kwijt te raken en mist hij zijn drie jonge kinderen.
Maar de rechter deelt de mening van het OM en de psychische onderzoekers dat de kans op herhaling groot is en dat het dan echt mis kan gaan. Bovendien heeft de rechter sterke aanwijzingen dat alle beschuldigingen kloppen. In de gevangenissen zouden ook nog geen corona-besmettingen zijn vastgesteld.
Of de man niet verder wordt vervolgd en wordt opgenomen in een kliniek, wordt op 21 juli duidelijk. Dan wordt de zaak inhoudelijk behandeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.