RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Kasteelplein Amerongen: van modderpoel naar statig bomenplein

1/3
AMERONGEN - Het kasteelplein in Amerongen krijgt een grootschalige opknapbeurt. Dat wil de stichting Kasteel Amerongen samen met de gemeente Utrechtse Heuvelrug. "Dit plein is verrommeld en je ziet niet dat het bij het kasteel hoort", vindt directeur van Kasteel Amerongen Herman Sietsma.

Het ooit statige kasteelplein is sinds 1977 een openbare parkeerplaats, nadat het sinds het ontstaan in 1683 altijd een groen bomenplein is geweest. Tussen 1944 en 1945 is een deel van de zuidelijke boomaanplant gekapt, waarna steeds meer bomen verloren zijn gegaan.

 Het kasteelplein in 1920 Het kasteelplein in 1920 | Foto: EYE Filmmuseum

HISTORISCHE CONTEXT
"Daarmee ontbreekt de historische context van het kasteel", vertelt landschapsarchitect Patricia Debie, die belast is met het nieuwe ontwerp voor het plein. De bomenlanen zoals voor 1920 zorgen voor zogeheten zichtlijnen naar de poort van Kasteel Amerongen. "Dat het er twee zijn is kenmerkend voor Amerongen; bij andere kastelen zie je vaak drie."

"Daarom is het plein nu meer een openbare ruimte", vertelt Sietsma. Om het kasteelplein weer in ere te herstellen, krijgt het plein wederom meerdere bomenlanen en moet de parkeerruimte worden ingeperkt. De naastgelegen Wilhelminaschool krijgt er een speelplek en er moeten beperkt evenementen kunnen worden georganiseerd.

'MULTIFUNCTIONEEL'
"Ik vind dat het park een multifunctioneel karakter moet krijgen", vertelt Jacco Sperman, die om de hoek van het plein woont. "Als je hier in de zomer bent, lijkt het net of je in Midden-Frankrijk bent. Het zou heerlijk zijn om een potje jeu de boules te kunnen spelen, zonder dat er auto's hard over het plein rijden."

Voordat het plein vernieuwd kan worden, wordt in de komende weken boom- en archeologisch bodemonderzoek verricht. Als daar geen noemenswaardige problemen uit voortkomen, moet het gerenoveerde park over een jaar klaar kunnen zijn.

"Dat is nog niet gegarandeerd, want we hebben nog geen vergunning en nog niet al het geld rond, maar we zijn er bijna", vertelt Sietsma. De totale renovatie gaat 1,3 miljoen euro kosten, waarvan inmiddels 1 miljoen euro is opgehaald. Binnenkort start de stichting een crowdfundactie waarbij mensen een stukje plein kunnen 'adopteren' tegen een nog nader te bepalen geldbedrag.

Kasteelplein Amerongen: van modderpoel naar statig bomenplein


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -