Ruim 15 miljoen euro extra nodig voor plan wervengebied Utrecht

© Tobias Bos
UTRECHT - Utrecht heeft een nieuw plan van aanpak gepresenteerd voor het behoud van het wervengebied in de binnenstad. Het college van burgemeester en wethouders heeft daarvoor ruim 15 miljoen euro extra nodig.
Het plan komt nadat vorig jaar werd geconstateerd dat het herstel van de Utrechtse grachten stelselmatig is onderschat. Onderzoeksbureau Antea Group trok harde conclusies: zo zou er een 'algeheel gebrek aan strategie' zijn bij de aanpak van de problemen. De gemeente Utrecht erkent ook dat er de afgelopen jaren 'te weinig is gekeken naar de samenhang van de bouwkundige staat van werven en kelders, de aanwezigheid van bomen en het effect van zwaar verkeer op kelders in het gebied'.

ONDERZOEK

De gemeente gaat eerst onderzoek doen naar de technische staat van kelders en de wal- en kluismuren. Daarbij wordt gekeken naar de veiligheid, het behoud van erfgoed en de functionaliteit van de grachten en werven. Er wordt onder meer gekeken naar wat de invloed is van zwaar verkeer langs de grachten en wat er nodig is om de kelders stabiel te houden.
De gemeenteraad stemt binnenkort al over de financiering van de onderzoeken die nodig zijn voor het nieuwe plan van aanpak. Medio volgend jaar moet het hele plan gereed zijn. In die tussentijd neemt een interventieteam maatregelen in situaties waar directe actie nodig is, zo laat de gemeente weten.
Onderzoeksbureau Antea Group verwacht dat de gemeente Utrecht tussen de 19,2 en 32,2 miljoen euro aan kosten moet maken voor het wervengebied. Op basis van de ondergrens en een deel van de kosten dat al is gedekt, verwacht de gemeente nog 15,2 miljoen euro nodig te hebben voor het nieuwe plan van aanpak. Dit kostenplaatje wordt meegenomen in de programmabegroting van 2021.

RENOVATIE

De historische kades in Utrecht zijn gebouwd in de middeleeuwen en zijn toe aan renovatie. De stenen zijn aangetast en kades dreigen te verzakken. Het herstel van die muren neemt al jaren in beslag.
In eerste instantie was er 35,6 miljoen gereserveerd voor de renovaties. Het project is ondertussen al meer dan 4 jaar uitgelopen en het budget is tot nu toe met meer dan 30 miljoen euro verhoogd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.