Komst van omstreden theehuis in Baarn vertraagd door dassen

BAARN - Volgens de Raad van State moet de gemeente Baarn de dassen op Landgoed Pijnenburg beter beschermen. Daarom moet er opnieuw naar het bestemmingsplan voor het gebied gekeken worden. In dat plan staat dat er op het landgoed een klimbos, uitkijktoren, evenemententerrein, dierenbegraafplaats en een theehuis met parkeerplaatsen mogen komen. Volgens de Raad van State kan dit alleen als de dassen voldoende gecompenseerd worden. De gemeente krijgt nu ruim een half jaar om de plannen te verbeteren.
Enkele jaren geleden besloot een meerderheid van de gemeenteraad dat er een theehuis mag komen op Landgoed Pijnenburg. Buurtbewoners waren hier fel op tegen: zij vrezen schade aan de natuur en verkeersoverlast. Uiteindelijk gingen twee natuurstichtingen, twee horecagelegenheden en een retraitecentrum tegen het bestemmingsplan in beroep bij de Raad van State.
Tekst gaat verder onder de foto.

RECHTER
De Raad van State deed vandaag een tussenuitspraak in deze zaak. Volgens de rechter wordt het leefgebied van de dassen in de omgeving van het toekomstige theehuis aangetast. Vooral de bijbehorende parkeerplaats zorgt ervoor dat de dassen een stuk gebied inleveren, waar ze nu hun voedsel vandaan halen.
De gemeente Baarn schreef in het huidige bestemmingsplan dat een naastgelegen weiland als compensatie dient voor de dassen, maar daar is de rechter het niet mee eens. Volgens de Raad van State is dit weiland nu al onderdeel van het foerageergebied van de das. Bovendien zou dit weiland in de plannen dan op z'n minst moeten worden aangewezen als natuurgebied, in plaats van argarische grond.
CONCURRENTIE
De bezwaren van de horecagelegenheden in het dorp Lage Vuursche en een nabijgelegen retraitecentrum konden de rechter niet overtuigen. De horecagelegenheden vrezen de concurrentie van het theehuis. Het retraitecentrum is bang dat de toegenomen activiteit op het landgoed de rust en de privacy van zijn bezoekers zal aantasten.
Of het bestemmingsplan voor Landgoed Pijnenburg uiteindelijk definitief wordt, hangt dus af van de gemeente Baarn. Die krijgt ruim een half jaar de tijd om het plan te wijzigen. Daarna zal de Raad van State zich opnieuw buigen over de gevolgen voor de natuur in dit gebied.