Celstraf voor stelende coronadreiger uit Bilthoven

© RTV Utrecht
DEN DOLDER/BILTHOVEN - 'Ik heb corona. Ik vergeet jouw kop niet meer!' Dat riep een betrapte winkeldief onlangs tegen een medewerker van Albert Heijn in Den Dolder.De politierechter in Utrecht veroordeelde hem tot 17 weken gevangenisstraf, wegens diefstal en bedreiging van twee supermarktmedewerkers met zware mishandeling.
De 54-jarige man uit Bilthoven dreigde op 16 april een medewerker te mishandelen en te besmetten met het coronavirus nadat hij was betrapt op het stelen van vier pakken vlees. Toen de man duidelijk werd dat de politie zou worden gebeld, werd hij aggressief.

QUARANTAINE

De betrokken medewerker, een teamleider, was na de gebeurtenissen bang dat hij inderdaad was besmet en moest in quarantaine. Ook een collega die hem te hulp schoot moest in quarantaine. Tijdens een worsteling met de winkeldief raakte een van de jonge mannen gewond aan zijn knie.
Nadat de winkeldief was betrapt dirigeerde de teamleider hem naar het kantoortje. Volgens het Openbaar Ministerie zweette hij en zag hij er ongezond uit. In het kantoor werd hij kwaad en zou hij een stoel tegen een kozijn hebben gegooid. Ook raakte hij de knie van de teamleider. Daarbij riep hij: "Ik sla je verrot, ik besmet je met corona." De man zou voor circa 2000 euro aan schade hebben aangericht doordat de stoel tegen een kozijn kwam.

VERDRAAIDE FEITEN

Voor de rechtbank draaide de winkeldief de feiten om. Hij zou boos zijn geworden, omdat vijf medewerkers hem met vereende krachten de trap op naar het kantoortje hadden gesleurd.De stoel zou hij hebben gepakt om de deur te blokkeren en te voorkomen dat ze binnen zouden komen. Hij zou hen juist hebben gewezen op het coronagevaar en noemde de medewerkers een kliekie snotneuzen. De rechter geloofde niets van dat verhaal.
Tijdens de rechtszaak bleek de man eerder al een winkelverbod van 10 jaar te hebben gekregen voor de supermarkt in Den Dolder. Drie dagen voor het incident werd hij bovendien op camera vastgelegd toen zijn vrouw meerdere flesjes Zwitsal stal. Dat werd de man ook ten laste gelegd, maar de rechtbank vond dat niet bewezen was dat hij dit had gezien.
De man moet ook nog dertig dagen uitzitten voor een eerder gepleegde reeks winkeldiefstallen. Als stok achter de deur blijft er nog een voorwaardelijke gevangenisstraf van negentig dagen staan. Hij zal na zijn huidige celstraf onder toezicht van de reclassering moeten proberen uit de problemen te blijven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.