Verkeerslichten Neude helemaal uit

UTRECHT - De proef 'verkeerslichten uit' op de Utrechtse Neude wordt wegens succes verlengd. Na een knipperfase van bijna een half jaar schakelt de gemeente donderdag de verkeerslichten voor drie maanden volledig uit.
Het uitzetten van de verkeerslichten zorgt op de Neude voor een rustiger verkeersbeeld, waarbij het verkeer goed kan doorstromen, aldus de gemeente.
Voetgangers ondervinden geen hinder bij het oversteken van de Neude. Dat geldt ook voor fietsers, bussen en het autoverkeer. Voor zover bij de politie bekend zijn er geen ongevallen geweest.
Het belangrijkste knelpunt is dat blinden en slechtzienden moeilijker kunnen oversteken. Na klachten hierover heeft de gemeente bij wijze van proef de twee voetgangersoversteken van zebramarkeringen geplaatst.
Over drie maanden wordt de proef opnieuw geëvalueerd. Hierna neemt het college een besluit om de verkeerslichten definitief weg te halen of bij slechte ervaringen toch weer aan te zetten.
Over enkele weken staat op de collegeagenda een besluit om de proef uit te breiden naar andere verkeerslichten in de stad.
Het uitschakelen van verkeerslichten en een betere afstelling van verkeerslichten op hoofdfietsroutes maakt deel uit van het gemeentelijke actieplan Luchtkwaliteit 2008. De gemeente wil door een betere doorstroming van fietsers het gebruik van de fiets aantrekkelijker maken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.