Honderden reacties op plannen Ring Utrecht

BUNNIK - Meer dan 600 officiële reacties zijn al binnengekomen op de plannen voor de Ring Utrecht. Dat zei Rijkswaterstaat gisteren in het gemeentehuis in Bunnik tijdens de ingelaste informatiemarkt over de plannen.
Medewerkers van Rijkswaterstaat, de provincie en de gemeente Utrecht, verenigd in projectbureau Verder, gaven daar aan een kleine honderd mensen tekst en uitleg over de Startnotitie voor de Ring Utrecht. In de notitie wordt beschreven hoe de wegen er in 2030 uit zouden kunnen zien.
Vooral de mogelijkheid van wegen door Leidsche Rijn, Amelisweerd of de Nieuwegeinse wijk Galecop heeft voor veel onrust gezorgd in de regio.
Projectbureau Verder had gisteren ook actiegroepen uitgenodigd om zich te presenteren.

ZINLOOS

Vrienden van Amelisweerd maakte in Bunnik duidelijk dat ze het hele wegenplan niet zien zitten. "Als we de Rijkswegen vrijmaken, verplaatsen we de files naar een andere plek, zoals de binnenstad", zegt Gerrit Kuiper. "Meer wegen aanleggen heeft dus geen zin."
Kuiper, die in de jaren tachtig ook betrokken was bij de actie tegen een snelweg door Amelisweerd, ziet veel meer in beter OV, trajectkaarten en het duurder maken van lease-auto's.
Hij krijgt bijval van Pepijn Binkhorst van Natuur en Milieu Utrecht. Hij ziet de startnotitie het liefst helemaal van tafel gaan en wil dat er veel meer wordt ingezet op rekeningrijden en openbaar vervoer.

ASFALT

Ook Corwin van Heteren van Stichting Natuurlijk Vleuterwijde hoopt dat niet gekozen wordt voor een snelweg door woonwijken of natuurgebieden, al mag er van hem best meer asfalt komen.
"Waarom is in deze notitie niet opnieuw gekeken naar de A2,5, die helemaal om Leidsche Rijn heenloopt?", vraagt Van Heteren zich af. Dat plan van NV Utrecht werd in 2006 van tafel geveegd omdat zo'n weg het Groene Hart teveel zou aantasten, maar dat is volgens hem nog altijd beter dan een weg door een woonwijk.
Ook vraagt hij zich af waarom er zo weinig vaart wordt gemaakt met openbaar vervoer in Leidsche Rijn. "Dat was toch een van de doelen van de wijk?"
Vanavond is voorlopig de laatste infomarkt over de Ring Utrecht in het Business Center aan de Blokhoeve in Nieuwegein. Een reactie insturen kan nog tot 30 januari, onder meer via inspraakpunt.nl.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.