Utrecht viert Jaar van de Sterrenkunde

UTRECHT - In sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht is woensdagavond het Jaar van de Sterrenkunde geopend. Op het feest van astronomen en wetenschapsjournalisten werd het programma voor 2009 bekendgemaakt.
Het is dit jaar vierhonderd jaar geleden dat de Italiaanse sterrenkundige Galileo Galilei een telescoop, een populaire Nederlandse uitvinding van een jaar eerder, naar boven richtte om hemellichamen in kaart te brengen.
Dat jubileum wordt in 135 landen gevierd, op initiatief van de Internationale Astronomische Unie en Unesco. Motto van het jaar is 'Het heelal, ontdek het zelf!' Wereldwijd willen sterrenkundigen mensen weer laten ontdekken wat onze plaats in het heelal is.
In Utrecht haakt het Jaar van de Sterrenkunde aan bij bestaande evenementen als de Culturele Zondagen, de Museumnacht en activiteiten van de bibliotheken. In de stad wordt gewerkt aan het zogeheten 'Utrechts zonnestelsel'. De zon die in het plaveisel op het Domplein ligt wordt op schaal uitgebreid met de acht planeten, die in verschillende wijken van Utrecht komen. Als de plannen financieel rondkomen, ligt het zonnestelsel er aan het eind van het jaar.
Het hoogtepunt van het sterrenkundejaar in Nederland is in april. Tijdens de '100 uur van de sterrenkunde' zijn van 2 tot en met 5 april de beelden van zo'n honderd grote observatoria wereldwijd te volgen via live webcasts en speciaal georganiseerde sterrenkijkevenementen in de ruim dertig opengestelde publiekssterrenwachten. TNT Post presenteert dat weekend een speciale postzegel.
Bijzondere tentoonstellingen zijn er ook. Zo neemt het Van Gogh Museum van februari tot juni de expositie Van Gogh en de kleuren van de nacht over van het Museum of Modern Art (MoMA) in New York. Huis Marseille in Amsterdam houdt in december 2009 en januari 2010 de fotoexpositie 'First Light - astronomie in fotografie'.
Verder staat het jaarlijkse Oktober Kennismaand dit jaar voor een groot deel in het teken van astronomie. Voor de hoogste klassen van havo/vwo heeft het Sterrenkundig Instituut van de Universiteit Utrecht een speciale wedstrijd uitgeschreven. Scholieren die sterrenkunde als onderwerp hebben gekozen voor hun profielwerkstuk, kunnen dit tot 9 maart 2009 opsturen naar science.profielwerkstukprijs@uu.nl.
Beluister hieronder de reportage van verslaggever Eva Munnik.

Utrecht viert Jaar van de Sterrenkunde

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.