Oorzaak brand Krakhorst niet vast te stellen

LEUSDEN - De oorzaak van de verwoestende brand in boerderij Groot Krakhorst in Leusden wordt waarschijnlijk nooit opgehelderd.
Er is een uitgebreid buurtonderzoek gedaan en daarbij is een groot aantal mensen gehoord. Het ging hierbij om buurtbewoners, passanten, medewerkers van de brandweer, de eigenaar en manager van het gebouw.
Tijdens het onderzoek zijn foto's van getuigen, die ter beschikking waren gesteld aan de politie, bij het onderzoek betrokken en is er onderzoek gedaan met een speurhond om eventuele aanwezigheid van brandversnellende middelen vast te stellen.
De specialisten van de Forensische Opsporing hebben in het pand gezocht naar de oorzaak, maar ondanks het uitgebreid technische en tactische onderzoek valt er geen precieze oorzaak aan te wijzen.
Het vuur heeft zich hoog in de nok ontwikkeld en dit beeld past bij een brand met een technische oorzaak. Volgens de politie is het ook niet uitgesloten dat er op het dak een brandend voorwerp terecht is gekomen. Maar bewijs hiervoor is niet gevonden.
Het hoofgebouw van multifunctioneel centrum Groot Krakhorst brandde november vorig jaar geheel af. De schaapskooi en varkensschuur konden wel worden gered.
ONDERZOEKSCONCLUSIES:
* Aangetroffen 'doeken' betrof losgelaten polyester vezelmateriaal en heeft geen relatie had met de oorzaak van de brand.
* Een vermeende brandhaard bij een deur/raam bleek veroorzaakt door een losgelaten afwateringsbalk die vanaf het dak naar beneden was gevallen.
* Bij de overige afwateringsbalken zijn geen inbrandingspatronen waargenomen die je zou kunnen verwachten bij brandstichting.
* Metingen tonen aan dat er geen sprake was het gebruik van brandversnellende middelen. Fotomateriaal van een passant liet zien dat de vuurhaard zich bevond in het midden van het dak tot aan de nok.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.