Quarantaine Spelen in volle gang en fysiotherapeuten mogen weer aan het werk

© Happy Ultimate, YouTube
PROVINCIE UTRECHT - Op deze plek hielden we je op de hoogte van het allerlaatste coronanieuws. Het liveblog is nu gesloten. Morgen houden we je in een nieuw liveblog weer op de hoogte van het allerlaatste coronanieuws.
In het kort:
- Fysiotherapeuten weer aan de slag
- Minder ic-patiënten in Utrecht
- Beeld en Geluid zoekt filmpjes van dagelijkse leven
- Fietsersbond: ga nu aan weg werken
- Milieustraat Zeist extra dag open
- Bekijk het liveblog van woensdag

22.13 uur Sportfestijn bij Quarantaine Spelen

Het is belangrijk om jezelf bezig te houden in deze tijden van social distancing. Daarom hebben Nena Ruijs en haar vriend Pieter samen met hun (schoon)ouders de Quarantaine Spelen bedacht: een epische krachtmeting die zich geheel in en rondom hun huis in Utrecht afspeelt.
De deelnemers nemen het tegen elkaar op tijdens onderdelen als waterpolo (polo-shirts met de hogedrukreiniger van een rek spuiten), bed-minton (liggend gespeeld om voor genoeg afstand te zorgen) en toiletrol-werpen (duidelijk genoeg lijkt ons). Inmiddels zijn er zes aflevering van het sportfestijn verschenen op het YouTube-kanaal van de atleten.

20.17 uur Lintje voor Fietskoerier Utrecht

Meestal bezorgen de mensen van De Fietskoerier in Utrecht pakketjes, maar soms mogen ze ook iets in ontvangst nemen. Zoals vandaag: het Ondernemers Lintje 2020 Utrecht.
De Social Impact Factory reikt de attentie uit omdat ze zich extra inzetten voor lokale ondernemers. "Jullie focus is altijd om onze stad een beetje mooier te maken. Zeker nu in deze bijzondere tijd", aldus de organisatie. Het lintje is in het leven geroepen om lokale ondernemers te bedanken voor hun noeste arbeid in tijden van corona.

19.23 uur Fysiotherapeuten mogen weer in de praktijk ontvangen

Fysiotherapeuten mogen weer aan het werk in hun praktijk. Dat staat in een door het RIVM goedgekeurd advies van onder meer het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie.
Om de situatie zo veilig mogelijk te houden, moeten de fysiotherapeuten wel hun praktijk zo goed mogelijk inrichten, en hygiënemaatregelen treffen. Ook moet er persoonlijke bescherming voor de therapeut zijn. Dat laatste is nog wel een probleem want er is een tekort.
Fysiotherapeuten als Mariska Bun van Go Fysio in Nieuwegein mochten een poos niemand ontvangen en probeerden er in de tussentijd maar het beste van te maken. Zo behandelde zij mensen met beeldbellen, maar makkelijk was dat niet: "Ik zie vooral mensen met hardloopklachten. Het is lastig dat je een knie niet echt kunt vastpakken en kunt zien waar de pijn zit."

17.40 uur Landelijk aantal IC-patiënten daalt naar 783

Het aantal patiënten dat met COVID-19 in een Utrechts ziekenhuis ligt, is de afgelopen 24 uur met twaalf gedaald. Gisteren lagen er 119 patiënten met het coronavirus in de Utrechtse ziekenhuizen, waarvan er 64 op de intensive care verzorgd werden.
De druk daar neemt iets af want er is sprake van een daling van het aantal patiënten: in totaal liggen er nu 107 mensen in een Utrechts ziekenhuis, waarvan 60 op de intensive care.
Coronapatiënten in Utrechtse ziekenhuizen (tussen haakjes verschil met gisteren):
UMCU: 26 (-6) patiënten, van wie 20 (-2) op IC
Diakonessenhuis: 31 (-) patiënten, van wie 11 (-) op IC
Meander MC: 22 (-1) patiënten, van wie 13 (zelfde) op IC
St. Antonius: 28 (-5) patiënten, van wie 16 (-2) op IC
Ook landelijk was er sprake van een daling. Het aantal coronapatiënten op de intensive care ging naar beneden en eindigde op 783. Dat zijn er 21 minder dan gisteren, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Van de Nederlandse coronapatiënten verblijven er 29 op intensive care-afdelingen in Duitse ziekenhuizen.
Het Landelijk Netwerk Acute Zorg ziet in de cijfers nog geen effect van een druk paasweekeinde. Zo'n effect, in de vorm van een stijging van het aantal opnames, zou rond deze tijd ongeveer te zien moeten zijn.

17.35 uur 'Raamvisite' voor ic-patiënt Diakonessenhuis

En over patiënten op de intensive care gesproken. Het is makkelijk te vergeten dat er achter elk getal een mens verscholen zit. Een mens met vrienden en familie. Het Diakonessenhuis herinnert iedereen daar weer even aan op Instagram met een prachtige foto van 'raamvisite'.
Volgens het ziekenhuis ontstaat er door het bijzondere bezoek 'toch een stukje blijdschap en een hele goede motivatie voor herstel in deze toch wel bizarre tijden!'

17.17 uur Vakbond wil compensatie voor overleden zorgmedewerkers

Vakbond NU'91 wil dat de overheid nabestaanden van zorgmedewerkers die aan COVID-19 overlijden financieel compenseert. "Zo'n regeling is er nu nog niet. Ik denk dat er nog wel het een en ander wakker geschud moet worden, want het had er al lang moeten zijn", aldus een woordvoerder van de organisatie van verpleegkundigen en verzorgenden.
Het RIVM kondigde vandaag aan dat er negen mensen aan COVID-19 zijn overleden die in de zorg werkten. Bij 13.884 zorgemedewerkers is het coronavirus vastgesteld. Bij 458 hen was dat zo ernstig dat ze in het ziekenhuis terechtkwamen.

16.28 uur Museum Beeld en Geluid zoekt filmpjes van gewone leven

Social distancing, plastic schermen bij de kassa van de supermarkt of eindeloos in de rij staan bij de bakker: het staat nu allemaal op iedereens netvlies gegrifd. Maar is dat over een jaar nog steeds zo? Museum Beeld en Geluid wil deze tijd zoveel mogelijk vastleggen en vraagt mensen daarom om video's van het dagelijkse leven op te sturen.
Vandaag begint de inzameling Verhalen Uit Het Hart met video's van het leven in tijden van corona. Een selectie van de ingezonden video's zal voor de eeuwigheid worden bewaard en voor altijd toegankelijk zijn. Ook zullen er filmpjes in het museum zelf worden vertoond. Inzenden kan via de website van het museum.

15.30 uur Fietsersbond: dit is de tijd om fietspaden op te knappen

Het is nu rustig op de wegen en fietspaden in Nederland en dus is het dé tijd om aan de weg te werken. Dat is de oproep van de Fietsersbond in Utrecht. De belangenvereniging voor fietsers en Bouwend Nederland deden samen een persbericht de deur uit omdat ze denken dat er drie vliegen in één klap kunnen worden geslagen.
Want, zeggen de twee belangenverenigingen, ten eerste kunnen fietsers zich veilig blijven verplaatsen. Ten tweede blijven bouwers aan het werk. En ten derde zijn de werkzaamheden sneller klaar.
De Fietsersbond heeft ook al een verlanglijstje paraat van klussen die gedaan kunnen worden zoals schuine bermen vervangen door rechte, het weghalen van paaltjes en het 'aanpassen van de verkeersruimte aan de anderhalvemetereconomie'.

15.11 uur Commissie van wijzen moet cultuursector redden

Hoe kunnen concertzalen en theaters de coronacrisis overleven en weer open in een anderhalvemetereconomie? Om deze vragen te beantwoorden, gaan de verenigingen voor podia (VSCD en VVP) en organisaties voor producenten een commissie van wijzen aanstellen.
De commissie moet eerst de schade in kaart brengen die de cultuursector heeft geleden door de coronamaatregelen. Ook is gevraagd om na te denken over manieren om die schade te vergoeden en in de toekomst zo klein mogelijk te maken.
Daarnaast gaat er actief gelobbyd worden richting de landelijke en lokale overheden voor financiële steun zodat concertzalen, schouwburgen en theaters niet omvallen. Extern geld is volgens de organisaties hiervoor 'van levensbelang'.

15.06 uur Recyclingstation in Zeist gaat extra dag open

Het is zo druk bij het recyclingstation Seysterberg in Huis ter Heide dat de gemeente Zeist die tijdelijk ook op maandag open laat gaan. Zo moeten de bezoekers beter kunnen worden bediend, aldus de gemeente.
Het blijft erg druk bij milieustraten in Zeist en daarbuiten omdat veel mensen die verplicht binnen zitten, besluiten om dan maar in het huis te gaan klussen. Bij veel stations zijn er maatregelen ingesteld om te zorgen dat mensen niet te dicht bij elkaar komen. Zo mogen er in Zeist en veel andere locaties maar vijf auto's tegelijkertijd het terrein op. Dit leidt weer tot langere wachttijden en files.
De tijdelijke extra opening in Zeist gaat aanstaande maandag in, de dag erna is het recyclingstation dicht vanwege 5 mei. De maatregel is in ieder geval tot en met 19 mei van kracht.

15.07 uur Uitvindingen in coronatijden: het gesproken rouwbericht

De coronamaatregelen zorgen soms voor de meest aparte uitvindingen. Zo komt een uitvaartondernemer uit Hilversum met het gesproken rouwbericht. Dat moet uitkomst bieden nu er bij een begrafenis maximaal 30 mensen aanwezig mogen zijn.
Bij het gesproken rouwbericht leest een professionele nieuwslezer een bericht voor. Dat kan vervolgens verstuurd worden via bijvoorbeeld WhatsApp. "Zo geef je de mensen toch een betrokken gevoel", aldus de uitvaartondernemer.

15.01 uur Telefoonlijn ouderenbond al 6500 keer gebeld

Een speciale telefoonlijn over het coronavirus van ouderenbond ANBO in Woerden is al meer dan 6500 keer gebeld.
De ANBO ziet ook een verschuiving in waarom er gebeld wordt. Gingen de telefoontjes eerst vooral over het virus zelf en de maatregelen van het kabinet, nu bellen mensen vaak omdat ze het contact met anderen missen.
Linda den Haan van de ANBO: "De laatste weken bellen er vooral ouderen die eenzaam zijn en niet of nauwelijks iemand spreken. Veel mensen zijn al weken aan huis gekluisterd, gaan niet of nauwelijks naar buiten en krijgen ook geen bezoek. Die mensen bieden we graag een luisterend oor. En dat blijven we zeker de komende tijd ook doen!"

14.53 uur Politiehond redt de dag

Soms heeft het zijn voordelen als jouw vader hondengeleider is bij de politie. Dat ontdekten twee kinderen van politieman Jeroen onlangs.
De agent was aan het werk toen hij gebeld werd door zijn kinderen die in tranen waren. Zij waren wat geld kwijtgeraakt dat ze van oma hadden gekregen toen ze op bezoek waren. Vanwege de coronacrisis kon oma het geld niet in de hand duwen en besloot ze het te gooien. Dat ging niet helemaal goed: het geld belandde in het hoge gras en bleek onvindbaar.
Gelukkig had vader Jeroen de beschikking over een politiehond met een uitstekende neus en was hij toch in de buurt. Zo kon hond Joekel even oefenen. De viervoeter had na 15 minuten het geld gevonden, waarna beide dienders (en de kinderen) hun dag konden vervolgen.

14.41 uur Anderhalvemetereconomie krijgt vorm in de horeca

Restaurants en café's zijn voorlopig nog wel even gesloten, maar dat betekent niet dat ondernemers stilzitten. Want achter de schermen wordt nu de anderhalvemetereconomie vorm gegeven.
Zoals bijvoorbeeld bij KROAST in Amersfoort waar ze de zaak zo hebben ingericht dat mensen genoeg afstand kunnen houden. Ook is er plexiglas geplaatst tussen de tafels en bij de bar en zijn er 'hygiënezuilen' neergezet in het café aan de Kleine Koppel.

14.14 uur Nieuwe cijfers RIVM

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn 84 nieuwe meldingen binnengekomen over overleden patiënten. Het coronavirus heeft nu zeker 4795 Nederlanders het leven gekost. Het RIVM maakte vandaag ook bekend dat negen mensen die aan COVID-19 zijn overleden in de zorg werkten.
In de officiële registratie staan alleen mensen die positief zijn getest op het virus. Het werkelijke aantal overledenen is waarschijnlijk beduidend hoger. Ook worden sterfgevallen vaak een of meerdere dagen later doorgegeven door de GGD'en.
Het RIVM kreeg ook 84 nieuwe meldingen over ziekenhuisopnames van mensen met Covid-19. Deze cijfers kunnen ook iets achterliggen op de realiteit. Tot nu toe zijn er 39.316 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld. De cijfers van de afgelopen dagen passen bij het beeld dat de maatregelen werken.

13.59 uur Cupcakes voor politie

Verschillende bureaus van de politie zijn vandaag verrast met wat heerlijke cupcakes, zo is te lezen op Instagram. Een familie uit Nieuwegein en IJsselstein was zo dankbaar voor het werk van de politie, dat ze op verschillende locaties cupcakes kwamen brengen.

13.30 uur Website voor hulp in Woerden

Woerden heeft een website gelanceerd waar inwoners een hulpvraag kunnen plaatsen. De website, HartvoorWoerden.nl, bestond eigenlijk al, maar de coronacrisis is een goede reden om nu vooral de sociale armoede in de stad te bestrijden.
Zo zijn er zieke, oude en alleenstaande Woerdenaren die behoefte hebben aan een praatje of boodschap. Dit soort vragen kunnen eenvoudig en veilig op het platform worden gedeeld, maar mensen mogen ook bellen. Een vrijwilligerscollectief probeert de vragen bij hulpverleners neer te leggen.

13.20 uur Nederland kan meer testen, maar doet dat niet

De Nederlandse overheid heeft al weken de mogelijkheid om iedere dag duizenden extra tests op het coronavirus uit te voeren, maar maakt daar geen gebruik van. Dat meldt de NOS. Via een Duits laboratorium kunnen twee maanden lang 5000 tests per dag worden afgenomen. Het zou de Nederlandse testcapaciteit bijna verdubbelen.
De Taskforce Diagnostiek, die schaarse testmaterialen in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid regelt, bevestigt dat de aanbieding is gedaan, maar noemt de extra testen nog niet nodig. "Er is momenteel sprake van meer labcapaciteit dan vraag naar testen. Voor de langere termijn kan hun capaciteit een nuttige bijdrage leveren aan de landelijke testcapaciteit", zegt een woordvoerder.
De aanbieding van het Duitse lab is al twee weken oud, blijkt uit een e-mail in handen van de NOS, die via de Nederlandse partner U-Diagnostics in Baarn is gestuurd naar het ministerie van Volksgezondheid.

13.02 uur Kinderen protesteren tegen boomhut

Een paar kinderen in Utrecht zijn boos. Maandenlang werkten ze aan een boomhut, maar die mag van de gemeente niet blijven staan. Hij staat namelijk in een park en dat mag niet.
De boomhut zou gisteren worden gesloopt en uit protest zijn de kinderen in de ochtend naar de boomhut gegaan om de sloop tegen te houden, meldt het Jeugdjournaal. De kinderen zijn ook bezig met een handtekeningenactie. Ze vinden dat ze al worden beperkt in hun speelactiviteiten door het coronavirus, en dat ze, als ze naar buiten mogen, wel iets leuks moeten kunnen doen.

11.51 uur HU doet onderzoek naar impact corona

De Hogeschool Utrecht is beginnen met een onderzoek over de impact van corona op gezinnen. Met dat onderzoekt hoopt de school inzicht te krijgen in de ervaringen van ouders en grootouders en hoe ze steun zoeken. Denk bijvoorbeeld aan de relatie tussen kleinkinderen en grootouders, die nu natuurlijk verandert omdat ze elkaar niet mogen bezoeken.
Op basis van de resultaten wil de HU straks gerichte aanbevelingen kunnen doen bij onder meer gemeenten en jeugdinstellingen. Om tot goede resultaten te komen en veel data te garen, werkt de HU samen met een kenniscentrum uit Brussel. Volgens de school is die vergelijkbaar met het lectoraat bij hen. Studenten helpen zelf uiteraard ook mee aan het onderzoek. Meedoen kan nog! Tot en met 31 mei kunnen ze een vragenlijst invullen. De HU hoopt zoveel mogelijk data te verzamelen.

10.22 uur Markt in Zeist na vijf weken weer open

Het heeft ruim vijf weken geduurd, maar de markt in Zeist is sinds vanochtend weer geopend. Alleen de kramen waar eten wordt verkocht, zoals kaas en nootjes, staan vandaag in het centrum.
De kaasboer is blij dat hij weer op de markt mag staan. "We maken er wat van, gezellig!". Ook de marktmeester is in zijn sas. De markt is duidelijk een stuk ruimer is opgezet dan vijf week geleden. Toen stonden de mensen 'hutje mutje' naast elkaar, vertelt hij. "Het was toen zoals het altijd was. Mensen waren gezellig aan het winkelen met de maatregelen die toen golden."
De linten worden gespannen zodat er afstand wordt gehouden.
De linten worden gespannen zodat er afstand wordt gehouden. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij

STRENG CONTROLEREN

Nu zit er tussen de kramen meer dan voldoende ruimte, merkt onze verslaggever op. Er is duidelijk ruimte voor een vrije uitloop en de kramen staan niet meer recht tegenover elkaar. "De volgende stap is dat de non-food kramen er weer bij komen te staan", aldus de marktmeester.
De markt is vanaf nu ook op zaterdag weer open. Er wordt streng gecontroleerd om ervoor te zorgen dat het niet weer te druk wordt. Meer weten over de markt? Luister dan het verslag op RadioM Utrecht terug.

08.58 uur Fysiotherapeuten willen duidelijkheid over werkmogelijkheden

Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) wil duidelijkheid over de positie van fysiotherapeuten. Er ligt een protocol klaar voor een geleidelijke opstart van behandelingen, maar de beroepsgroep moet nu wachten op duidelijkheid van politieke kant en die wordt maar niet gegeven, stelt voorzitter Guide van Woerkom.
De Amersfoortse organisatie vraagt nu om duidelijkheid. Fysiotherapeuten en andere zorgdisciplines in de eerste lijn zijn al sinds de inwerkingtreding van de coronamaatregelen beperkt in hun mogelijkheden om patiënten te behandelen. Door de beperkingen wordt veel patiënten feitelijk noodzakelijke fysiotherapeutische behandeling onthouden. Dit heeft tot gevolg dat de vraagdruk bij fysiotherapiepraktijken enorm toeneemt, waarbij fysiotherapeuten constateren dat behandeling niet langer kan worden uitgesteld.

08.08 uur Tijdelijke kamers voor Utrechtse studenten

Omdat internationale studenten vanwege het coronavirus naar huis zijn gegaan, kunnen andere studenten uit Utrecht tot september tegen een gereduceerd tarief in die kamers. Wie zich voor 1 mei op zo'n kamer inschrijft, krijgt een jaar wachttijd cadeau.
Normaal gesproken verhuurd de SSH negenhonderd kamers aan internationale studeten van de UU, de HU en de HKU. De helft staat nu leeg en de woningnood in de stad is groot. De kamers worden nu voor 350 euro per maand verhuurd. Voor 1 mei kunnen studenten zich aanmelden om die verkortte wachttijd binnen te slepen. Dat is aantrekkelijk voor studenten die nu nog te weinig wachtjaren op naam hebben staan om een kamer te bemachtigen in september.

07.49 uur Onderzoek naar ouderenbezoek

Seniorenorganisatie KBO-PCOB uit Nieuwegein gaat mantelzorgers en andere naasten van verpleeghuisbewoners vragen wat het met ze doet dat ze daar niet op bezoek mogen. Hun ervaringen zijn belangrijk bij het mogelijk verruimen van dat verbod, zegt de ouderenbond, want "er wordt op dit moment veel óver deze mensen gesproken, zelden mét".
Bewoners van verpleeghuizen zijn door het bezoekverbod "eenzaam, angstig en missen hun dierbaren", maar ook voor hun kinderen en andere mantelzorgers is het "een hard gelag. Zij missen het contact en de mogelijkheid om hun dierbaren even vast te houden", aldus directeur Manon Vanderkaa van KBO-PCOB. Volgens de bond is er wel begrip voor de maatregel, maar ook veel verdriet en onrust.

07.39 uur Voetbalclubs vragen steun aan overheid

Voetbalclubs in de eredivisie doen massaal een beroep op overheidssteun om de coronacrisis door te komen, blijkt uit navraag van BNR bij alle achttien clubs. Daaruit wordt duidelijk dat bijna alle clubs een aanvraag deden of gaan doen voor de NOW-regeling, die door de coronacrisis getroffen bedrijven in staat moet stellen werknemers in dienst te houden. Topclubs Ajax, PSV en AZ willen niet zeggen of ook zij gebruik maken van de tegemoetkoming.
De clubs zijn door de coronacrisis in grote moeilijkheden gekomen. Ze lopen veel geld mis doordat het seizoen voortijdig moest worden afgebroken. Het Nederlandse profvoetbal zou meer dan 300 miljoen euro aan verloren inkomsten boven het hoofd hangen. De vrees is dat de zwaarste klap nog komt, als zou blijken dat ook in het nieuwe seizoen nog lange tijd zonder publiek gevoetbald moet worden.

07.29 uur Helft Nederlanders zou corona-app installeren

Ruim de helft van de Nederlanders zal een corona-app op zijn telefoon installeren, als die app aan alle privacy- en veiligheidseisen voldoet. Nog eens een kwart is onder voorwaarden bereid, blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit in Rotterdam waar het AD over schrijft.
De Rotterdamse onderzoekers denken op basis van hun studie dat een dekkingsgraad van 60 procent, die volgens minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) nodig is om de app tot een succes te maken, mogelijk is. De bereidheid onder jongeren en jongvolwassenen is daarbij een stuk groter dan bij de oudere inwoners van ons land.
De groep Nederlanders die twijfelt of ze een bluetooth-app wil die gebruikers erop wijst als ze in de buurt van een coronapatiënt zijn geweest, is onder bepaalde voorwaarden wel over te halen. Een deel zou de app installeren als het daarmee weer mogelijk wordt om in grotere groepen samen te komen, bijvoorbeeld voor een verjaardag. Ook zouden gebruikers graag zien dat ze zelf een coronatest kunnen krijgen als ze de melding ontvangen dat ze dicht bij een besmet persoon zijn geweest.

06.59 uur 'Zevenduizend mensen ontslagen uit ziekenhuis'

In Nederland zijn inmiddels bijna zevenduizend Covid-19-patiënten ontslagen uit het ziekenhuis, meldt de Volkskrant. Van alle coronapatiënten in een regulier ziekenhuisbed is ruim twee derde voldoende hersteld om naar huis te gaan.
Dat blijkt uit gedetailleerde cijfers die de stichting NICE sinds kort naar buiten brengt over patiënten op een reguliere verpleegafdeling in het ziekenhuis. Dankzij deze cijfers is voor het eerst een beeld te krijgen van hoeveel patiënten zijn hersteld van Covid-19. De herstelde patiënten zijn gemiddeld 63,5 jaar oud en lagen gemiddeld bijna zeven dagen in het ziekenhuis.

06.28 uur Beschermende middelen in zorg

Vandaag wordt de Tweede Kamer door deskundigen bijgepraat over coronatesten en persoonlijke beschermingsmiddelen. Er is wereldwijd nog steeds een groot tekort aan deze materialen. Het kabinet probeert zoveel mogelijk van deze middelen te kopen. Ook is begonnen met de productie van mondkapjes in eigen land en is er een luchtbrug met China opgestart.
Een deel van de Kamer vindt dat het kabinet te traag heeft gereageerd op de crisis en sneller had moeten beginnen met de inkoop van middelen. Ook vinden zij dat er veel meer getest moet worden en meer beroepen persoonlijke beschermingsmiddelen moeten krijgen.

06.23 uur 'Kleuters niet instromen op basisschool'

Sommige basisscholen willen kleuters niet meer laten instromen voor de zomervakantie. Maar dat is niet verstandig, vinden de PO-Raad en kinderopvangorganisaties. Kinderen die tijdens de schoolsluiting vier zijn geworden, hebben recht op onderwijs.
"De vierjarigen zijn welkom op school op 11 mei, net als alle andere leerlingen", aldus een voorlichter van de PO-Raad die reageert op vragen van Trouw. Ook het ministerie van onderwijs zegt dat scholen de kleuters de toegang niet mogen ontzeggen.
De scholen dragen aan dat het lastig is om de nieuwe leerlingen te laten wennen. Ouders mogen niet mee naar binnen, en de vierjarigen moeten alles zelf doen, variërend van jas ophangen tot naar de wc gaan.

05.59 uur Minder vluchtelingen naar Nederland

Door de uitbraak van het coronavirus komen minder asielzoekers naar Nederland. In maart kreeg de overheid 1025 eerste asielverzoeken. Dat is bijna de helft van het aantal eerste aanvragen in maart vorig jaar. Het is ook aanzienlijk minder dan in januari en februari van dit jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn er normaal gesproken juist meer asielaanvragen in maart dan in februari.
In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen 1060 gezinsleden naar Nederland. Bijna de helft kwam uit Eritrea.

05.29 uur Spelersmaaltijd van FC Utrecht voor dak- en thuislozen

Zo'n 120 dak- en thuislozen krijgen vandaag een gratis maaltijd aangeboden door FC Utrecht. Chef-kok Johan Pietersen en horeca-coördinator Wilfred Versluis steken de handen uit de mouwen en maken de verse maaltijden voor de mensen van De Tussenvoorziening.
De dak- en thuislozen krijgen dezelfde maaltijd die normaal wordt voorgeschoteld aan de spelers van de Utrechtse club. Het voedsel wordt 's ochtends bereid en 's middags bezorgd op Stek bij de Van Sijpesteijnkade, de Sleep Inn op het Jansveld en de NOIZ Maliebaan.

05.24 uur Benieuwd naar het nieuws van gisteren? Check ons liveblog!

Ook gisteren was er weer zoveel coronanieuws dat wij ons liveblog met gemak gevuld kregen. Lees hier alle nieuwsberichten nog even op je gemak terug.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.