RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

College van Baarn wil dat raad afziet van plan voor nieuw cultuurhuis in Baarn

BAARN - Het college van B en W in Baarn ziet geen heil in de bouw van een nieuw cultuurhuis in het centrum van de stad. Daarom roept het de gemeenteraad op om door te gaan met het plan voor de verbouwing van het huidige theater De Speeldoos zodat de Bibliotheek Eemland en de Volksuniversiteit Baarn hierbij in kunnen trekken.

De plannen voor de verbouwing van het theater lagen er al, toen er opeens een nieuw idee op tafel kwam voor de bouw van een cultuurhuis dat voor levendigheid zou moeten zorgen in het centrum. Het cultuurhuis zou ruimte bieden aan Theater De Speeldoos, Bibliotheek Eemland en de Volksuniversiteit Baarn. In de plannen zou het theater de huidige locatie aan de Rembrandtlaan omruilen voor het nieuwe cultuurhuis. Op de plek waar De Speeldoos nu zit, zouden woningen komen.

Aan het plan voor een nieuw cultuurhuis hing wel een prijskaartje van 20 miljoen euro. Een alternatief was het verbouwen van De Speeldoos op de huidige locatie voor iets minder dan 4 miljoen euro.

UITSTEL
Veel politieke partijen in Baarn zagen wel wat in de komst van een cultuurhuis in het centrum van Baarn. Maar er waren ook veel zorgen over de financiŽn. Eind januari besloot de gemeenteraad daarom om een beslissing over het nieuwe cultuurhuis uit te stellen tot er meer duidelijkheid over het geld was.

Het college van B en W komt nu met een aanbeveling. Het zegt niks te zien in de plannen voor het nieuwe cultuurhuis: te duur, te onzeker en teveel kans op vertraging. Bovendien moet er bezuinigd worden in 2021 en zal de coronacrisis ook in Baarn zijn effect hebben op wat de gemeente allemaal kan doen, aldus het college.

VERNIEUWBOUW
Daarom roepen de burgemeester en wethouders de raad op om door te gaan met het plan voor de 'vernieuwbouw' van het huidige pand van het theater aan de Rembrandtlaan. De enige andere verantwoorde optie zou de verbouwing van het pand van de bibliotheek zijn, maar ook dit kost weer: "tijd, ambtelijke inzet en budget voor externe expertise."

En het college heeft wel een beetje haast. Vanwege de vertraging in de plannen vallen de kosten nu alweer hoger uit. Dit omdat de prijzen in de bouw zijn gestegen. Ook is het de vraag of aannemers die de klus oorspronkelijk zouden doen na tien maanden pauze nog wel een gaatje in de agenda hebben.

270.000 EURO
Het college van B en W vraagt de raad daarom om 270.000 euro extra beschikbaar te stellen voor de verbouwing van Theater De Speeldoos. Het totaalbedrag komt dan te liggen op net iets meer dan vier miljoen euro. Het pand zou dan in september 2022 in gebruik kunnen worden genomen.

Of het college de raad weet te overtuigen om af te zien van een nieuw cultuurhuis wordt volgende maand duidelijk. Op 20 mei is er een debat over het voorstel. Op 27 mei wordt erover gestemd in de raad.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -