Gemeente Utrecht verspreidt ondanks verbod zelf autoreclame

UTRECHT - De gemeente Utrecht heeft deze week in delen van de stad een folder laten bezorgen die reclame maakt voor een autoverhuurbedrijf. Dat is pikant omdat de gemeente een paar maanden geleden een verbod op het verspreiden van ongeadresseerde reclame heeft afgekondigd. De politiek reageert verbaasd.
De stroom reclamefolders die ongevraagd in de brievenbus komt is in de stad Utrecht volledig opgedroogd. Geen reclame meer voor meubelwinkels, supermarkten of tuincentra. Dat komt doordat de gemeente alleen nog ongeadresseerde reclame toestaat bij mensen die een Ja/Ja sticker op hun brievenbus hebben. Er zijn een paar uitzonderingen. Zo mogen wijkkrantjes nog wel bezorgd worden en over huis-aan-huis-bladen wordt nog gesteggeld.

WIJKBERICHT

Een andere uitzondering is ongeadresseerde post van de gemeente zelf. Utrecht noemt dat een 'Wijkbericht'. In wijkberichten staat nuttige informatie over bijvoorbeeld werkzaamheden in de buurt.
Bewoners van een deel van de Dichterswijk kregen deze week zo'n wijkbericht. Die ging over het plaatsen van laadpalen voor elektrische auto's in de Bijleveldstraat. Maar bewoners keken gek op toen bleek dat er in het wijkbericht een folder gevouwen was van een autoverhuurbedrijf. Het bedrijf We Drive Solar wilde graag meeliften met het wijkbericht om nieuwe abonnementen af te sluiten voor hun elektrische auto's. Eén zo'n auto komt bij de laadpaal in de Bijleveldstraat.
Aan de ene kant verbied je het verspreiden van ongeadresseerd reclamedrukwerk, dan moet je het niet zelf wel gaan doen.
Martijn van Dalen (Utrechtse VVD)
We bellen met de gemeente, Matthijs Keuning neemt op. "Ongeadresseerde reclame in de brievenbus? Nee dat mag niet!" We leggen hem uit dat een gemeentelijke postbesteller het in de brievenbus gedaan heeft, immers het zat ingevouwen in een wijkbericht. Keuning zoekt het uit. Ondertussen bellen wij met Rachel Heijne, raadslid voor GroenLinks.

ONGELOFELIJK DOM

Heijne verbaast zich over de actie van de gemeente. "Ik vind dit raar en onwenselijk." We leggen uit dat het reclame is voor een deel-autoproject. "Dit schuurt, het past niet bij het idee dat wij vinden dat ongeadresseerd reclamedrukwerk niet verspreid mag worden. Ik ben benieuwd naar de overwegingen waarom de gemeente dit gedaan heeft." Dat zijn wij ook, maar de gemeente belt nog niet terug. Daarom bellen intussen met de VVD. Martijn van Dalen: "Dit is meten met twee maten. Aan de ene kant verbied je het verspreiden van ongeadresseerd reclamedrukwerk, dan moet je het niet zelf wel gaan doen. Dat is ongelofelijk dom."
Zowel de VVD als GroenLinks zijn voorstander van projecten met elektrische deelauto's. Heijne: "Er zullen altijd mensen zijn die een auto nodig hebben, GroenLinks wil dat de auto's die er zijn, elektrisch zijn en dat we ze delen." Maar het verspreiden van deze folder vindt ze wonderlijk. We Drive Solar is namelijk niet het enige autobedrijf dat elektrische auto's verhuurt. Het stoort VVD-er Van Dalen dat de gemeente kennelijk dit bedrijf voortrekt ten opzichte van andere autoverhuur- en autodeelbedrijven: "Het is niet handig dat de gemeente reclamefolders van dit bedrijf verspreidt. Waarom dit bedrijf wel en een ander bedrijf niet?"

NIET DE BEDOELING

Dan meldt woordvoerder Keuning zich. Hij schrijft: "Dit was inderdaad niet de bedoeling." Het blijkt dat het bedrijf dat de laadpalen plaatst opdracht had gekregen om ook het wijkbericht te verspreiden. En laat het bedrijf dat de laadpalen komt neerzetten nou net hetzelfde bedrijf zijn als het autoverhuurbedrijf van de folder. Keuning: "We hebben nu afgesproken dat ze dat niet meer doen en alleen het wijkbericht verspreiden."
En wat nu als andere bedrijven ook gewoon weer reclamefolders op grote schaal gaan verspreiden? Ook dat is niet de bedoeling, volgens de gemeente. "In zo'n geval zoeken we altijd contact met de verspreider, zoals ook nu is gebeurd. Daarmee is het meestal opgelost." Op de vraag of er ook een boete kan volgen komt geen antwoord meer van de gemeente.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.