RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Geen fysiek vrijheidsvuur in Utrecht, ondanks wens Comité 4 en 5 mei

PROVINCIE UTRECHT - Burgemeester Jan van Zanen en de Utrechtse commissaris van de Koning doen niet mee aan het plan om tijdens Bevrijdingsdag een vrijheidsvuur te ontsteken. Vanwege de coronamaatregelen willen ze alleen digitaal de vrijheid vieren.

Het Nationaal Comitť 4 en 5 mei wil graag dat alle Nederlandse commissarissen van de Koning in hun eigen provincie het vuur ontsteken. Maar de Utrechtse CvdK Hans Oosters doet dat niet. "Het past niet in de afspraken die we in Utrecht hebben met betrekking tot coronarestricties", zegt zijn woordvoerder. "Wel werken we graag digitaal mee."

Ook de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen heeft besloten niet mee te doen aan een fysiek vrijheidsvuur-moment. "Je wil niet met kleinschalige samenkomsten uitlokken dat er mensen op af komen", zegt zijn woordvoerder.

Om diezelfde reden zal ook niet worden bekendgemaakt hoe laat Van Zanen tijdens dodenherdenking bloemen neerlegt bij het oorlogsmonument. "Als mensen daar iets over lezen, kunnen ze denken: ik ga even een kijkje nemen."

Je wil niet met kleinschalige samenkomsten uitlokken dat er mensen op af komen."
Woordvoerder Jan van Zanen

BEGRIP
Bevrijdingsfestival Utrecht snapt de beslissing van Van Zanen en Oosters. Festivaldirectrice Manja Kerstholt verwacht dat enkele andere steden en provincies dezelfde beslissing zullen nemen. "We overleggen nu met de gemeente en provincie over een mooie digitale manier om de vrijheid te vieren."

De eerste ideeŽn zijn er al. Zo worden Utrechters opgeroepen om thuis een kaars te ontsteken en die via social media te delen. "Er komt een tool online waarmee mensen een avatar kunnen maken", zegt Kerstholt. "Ook kunnen ze elkaar taggen."

De festivaldirectrice benadrukt dat juist nu vrijheid een actueel thema is. "Nu we allemaal zo veel mogelijk binnen moeten blijven."

Overigens hoopt Bevrijdingsfestival Utrecht nog enkele activiteiten te kunnen verplaatsen naar het najaar. Zoals bijvoorbeeld de vrijheidscolleges die gegeven zouden worden op het mbo en in de Utrechtse bibliotheek en de samenwerking met Utrechtse Comedy Festival.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -