RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Koninklijke Munt komt met speciale herdenkingsmunt voor 75 jaar vrijheid

HOUTEN - De Koninklijke Nederlandse Munt brengt op Bevrijdingsdag een herdenkingsmunt uit ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid. Het eerste 75 Jaar Vrijheid Vijfje wordt op 5 mei geslagen door Jaap Smit, de vicevoorzitter van het Nationaal Comitť 4 en 5 mei.

De speciale munt wordt in opdracht van het ministerie van FinanciŽn geslagen en is de eerste herdenkingsmunt die de Koninklijke Nederlandse Munt dit jaar uitbrengt. Het vijfje is ontworpen door kunstenaar Marijke van Warmerdam en is een officieel betaalmiddel.

Op beide zijden van het vijfje is een wapperend lint te zien. Dat verbeeldt volgens de kunstenaar de feestelijke sfeer van de bevrijding en slingert zich door de opdruk van 75 jaar vrijheid aan de voorkant van de munt. Achterop staat een portret van koning Willem-Alexander, nog zonder baard.

Het vijfje is traditiegetrouw erg populair onder verzamelaars. Voor de echte liefhebber wordt ook een speciale gouden munt geslagen. Het gaat om een gelimiteerde oplage van duizend stuks. Deze munt heeft als betaalmiddel de waarde van een tientje, maar kost 449 om aan te schaffen. Een overzicht van alle speciale uitgaves is te vinden op de site van de Koninklijke Nederlandse Munt.

LIVESTREAM
Vanwege de coronacrisis mag er geen publiek bij zijn als de eerste munt wordt geslagen. In plaats daarvan is er een livestream waarop de plechtigheid te volgen is. Die wordt uitgezonden vanuit het gloednieuwe muntgebouw in Houten, waar de Koninklijke Nederlandse Munt sinds april dit jaar zit.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.



Lees ook




Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -