Kans op natuurbranden kleiner, veel regen op komst

Bosbrand in Bilthoven afgelopen maandag.
Bosbrand in Bilthoven afgelopen maandag. © Menno Bausch
PROVINCIE UTRECHT - De kans dat natuurbranden uitbreken is wat minder geworden. Volgens de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) is het risico op natuurbranden weer normaal. Dat blijkt uit gemeten droogte en de weersverwachtingen.
Vanaf morgen worden flinke buien verwacht. Volgens Weeronline komt de regen vrijdag en zaterdag met bakken uit de lucht en is er ook kans op hagel en onweer. Het weer kan voor overlast zorgen en het verkeer moet rekening houden met gladheid als het hagelt.
Voor de natuur zijn die plensbuien goed nieuws. De brandweer blijft alert op natuurbranden, maar heeft het natuurbrandrisico verlaagd naar Fase 1. Dat betekent dat "de droogte in de natuur en het risico op een snel uitbreidende natuurbrand normaal is."
Tot vandaag was er sprake van fase 2, 'extra alert': in dat geval "is het al langere tijd droog in de natuur. Het risico op een natuurbrand is hoog of zeer hoog." Onder andere in Bilthoven en in Zeist leidde dat tot natuurbranden.
Er staan dus natte dagen voor de deur. Zonliefhebbers hoeven niet heel lang in zak en as te zitten, zondag wordt het weer zonnig en droog.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.