Vanavond blazen Hans, Mirna en Jeroen de taptoe in hun tuin of op het balkon

© RTV Utrecht
PROVINCIE - Het is vaste prik tijdens dodenherdenking: om twee minuten voor acht speelt een trompettist de taptoe. Daarna volgen de minuten stilte. Maar omdat er dit jaar geen georganiseerde herdenkingsbijeenkomsten zijn spelen veel blaasmuzikanten de korte melodie zelf. Hiermee geven ze gehoor aan de oproep van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De organisatie van de herdenking heeft geoefende blazers uitgenodigd om het statige stuk zelf vanaf hun tuin, stoep of balkon te spelen.
Mirna van Straten speelt sinds jaar 9de bugel. Ieder jaar verzorgt ze met het Ameides Fanfare Korps de muzikale omlijsting van de dodenherdenking in het dorp. Dit jaar dus niet, sterker nog ze heeft nooit eerder de taptoe als solist voorgedragen. Dat doet steevast iemand anders uit haar orkest: "Ja, dat is wel jammer. Maar aan de andere kant heb ik ook niet de zware verantwoordelijkheid dat het wel goed moet gaan."

OVERVECHT

Inmiddels woont Mirna in Utrecht Overvecht. Vanavond zal de taptoe tussen de flats door schallen: "Ik vind het juist heel belangrijk dat wij hier ook herdenken."
Mirna speelt vanavond uit het raam van haar appartement.
Mirna speelt vanavond uit het raam van haar appartement. © RTV Utrecht

SOEST

In Museum Oud Soest is een andere koperblazer zich ook al aan het voorbereiden op de thuisherdenking. Hans Zwakman speelde fanatiek trompet tot zijn 35ste, daarna belandde het instrument door drukte en carrière in de koffer. Ruim een jaar geleden, zo'n dertig jaar later, heeft hij zijn hobby weer nieuw leven ingeblazen. Vanavond speelt hij de taptoe samen met zijn trompetleraar. "Dat ding moet goed gespeeld worden, zeker op dat moment. Je kunt je geen fouten veroorloven. Dus dat zal ongetwijfeld voor wat spanning zorgen als het moment daar is."
Na het spelen van de taptoe en de twee minuten stilte zetten de trompettisten uit Soest ook nog het Wilhelmus in. Dat doen ze samen met een organist en paukenist.
Hans Zwakman blaast warm.
Hans Zwakman blaast warm. © RTV Utrecht

DRIEBERGEN

Jeroen Goudswaard uit Driebergen is een echte Taptoeveteraan. Hij speelt bij muziekvereniging Aurora en verzorgt al tien jaar de taptoe tijdens dodenherdenking. Hoewel hij inmiddels in Eindhoven woont komt hij toch terug voor de herdenking bij zijn ouders in de straat: "Ik vind het altijd mooi dat mensen uit het dorp naar het monument kwamen voor een stukje herdenken en geschiedenis. Het is wel jammer dat dit jaar dat dorpse gevoel er af is, want er staat geen grote groep mensen nu bij dat monument stil."
Jeroen blies vorig jaar ook de taptoe.

HERDENKING

Dodenherdenking is dit jaar versoberd. De NOS zendt de Nationale Herdenking uit vanuit Amsterdam. Op RTV Utrecht is vanaf 19.30 uur de herdenking te zien vanaf de Grebberg en op UStad is er vanaf 19.50 uur een programma over de herdenking in Utrecht. Trompettist Hans Zwakman: "We leven in bizarre tijden. Het land ligt praktisch stil. De herdenking op de Dam wordt zeg maar een koude koele ceremonie. Dus ik vind het een goed idee dat wij als trompettisten deze taptoe over het hele land laten schallen."
Zij blazen de taptoe

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.