De Bilt wil ingrijpend bezuinigen op zorgkosten: 'Impopulaire keuzes nodig'

© Pixabay
DE BILT - De zorg in gemeente De Bilt staat onder druk door alsmaar oplopende kosten. Volgens de gemeente moeten er daarom nu "impopulaire keuzes" gemaakt worden om ervoor te zorgen dat voor de meest kwetsbare inwoners zorg beschikbaar en betaalbaar blijft. Welke ingrijpende maatregelen dat zullen zijn, wordt aan de gemeenteraad gelaten.
Het draait om zorgkosten die gemaakt worden in het kader van de zogenoemde Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en Jeugd. De Wmo regelt bijvoorbeeld dat mensen ondersteuning kunnen krijgen om langer thuis te blijven wonen. Denk aan huishoudelijke hulp, vervoer maar ook bijvoorbeeld hulp bij de aanschaf van een scootmobiel of traplift.
De kosten voor de uitvoer van de Wmo stijgen al langer in de Bilt. En ondanks eerdere bezuinigingen, is het de verwachting dat de zorgkosten dit jaar 950.000 euro méér zullen zijn dan begroot.

KIEZEN TUSSEN KWADEN

En daarom moet er flink ingegrepen worden, zegt de gemeente. In een brief aan de raad is een reeks van mogelijke bezuinigingen voorgesteld. Het gaat bijvoorbeeld om het gedeeltelijk stoppen van de subsidie voor Tafeltje Dekje. Het zou betekenen dat mensen die deze maaltijden afnemen, daar zelf meer voor moeten gaan betalen.
Ook kijkt de gemeente naar bijvoorbeeld het schrappen van bonnen die worden gegeven aan mantelzorgers, om ze te bedanken voor hun inzet, of het terugbrengen van het aantal uren hulp in de huishouding. "Het college beseft dat het kiezen tussen kwaden is", zegt Jeugd-wethouder Bakker. "Elke ingreep raakt het welbevinden van inwoners."
Welke bezuinigingsmaatregelen uiteindelijk ingevoerd gaan worden, is aan de gemeenteraad. Een overzicht van mogelijkheden is vandaag naar de raadsleden gestuurd en hier terug te vinden. Het college trekt de maand mei uit om de verschillende mogelijkheden met de raad te bespreken. Voor de zomer moet een besluit genomen zijn.

BREDER PROBLEEM

De Bilt is niet de enige gemeente die worstelt met de zorgkosten, bleek eerder al uit een rondgang van RTV Utrecht. In november gaven zestien gemeenten in de provincie Utrecht aan een fors tekort te hebben. Wat het lastig voor de gemeenten maakt is dat ze ondanks dat ze niet genoeg budget hebben, ze wel wettelijk verplicht zijn de zorg te leveren.
Als een van de pijnpunten noemen de gemeenten de invoering van het abonnementstarief. Dat betekent dat iedereen die zorg uit de Wmo krijgt, een eigen bijdrage van 19 euro per maand betaalt. Dat is veel minder dan de inkomensafhankelijke bijdrage die eerst werd gerekend. Naast dat er daardoor minder geld binnenkomt, wordt er volgens de gemeenten door de nieuwe regelgeving ook veel vaker beroep gedaan op bijvoorbeeld de huishoudelijke hulp.
"Vermogende mensen met een zorgindicatie, die eerst zelf een schoonmaker inhuurden voor 15 euro per uur, kunnen nu net als mensen met een laag inkomen voor 19 euro per maand huishoudelijke hulp krijgen via de gemeente. Die kloppen nu bij ons aan", licht Wmo-wethouder Brommersma toe.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.