85 nieuwe ziekenhuisopnames, kabinet steunt sportclubs en motorrijlessen mogen weer

PROVINCIE UTRECHT - Ook vandaag op 1 mei - de Dag van de Arbeid - is de wereld nog altijd in de ban van het coronavirus. In dit liveblog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom het virus.
In het kort:
- Aantal sterfgevallen daalt voor derde week op rij
- Minder dan 750 patiënten op ic
- Kabinet steunt sportclubs met 110 miljoen euro
- Tot nu toe zijn zeker 4893 mensen aan Covid-19 overleden

20.49 uur Geen optredens bij woonzorgcentrum na klachten uit de buurt

Bewoners van woonzorgcentrum Nijenstede in Amersfoort krijgen voorlopig even geen optredens meer op de stoep van het gebouw. Buurtbewoners hadden geklaagd, meldt het AD/Amersfoortse Courant. Meerdere artiesten stonden er de afgelopen weken om de ouderen in het centrum een hart onder de riem te steken, maar de instelling durft het na de klachten niet meer aan. Maar er is nog hoop, want wethouder Hans Buijtelaar snapt niets van de klachten: "Het gaat om een troubadour, geen Rammstein of zo."

20.02 uur Online vogels kijken razend populair in coronatijd

Nu mensen veel thuis zitten in verband met de corona-uitbraak, is online vogels kijken een populair tijdverdrijf. De webcams van Vogelbescherming Nederland in Zeist worden elk jaar al goed bekeken, maar dit jaar "gaan de cijfers door het dak", meldt de website Nature Today.
De belevenissen van nijlganzen, kauwen, ooievaars, steenuilen, merels en slechtvalken worden verslonden: in twee maanden tijd hebben meer dan 1,1 miljoen mensen naar de broedende vogels gekeken. Daarmee is nu al een nieuw kijkcijferrecord bereikt, terwijl de webcams nog open blijven tot in juni.
Vorig seizoen keken in totaal een kleine 850.000 mensen naar de vogels.

19.50 uur Utrechtse bierbrouwers steunen lokale horeca

De Utrechtse brouwers De Leckere en Maximus doneren nu ook deel van hun opbrengst aan horeca, meldt Misset Horeca. Eerder deed bierbrouwer vandeStreek dat al. Als consument kun je zo je favoriete kroeg steunen. Wie bier online bestelt, mag zelf bepalen naar welk café de bijdrage gaat.

19.36 uur Miljardensteun zorgverzekeraars voor 'kleine' zorgaanbieders

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) trekt miljarden euro's uit voor een steunpakket aan 'kleine' zorgaanbieders zoals wijkverpleegkundigen, fysiotherapeuten en kraamverzorgenden. Zij kunnen een maandelijkse bijdrage aanvragen om hun omzetdaling door de coronacrisis te compenseren, zo heeft ZN laten weten aan betrokken branche- en beroepsorganisaties.
De regeling is bedoeld voor zorgaanbieders met een jaarlijkse omzet die lager ligt dan 10 miljoen euro. Met de bijdrage kunnen ze personeelskosten betalen (zoals de Rijksoverheid dat met de NOW-regeling voor andere ondernemers heeft voorzien), maar ook huur, afschrijvingen en bijvoorbeeld het loon van de praktijkhouder.
Een groot deel van de betrokken zorgaanbieders heeft de afgelopen weken door de corona-uitbraak geen of minder zorg kunnen verlenen. Zij kunnen daardoor ook geen of minder zorgkosten declareren bij de verzekeraars, terwijl hun kosten wel doorlopen. In een 'normaal' jaar, zonder corona, declareert deze groep zorgverleners voor miljarden euro's.

19.32 uur OV wil bij opschaling meer geld en verplichte mondkapjes

Om een opschaling van het openbaar vervoer mogelijk te maken hebben de ov-bedrijven meer geld nodig en willen ze dat beschermingsmiddelen zoals mondkapjes verplicht worden voor personeel en reizigers. Daarnaast moet de overheid zorgen voor een duidelijke boodschap wat betreft gedragsregels.
Dat stelt het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad ( NOVB) in een richtinggevend advies aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat). Het overlegorgaan waarin overheden en ov-bedrijven vertegenwoordigd zijn, wijst op de maandelijkse tekorten bij de ov-bedrijven die bij een opschaling voor een beperkt aantal reizigers alleen maar zullen oplopen. Uiterlijk 13 mei wil het NOVB dat het kabinet een besluit neemt over de bekostiging van de reeds ontstane tekorten en de nog komende tekorten.

19.09 uur Rechtbankpresident ziet nog geen criminelen vrijuit gaan door corona

Er is nog geen sprake van dat criminelen hun straf ontlopen, omdat de behandeling van strafzaken de afgelopen zes weken grotendeels stil heeft gelegen. "De rechtbanken doen er alles aan om dat te voorkomen", zegt Julia Mendlik, president van de rechtbank Midden-Nederland. Lees hier meer.

18.21 uur Aantal Utrechtse IC-patiënten blijft gelijk

Landelijk daalt het aantal coronapatiënten op de intensive care gestaag, maar de Utrechtse ziekenhuizen maken vandaag een pas op de plaats. Er liggen in de vier grote ziekenhuizen nu 56 patiënten op de IC, net zoveel als gisteren. Wel nam het aantal coronapatiënten die in het ziekenhuis liggen iets af, met 9. Er liggen in totaal 95 patiënten met Covid-19 in de Utrechtse ziekenhuizen.
UMCU: 21 patiënten in totaal, waarvan 15 op IC
Diakonessenhuis: 30 totaal, 11 op IC
Meander MC: 19 totaal, 13 op IC
St. Antonius: 28 totaal, 17 op IC

18.05 uur Motorrijlessen mogen weer

Rijscholen mogen weer gaan beginnen met motor- en scooterrijlessen. Ze hebben daarvoor groen licht gekregen van de ministers Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Wel moeten instructeurs en leerlingen 1,5 meter afstand van elkaar houden.
In maart werd een verbod op alle rijlessen van kracht in verband met de corona-uitbraak. De versoepeling volgt op de constatering van de veiligheidsregio's dat motorrijinstructeur geen contactberoep is.

17.35 uur Honderd keer de Amerongse berg op en af

Semi-profwielrenner Niels van Ekeren wil honderd keer de Amerongse berg op en af fietsen, om daarmee geld op te halen voor café's en restaurants die nu het moeilijk hebben. Van Ekeren komt zelf uit Rijswijk en het geld is bedoeld voor horeca uit de omgeving in Rijswijk, Beusinchem en Wijk bij Duurstede.
De Amerongse berg is de hoogste klim van de Utrechtse Heuvelrug en als je die honderd keer op fietst zit je al snel aan de 5500 hoogtemeters, ongeveer zes keer de Alpe d'Huez. Van Ekeren wil alle honderd beklimmingen binnen negen uur afgerond hebben.
Deze challenge vind plaats tussen 9 en 11 mei, afhankelijk van het weer. Mensen die deze actie willen steunen kunnen geld doneren.
Niels van Ekeren wil honderd keer de Amerongse berg op
Niels van Ekeren wil honderd keer de Amerongse berg op © Niels van Ekeren

16.28 uur Onderzoekers: coronavirus kan ook cellen darmwand infecteren

Het coronavirus kan behalve de longen ook rechtstreeks de cellen van de darmwand infecteren en zich daar tevens vermenigvuldigen. Dat schrijven onderzoekers van onder meer de Universiteit Maastricht, het Hubrecht Institute in Utrecht en Erasmus MC Universitair Medisch Centrum Rotterdam in het wetenschappelijk blad Science.
De onderzoekers baseren zich op een studie die ze met behulp van menselijke mini-darmpjes hebben uitgevoerd. Ze hebben die darmpjes in het laboratorium gekweekt en daarna met het virus besmet. Volgens de onderzoekers verklaren de resultaten van het onderzoek waarom een derde van de coronapatiënten maag-darmklachten zoals diarree krijgt. De wetenschappers hopen dat door hun onderzoek snel nieuwe medicijnen kunnen worden gevonden voor patiënten die ziek zijn geworden door Covid-19.
Volgens de Maastrichtse hoogleraar Peter Peters kunnen in het lab gekweekte menselijke mini-orgaantjes die met het virus zijn besmet, worden blootgesteld aan een groot aantal verschillende geneesmiddelen. De onderzoekers gaan na met welke middelen of een combinatie hiervan de gevolgen van de virusinfectie effectief kunnen worden bestreden.

16.23 uur Bunnik: geen kadernota door corona

Het college van burgemeester en wethouders in Bunnik overweegt om dit jaar geen kadernota te maken. Dit is het document waarin de inhoudelijke en financiële kaders van een gemeente worden geschetst voor het komend jaar.
Volgens de gemeente heeft het coronavirus zoveel invloed op het beleid en de financiële keuzes van de gemeente, dat Bunnik als alternatief liever direct in het najaar de begroting voor 2021 afrondt. De gemeenteraad moet nog stemmen over het voorstel.

16.17 uur De KNVB is blij dat er weer een beetje gevoetbald wordt

16.10 uur Minder dan 750 coronapatiënten nog op intensive care

Op de intensivecareafdelingen liggen nog 735 mensen met het coronavirus. Dat zijn er 48 minder dan gisteren, aldus het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding ( LCPS).
"We komen in de buurt van het streefgetal dat we nodig hebben om de zorg voor andere patiënten te hervatten. Als deze trend zich doorzet komen we over een week uit op ongeveer 500 coronapatiënten op de intensive care", aldus Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

15.58 uur Nationale Militaire Herdenking op Grebbeberg zeer sober

De Nationale Militaire Herdenking op de Grebbeberg in Rhenen verloopt maandag uiterst sober vanwege de maatregelen tegen het coronavirus. Er zullen ook geen leden van het Koninklijk Huis bij zijn, aldus Defensie.
Bij de herdenking maandagavond ontbreken nabestaanden, de militaire erewacht en de erecompagnie. Er worden wel enkele kransen gelegd en er is een overdenking. De ceremonie is via internet, het YouTube-kanaal van de Koninklijke Landmacht en RTV Utrecht te volgen. Het ereveld is maandag gesloten voor publiek.

15.15 uur Brief UEFA maakt rechtsgang FC Utrecht hopeloos

Een brief die de UEFA aan de KNVB en FC Utrecht heeft gestuurd, lijkt de kans dat FC Utrecht via de rechter Europees voetbal af kan dwingen kansloos te maken. "Als het bekertoernooi om legitieme redenen niet wordt uitgespeeld, dan kan er geen winnaar worden aangewezen. In zo'n situatie wordt het Europese ticket overgeheveld naar de competitie", schrijft de UEFA.

14.55 uur Kabinet steunt sportclubs met 110 miljoen euro

Het kabinet stelt 110 miljoen euro beschikbaar als steun voor sportverenigingen die door de coronacrisis in financiële problemen zijn gekomen. Sportminister Martin van Rijn schiet de clubs te hulp zodat ze de jeugd goed kunnen opvangen in de weer geopende sportaccommodaties en wil ermee bereiken dat de "unieke Nederlandse infrastructuur" behouden blijft.
Het leeuwendeel van het geld is bedoeld om de huur kwijt te schelden over de periode 1 maart tot 1 juni. Voor veel sportverenigingen is de huur de grootste kostenpost op de begroting. Met deze maatregel worden ruim 11.000 sportverenigingen ondersteund.

14.13 uur Aantal doden door coronavirus stijgt met 98 tot 4893

Het coronavirus heeft nu zeker 4893 Nederlanders het leven gekost. Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn 98 nieuwe meldingen binnengekomen over overleden patiënten.
Het RIVM kreeg ook 85 nieuwe meldingen over ziekenhuisopnames van mensen met Covid-19. Gisteren waren dat er 84. Tot nu toe zijn 10854 van de gemelde patiënten opgenomen in het ziekenhuis. In totaal zijn er nu 39.791 bevestigde COVID-19 patiënten.
In de provincie Utrecht zijn er 2842 bevestigde patiënten, 36 meer dan gisteren.

13.33 uur Ook sportclubs Vijfheerenlanden voor jongeren weer open

Ook in de gemeente Vijfheerenlanden kunnen kinderen en jongeren vanmiddag weer bij hun sportclubs terecht. In navolging van veel andere gemeenten heeft ook Vijfheerenlanden de sportclubs nu groen licht gegeven.

13.23 uur Tas voor Thuis voor senioren

Utrechtse organisaties slaan de handen ineen voor oudere inwoners met een klein sociaal netwerk en die weinig digitale mogelijkheden hebben. Beter Thuis/Buurtteamorganisatie Sociaal, DOCK Utrecht en SportUtrecht overhandigen deze week de eerste Tas voor Thuis voor senioren. Deze tas zit vol met recreatieve, activerende en educatieve spullen.
De initiatiefnemers zeggen dat hulp online snel is gevonden, maar dat het voor veel ouderen ook belangrijk is dat voldoende offline te beleven valt. Eerder werd ook al een Tas voor Thuis samengested voor gezinnen die het moeilijk hebben.
De Tas voor Thuis is speciaal samengesteld voor senioren
De Tas voor Thuis is speciaal samengesteld voor senioren © DOCK Utrecht

13.15 uur 'Zorgmedewerkers te moe voor snelle opstart niet-coronazorg'

Zorgmedewerkers zijn toe aan een pauze of minstens een periode met gewone werkdruk. Dat zegt CNV Zorg & Welzijn. De bond waarschuwt dat de andere zorg dan die voor coronapatiënten, die door de huidige crisis naar de achtergrond verdween, niet te snel moet worden opgepakt.
In een enquête onder meer dan 2000 zorgmedewerkers stelde een derde van de ondervraagden toe te zijn aan rust of minstens een gewonere werksituatie. Ook meldde 70 procent van de respondenten een grotere emotionele druk door corona te voelen.

13.05 uur Feestjes beëindigd in Zeist en Den Dolder

De politie deelde boetes uit.

12.20 uur Aantal sterfgevallen daalt voor derde week op rij

Vorige week zijn in totaal tussen de 3700 en 4300 mensen overleden. Het aantal sterfgevallen daalt hiermee voor de derde week op rij, al is de daling kleiner dan vorige week. Nog steeds overlijden vanwege het nieuwe coronavirus meer mensen dangebruikelijk. Dat melden onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Het RIVM weet van zeker 607 mensen dat die zijn overleden aan Covid-19 in de week van 20 april. Het totale sterftecijfer ligt ongeveer tussen de 600 en 1200 gevallen hoger dan gemiddeld in een van de eerste tien weken van dit jaar. De onderzoekers verwachten dat dit verschil grotendeels kan worden verklaard omdat niet iedereen die overlijdt aan het nieuwe coronavirus, ook als zodanig wordt geregistreerd.

11.58 uur Minister botst met horecatycoon

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid is het niet eens met horecaondernemer Laurens Meyer. Die zei donderdag dat hij op 1 juni zijn ruim vijftig kroegen weer opent, tenzij er meer geld vrijkomt voor steun. De horecatycoon heeft onder meer kroegen in Utrecht en Rhenen.
Volgens de minister moeten er afspraken gemaakt worden die passen bij de crisis. Maar Meyer vindt de 1,5 meter afstand niet te doen inde horeca. Eerder zei Koninklijke Horeca Nederland (KHN) te vrezen dat zonder steun twee derde van de horeca niet overleeft na 1 juli.

10.32 uur Kinderopvang: scholen houden zich niet aan afspraken

Over ruim een week gaan de basisscholen weer open, maar de kinderopvang is niet te spreken over de manier waarop veel scholen dat regelen. Zeker de helft van de scholen houdt zich niet aan de uitgangspunten, zeggen de Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) en de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK). Volgens hen moeten ouders improviseren en komt de buitenschoolse opvang straks voor problemen te staan.
Kinderen gaan na de meivakantie de helft van de tijd weer naar school. De overheid had scholen opgeroepen om dit te doen op basis van hele lesdagen. Op sommige scholen krijgt de ene dag de ene helft van de klas les en de andere dag de andere helft van de klas. Maar volgens de twee brancheorganisaties zijn er veel scholen die maar halve dagen lesgeven, of die hun reguliere schooltijden ineens hebben veranderd.

08.40 uur 'Helft zorgmedewerkers ervaart tekort aan beschermende middelen'

De helft van alle verpleegkundigen en verzorgenden ervaart een tekort aan beschermende middelen. Vooral mondneusmaskers zijn schaars. Dit blijkt uit een peiling onder leden van de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN). Daaraan hebben bijna 11.000 verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten meegedaan.
Ongeveer 80 procent maakt zich zorgen over besmetting, ofwel van zichzelf ofwel van patiënten en eigen naasten. Bijna drie op de tienrespondenten hebben corona-gerelateerde klachten gehad, de helft van hen is daarmee toch gaan werken. Een derde ervaart druk om zonder bescherming zorg te leveren. In wijk- en verpleeghuis is dat bijna de helft.

08.37 uur Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de Bevrijdingsfestivals hebben het initiatief van de Utrechtse cabaretier Claudia de Breij omarmd om op 5 mei, om 16.55 uur het lied Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder van Ramses Shaffy door heel Nederland te laten klinken. Het comité nodigt alle radiozenders uit om het lied op exact dat tijdstip uit te zenden. Ook Radio M Utrecht zal het lied gaan draaien.
De grootse herdenkingsactiviteiten en -festivals die gepland stonden voor 4 en 5 mei kunnen niet doorgaan vanwege de coronacrisis. Toch wil het Nationaal Comité dit jaar stilstaan bij de bevrijding en 75 jaar vrijheid en heeft het land opgeroepen om met ideeën te komen. Het initiatief van De Breij past helemaal in deze geest, vindt de organisatie. Roxeanne Hazes heeft op verzoek van het Nationaal Comité een eigen versie van het nummer gemaakt.

08.32 uur Codewoord voor slachtoffers huiselijk geweld

Slachtoffers van huiselijk geweld kunnen door het noemen van een codewoord bij de apotheek aangeven dat ze hulp nodig hebben. Een apotheker zal na het horen van het codewoord 'masker19' het slachtoffer in contact brengen met hulporganisatie Veilig Thuis.
De angst is dat het huiselijk geweld zal toenemen, omdat veel mensen in verband met de maatregelen tegen het coronavirus thuiszitten, maar daar is nog geen bewijs voor. In een aantal Europese landen zoals Frankrijk en Spanje wordt het codewoord op deze manier al met succes gebruikt.

05.50 uur 'Sluiting rechtbanken was te rigoureus'

De nieuwe korpschef van de Nationale Politie, Henk van Essen, vindt dat rechtbanken "te rigoureus" hebben gereageerd op de uitbraak van het coronavirus door slechts in beperkte mate strafzaken te behandelen. In een interview met NRC zegt Van Essen: "Ik vind het buitengewoon spijtig dat de rechtbanken meteen zijn dichtgegaan. De rechtsstaat staat bijna stil. Als ergens in de strafrechtelijke keten opeens de deur dichtgaat dan heeft dat grote, betreurenswaardige effecten."
Sinds half maart waren er nauwelijks rechtszaken door de coronacrisis. De Raad voor de Rechtspraak kondigde onlangs aan om vanaf 11 mei weer rechtszaken te behandelen in aanwezigheid van verdachten en procespartijen. RTV Utrecht ging langs om te kijken hoe rechtbanken 'coronaproof' zijn gemaakt.

05.40 uur Coronatests ook beschikbaar voor mantelzorgers

Ook mensen die voor bijvoorbeeld een ziek familielid zorgen, kunnen zich vanaf uiterlijk 18 mei laten testen op het nieuwe coronavirus bij klachten die wijzen op een besmetting. Daarvoor is voldoende capaciteit beschikbaar, meldt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).
Tot nu toe worden zorgmedewerkers binnen en buiten de ziekenhuizen bij klachten getest. Ook zijn er tests voor patiÙnten die door hun leeftijd of medische achtergrond meer risico lopen om door het virus ernstig ziek te worden.

05.30 uur Fysiotherapeuten kunnen weer patiënten behandelen

Fysiotherapeuten kunnen weer meer patiëntenn behandelen in hun praktijken. Dit staat in een door het RIVM goedgekeurd advies van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), de Stichting Keurmerk Fysiotherapie (SKF) en het Paramedisch Platform Nederland (PPN).

05.24 uur Het liveblog van gisteren bekijken?

Dat kan hier.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.