Utrecht: 'Andere aanpak van bijstand motiveert meer mensen'

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - Een andere aanpak van de bijstand kan leiden tot een grotere uitstroom naar betaalde banen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht (UU). De gemeente Utrecht en de UU presenteerden vrijdag de resultaten.
Er werden drie varianten onderzocht. Bij de eerste variant werd er gekeken naar wat er gebeurt als mensen meer persoonlijke begeleiding krijgen. Bij de tweede variant kregen bijstandsgerechtigden juist meer ruimte om zelf passend werk te vinden.
De laatste variant gaf mensen in de bijstand meer ruimte om bij te verdienen dan dat nu volgens de wet mogelijk is. Utrecht kreeg voor het experiment van het Rijk de ruimte om een uitzondering te maken.

AANPAK

Alledrie de varianten bleken beter te werken dan de huidige aanpak, zegt wethouder Linda Voortman. Zo zag ze dat lager opgeleiden er baat bij hadden als ze zelf meer verantwoordelijkheid kregen. "Dat leidde ertoe dat mensen vaker een vast contract kregen. Ik denk dat dat komt omdat mensen extra gemotiveerd zijn en ook meer zelfvertrouwen hebben."
Mensen die al langer in de bijstand zaten, bleken juist baat te hebben bij meer persoonlijke begeleiding. "Je moet kijken naar wat bij de persoon past", concludeert Voortman dan ook.
Voor Utrecht smaakt de nieuwe aanpak naar meer. Maar daar is wel hulp van het Rijk bij nodig, zegt Voortman. Want om meer begeleiding te kunnen bieden, is ook meer geld nodig. Daarnaast is er een wetswijziging nodig om mensen in de bijstand meer te kunnen laten bijverdienen.

OPPOSITIE

Oppositiepartijen VVD en CDA zijn kritisch op het verhaal van Utrecht. Zij wijzen erop dat de Universiteit Utrecht zelf slechts spreekt van 'voorzichtige conclusies'. Zo schrijven de onderzoekers dat er meer onderzoek nodig is om te kijken welke aanpak het beste werkt.
"We kunnen hier geen conclusies uit trekken, de uitkomsten waren niet duidelijk genoeg. Laten we de focus weer leggen naar wat de gemeente zelf anders kan doen in plaats van meer geld vragen," vinden de beide partijen dan ook.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.