Veilig Thuis Utrecht: 'Codewoord 'masker 19' tegen huiselijk geweld hard nodig'

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Slachtoffers van huiselijk geweld kunnen nu ook in Nederland hulp vragen bij apotheken door een codewoord te gebruiken. Net als in Frankrijk en Spanje wordt de code 'masker 19'. Als mensen bij de apothekersbalie om zo'n masker vragen, is het duidelijk dat ze hulp nodig hebben en brengt de apotheker hen in contact met hulpverleners.
Volgens hulporganisatie Veilig Thuis in Utrecht is deze laagdrempelige manier van een melding nodig, omdat vermoed wordt dat vanwege de coronacrisis het aantal gevallen van huiselijk geweld is toegenomen.
"We zien bij ons een stijging van het aantal meldingen van 3 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar", zegt Krijnie Schotel, bestuursvoorzitter van Veilig Thuis. "En we mogen aannemen dat het staat voor meer spanningen in de huiselijke situatie. Fijn is dat de meldcode een extra gelegenheid geeft om laagdrempelig kenbaar te maken dat je hulpt wilt hebben."
Er is veel vraag naar mondmaskers met allerlei specificaties. Als mensen aan de balie vragen naar 'masker 19', dan valt hun hulpvraag voor andere patiënten niet zo op. Slachtoffers van huiselijk geweld zouden daardoor eerder bereid zijn om hulp te vragen. Als mensen het codewoord bij de apothekersbalie gebruiken, treedt er een protocol in werking.
Schotel: "Als je alleen bent dan neemt de apotheker je even mee en biedt dan aan om samen Veilig Thuis te bellen. Wanneer je in gezelschap bent dan zal de apotheker je gegevens vragen en na afloop zelf contact zoeken met Veilig Thuis en de gegevens doorgeven."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.