Utrechts Archief digitaliseert compleet oorlogsarchief, eerst foto's en films staan online

Onder meer de namen van Utrechtse gevangenen worden gepubliceerd
Onder meer de namen van Utrechtse gevangenen worden gepubliceerd © Utrechts Archief
UTRECHT - 75.000 beschrijvingen van archiefstukken, 6500 afbeelden, 40 films en verschillende kranten uit de Tweede Wereldoorlog zijn vanaf vandaag online gezet door Het Utrechts Archief. De komende periode gaat het archief álle Utrechtse oorlogsbronnen die er zijn digitaliseren en online zetten.
De vandaag gepubliceerde documenten zijn in te zien bij het Netwerk Oorlogsbronnen en zijn pas een eerste stap in het digitaliseringsproces, vertelt archivaris Joyce Pennings van Het Utrechts Archief. "Het zijn eigenlijk beschrijvingen van die archieven. Maar we gaan die archieven zelf nog digitaliseren en veel dieper ontsluiten."
En daar zit unieke informatie bij. "Uit al die archiefstukken die we hebben over de Tweede Wereldoorlog gaan we namen van mensen halen. Dus kinderen die ondergedoken hebben gezeten, verzetsstrijders, NSB'ers, mensen die in de gevangenis op het Wolvenplein of aan de Gansstraat hebben gezeten. Al die namen gaan we het komende jaar eruit halen en op een zorgvuldige manier ter beschikking stellen aan het publiek."

REVOLUTIONAIR

Daarvoor wordt gebruik gemaakt van AI, Artificial Intelligence. "Dat is eigenlijk revolutionair in onze wereld", vertelt Pennings. "We laten de stukken scannen door een extern bedrijf en vervolgens halen we die scans door de computer. We gaan zelf ongeveer tien procent van de stukken transcriberen en vertalen naar een tekst. Dat voeren we volgens de computer en dan kan die de andere negentig procent zelf lezen."
Naast het digitaliseren van al die informatie, worden ook gegevens uit verschillende datasets met elkaar gecombineerd. Het moet een schat aan informatie opleveren voor bijvoorbeeld amateuronderzoekers en journalisten die de documenten kunnen gebruiken voor onderzoek.

ZUIVERINGSDOSSIERS

"Het is natuurlijk een stukje geschiedenis van de stad. En niet alleen van de stad, maar ook van de provincie. Je vindt op de website van Netwerk Oorlogsbronnen nu bijvoorbeeld zuiveringsdossiers. Dat zijn dossiers van overheidsorganen die na de oorlog werden doorgelicht. De politie, de burgemeesters. Straks vind je daar namen, zoals van de burgemeester van Utrecht die fout was. Daar kun je het dossier van vinden."
In totaal zullen er vanaf 2021 bijna 200.000 scans over de Tweede Wereldoorlog aan de online collectie van Het Utrechts Archief worden toegevoegd. Het gaat om 43 meter aan archiefmateriaal.
Archivaris Joyce Pennings over het digitaliseren van het archief

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.