RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Niet samen, toch verbonden: zo ziet Dodenherdenking er vandaag uit

1/4
PROVINCIE UTRECHT - Samen stilstaan bij de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en aan hen die het leven lieten. Een hand op je schouder, gezamenlijk stil zijn op één van de vele herdenkingsplaatsen in onze regio. Maar dit jaar is alles anders: juist in het jaar dat het 75 jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd, mogen we niet samenkomen om te herdenken.
Op meerdere kanalen van RTV Utrecht wordt uitgebreid stilgestaan bij Dodenherdenking. Op UStad is er vanaf 19.50 uur een apart herdenkingsprogramma in samenwerking met de gemeente Utrecht en het 4 mei comité. Hierin is onder andere de eerder opgenomen speech van burgemeester Jan van Zanen te zien. Ook op Bingo FM is deze speech te beluisteren en op Radio M Utrecht wordt er in hetzelfde uur ook stilgestaan bij Dodenherdenking. Bij RTV Utrecht is er vanaf 19.30 uur een livestream te zien van het herdenkingsprogramma van het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen. En in UNieuws is er aandacht voor de herdenking vanaf de Leusderheide van die middag. VLAGGEN HALFSTOK
Veel gemeenten in de provincie Utrecht hebben hun programma voor 4 en 5 mei aangepast aan de maatregelen die gelden door de coronacrisis. In veel gevallen wordt er gewerkt met een livestream, bijvoorbeeld vanaf de Leusderheide. Ook leggen burgemeesters op veel plaatsen in de loop van de dag een krans en wordt bewoners opgeroepen om de hele dag de vlag halfstok te hangen. Normaal gesproken is het protocol dat dat vanaf 18.00 uur 's avonds gebeurt. Van veel aangepaste herdenkingen worden videobeelden gemaakt. Zo hopen de organisaties met elkaar toch stil te kunnen staan bij de herdenking.

"We hadden een heel mooi programma", zegt Han Heinen, voorzitter van het lokaal 4 en 5 mei comité in Oudewater. "Een mooie herdenking voor 75 jaar vrijheid met toespraken in de Grote Kerk, een muzikaal onthaal van muziekverenigingen en het voorlezen van alle gevallenen in Oudewater. Daarna zouden we lopen naar het monument op de begraafplaats, maar dat gaat allemaal niet door. Daarom is er afgelopen vrijdag in de Grote Kerk een programma opgenomen, dat wordt uitgezonden door de lokale omroep en ook op YouTube is te volgen."

TAPTOE-SIGNAAL
Meerdere gemeenten, zoals Amersfoort, Baarn en Lopik, roepen hun bewoners op om deel te nemen aan het nationale taptoe-signaal, zodat vanuit ramen, tuinen en torens de traditionele oproep klinkt voorafgaand aan twee minuten stilte.

 Het taptoe-signaal in Amersfoort, in 2016. Het taptoe-signaal in Amersfoort, in 2016. | Foto: AS Media

"Dit initiatief uit Etten-Leur zien wij graag terug in Amersfoort", zegt de organisatie. "Nederland leeft noodgedwongen afgezonderd van elkaar. De dodenherdenking is juist zo'n moment in het jaar dat we samen stilstaan bij de bevrijding van ons land en de offers die daarvoor gebracht zijn. Dit jaar kunnen de lokale plechtigheden niet doorgaan. Het risico bestaat dan dat het moment van stilte ongemerkt voorbij gaat."

JANNETJESDAL
En er wordt meer gedaan rond Amersfoort. Vanaf 13.45 uur is er een korte herdenking in het Jannetjesdal op de Leusderheide, waar de executies van 159 personen worden herdacht. Die herdenking is niet voor publiek toegankelijk, maar wordt via streams aangeboden. Minister Wopke Hoekstra houdt een speech, er wordt een afscheidsbrief van een gevangene voorgelezen en zowel de minister als de burgermeesters van Amersfoort en Leusden leggen bloemen. RTV Utrecht spreekt met hen direct na deze herdenking, dit is om 17.00 uur te zien in UNieuws op RTV Utrecht.Vanaf 19.15 uur lopen de burgemeester van Amersfoort Lucas Bolsius en de locoburgemeester van Leusden Patrick Kiel mee in een virtuele stille tocht. Iedere inwoner kan online meedoen met deze wandeling. "Op beladen plekken ziet en hoort u solisten van het Amersfoorts Jeugd Orkest, op unieke wijze begeleid door het carillon van Onze Lieve Vrouwetoren", aldus de organisatie. Op onder meer de website van RTV Utrecht en van Kamp Amersfoort is deze wandeling te volgen.

GREBBEBERG
Op de Grebbeberg in Rhenen vindt de Nationale Militaire Dodenherdenking plaats. Deze herdenking is, na de nationale herdenking op de Dam in Amsterdam, de grootste officiële herdenking in Nederland van vandaag.

 Een herbegrafenis op het Militair Ereveld Grebberg in Rhenen, in 2018. Een herbegrafenis op het Militair Ereveld Grebberg in Rhenen, in 2018. | Foto: RTV Utrecht / Niels Drost

Omdat personeel van Defensie dit jaar ook voor het eerst vooral thuis herdenkt, livestreamt het Ministerie van Defensie via haar eigen online kanalen verschillende herdenkingen, waaronder de herdenking in Rhenen. "Want", stelt Defensie, "in deze onzekere tijden vinden wij het belangrijk om verbondenheid uit te stralen." Op RTV Utrecht is deze herdenking op de Grebbeberg vanaf 19.30 uur te volgen.

SOESTER SCOUTING
Ook de scoutinggroepen uit Soest een alternatieve manier gevonden om samen te gedenken. De leden van de vier groepen hebben ieder een kleine steen beschilderd met een mooie tekst of tekening, die bijeen zijn gelegd bij het oorlogsmonument in Soest.

Met een kleine afvaardiging werden de stenen zondagmorgen bij het oorlogsmonument geplaatst. Na een korte plechtigheid waarbij ritueel de Nederlandse vlag halfstok werd gehangen liepen de acht scouts op gepaste afstand langs om de circa 150 stenen neer te leggen.

In Soest was er een alternatieve manier van herdenken.


PIETERSKERK
Vijftien Utrechtse muzikanten hebben op verschillende avonden in hun eentje één van de partijen van het Pie Jesu uit het Requiem van Gabriel Fauré opgenomen in de Pieterskerk, waar normaal gesproken klassieke concerten zijn rond Dodenherdenking. De beelden hebben ze gecombineerd.

"Het was voor ons een vreemde, maar bijzondere ervaring om op zo'n stille plek helemaal alleen muziek te maken. Op deze manier proberen we toch een muzikale bijdrage te leveren aan Dodenherdenking."KLOK OP HET FORT
In Bunnik wordt de herdenking vanuit de Oude Dorpskerk vooraf opgenomen. "In de kerk worden nu ook diensten opgenomen, dus die ervaring is er al", aldus de organisatie. Er is een speech van burgemeester Ruud van Bennekom, kinderburgemeester Jette Geldens leest een gedicht voor en de namen van de gefusilleerden worden voorgelezen. "De klok op het fort zal luiden en de taptoe zal klinken. Omdat de mensen niet naar de klokken kunnen komen, doen we het andersom. Ook de klokken van de kerken in Bunnik en Odijk zullen op 4 mei luiden tot 8 uur. Daarna is er uiteraard twee minuten stilte, zoals altijd."

VIRTUEEL BLOEMETJE
Wie graag een bloemetje wil leggen bij een van de oorlogsmonumenten, kan dat dit jaar virtueel doen. Op onderstaande kaart vind je alle monumenten van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Daarin staan ook gegevens van het jaar van onthulling en wat er herdacht wordt. Klik op de link in het pop-upvenster om bij de database van het comité te komen en zo virtueel een bloemetje te leggen.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -