RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Raadsvragen over komst opvallend kunstwerk boven entree bieb Neude

1/2
UTRECHT - De PVV in Utrecht zet haar vraagtekens bij het nieuwe kunstwerk dat boven de ingang van de bibliotheek op de Neude moet komen. Het gaat om een lichtgevend kunstwerk van Maarten Baas, waar de meningen over zijn verdeeld.

De partij verzet zich in raadsvragen tegen de komst van 'een neonkermis a lá Las Vegas' boven de entree van het gebouw. Volgens de partij past zo'n kunstwerk niet op een monumentaal pand. Bovendien vindt de partij het raar dat de neonletters van de Werkspoorkathedraal er niet mochten komen, en dat er midden in de stad wél neonletters mogen hangen.

Als laatste attendeert de partij de raad erop dat de meningen onder inwoners nogal verdeeld zijn. Uit een recente poll van RTV Utrecht, waar mensen stemden op schetsen en niet op het totaalplaatje, blijkt dat van de ruim 2600 stemmers zo'n 80 procent het kunstwerk niet echt mooi vindt. Ook vindt men het opvallende kunstwerk niet passen bij het oude pand op de Neude. Het is veel te kleurrijk.

Aandacht vestigen
Maar kleurrijk en opvallend is echter precies de bedoeling van de opdrachtgever, de bibliotheek. In een video van de bieb is te zien dat de opdracht juist was dat het kunstwerk eruit moest springen. Het moest de aandacht vestigen op de ingang van de bieb op een uitnodigende, niet al te serieuze en grappige manier. Het moest vrolijk zijn, schuren en aanzetten tot nadenken.

De voorkeur voor een opvallend kunstwerk is simpel te verklaren: het pand moet opvallen. De bieb staat midden in het centrum en wordt omringd door horeca en panden in bonte kleuren. De bieb heeft, naar eigen zeggen, een vrij simpele en onopvallende gevel. Nu het is verbouwd, verdient het pand de aandacht en daarom mag de entree uitbundig zijn. Volgens de bieb is kunstenaar Maarten Baas daarom de juiste persoon voor dit plan.

 Een schets van hoe het kunstwerk eruit moet komen te zien. Een schets van hoe het kunstwerk eruit moet komen te zien. | Foto: Still video Bibliotheek Neude

Opvallend
Baas is al eens eerder opgevallen met zijn kunstwerken. Wie vanaf Schiphol het vliegtuig heeft gepakt naar een buitenlandse bestemming, heeft wellicht zijn klok hoog in de vertrekhal zien hangen. De klok is half doorzichtig en het lijkt alsof er aan de achterkant een mannetje staat dat elke minuut de wijzers van de klok opnieuw schildert. Een ander bekend werk van Baas is de verbrande stoel van Gerrit Rietveld. Dat betrof een replica.

Baas is zich ervan bewust dat zijn kunstwerk voor de Neude verschillende reacties oproept. "Het werk is aan de ene kant zo dat mensen zullen zeggen: wat tof! En mensen zullen zeggen: wat is hier gebeurd? Dat is part of the deal. Aan de andere kant zit er voor iedereen iets in."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -