Utrechts bedrijf projecteert lichtshow om bevrijding te vieren

© RTV Utrecht / Anne-Marie Verhagen
UTRECHT - Het Utrechtse bedrijf Mr.Beam is hard aan het werk om een mooie voorstelling neer te zetten in Wageningen vanavond om 24.00 uur. Die voorstelling zou eigenlijk met dans, muziek en artiesten zijn, maar door het coronavirus gaat het er allemaal heel anders uit zien.
De studio van Mr. Beam is een stuk leger dan anders. Normaal gesproken lopen er animators, componisten en ontwerpers rond, maar die communiceren nu net zoals veel andere bedrijven via videoverbindingen met elkaar. Druk is het wel, want vanavond zal een projectie worden vertoond op de gevel van Hotel de Wereld in Wageningen.
Op 5 mei in 1945 vond in dit hotel de capitulatie plaats. Het is daarmee een heel bijzondere plek die tekenend is voor onze bevrijding. Eigenlijk zouden er allerlei activiteiten worden georganiseerd, maar dat kan door het coronavirus niet doorgaan. De projectie van Mr.Beam Studio wordt alsnog vertoond, maar dan zonder geluid. Het is niet de bedoeling dat mensen erop af komen. De voorstelling is met geluid te zien via de stream van de NOS.
"Wat ik zelf erg jammer vind, is dat de veteranen die dit jaar bij de viering zouden zijn, niet kunnen komen vanwege het coronavirus. Daarom wilden we juist nu een mooie voorstelling neerzetten om hen te eren", zegt creative director Mo van Assem.

TOFFE PROJECTEN

Mr.Beam Studio heeft al heel veel toffe projecten gerealiseerd door de hele wereld. Denk aan prachtige schilderijen ter grootte van de gevel van het Mauritshuis in Den Haag, flitsende beelden tijdens de liveshow van Kensington, het licht festival in Ghent en ga zo nog maar even door.
Toch is het nu een spannende periode. De meeste projecten waarbij Mr.Beam is betrokken hebben te maken met de culturele sector. Deze sector wordt nu al flink getroffen en dat zal in de toekomst waarschijnlijk alleen maar erger worden. Het gaat er anders aan toe, zo is nu al te zien tijdens de viering op 4 en 5 mei.
"Het is sinds de 10 jaar dat we bestaan de eerste keer dat we een voorstelling zonder publiek gaan doen", zegt Mo. En dat is best jammer. "De reactie van het publiek is altijd iets waar we naar uitkijken, maar die kun je nu niet zien. Ik hoop dat mensen het mooi vinden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.