RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Beschuit met muisjes in Rhenen: reuzenpandajong geboren in Ouwehands Dierenpark

RHENEN - Het was tot het laatste moment onzeker of ze nou wel of niet zwanger was, maar gisteren kwam aan alle twijfel een einde: reuzenpanda Wu Wen is in Ouwehands Dierenpark bevallen van een jong. Moeder en haar jong maken het goed, laat het park weten.

Directeur Robin de Lange hoorde het nieuws zelf toen hij onderweg was in de auto. "Jos Kok, onze bioloog, belde me met dit fantastische nieuws. Het kippenvel stond over mijn hele lijf. Dit is zo'n geweldig nieuws voor ons allemaal." De dierentuin is vanwege het coronavirus gesloten, maar maandag gaat het personeel de geboorte vieren met beschuit met zwart-witte muisjes, zegt De Lange.

Ook parkeigenaar Marcel Boekhoorn zegt "ongelofelijk blij" te zijn. "Dit is positief nieuws waar iedereen op wachtte. Ik feliciteer het team van pandaverzorgers. Met hun geduld en expertise kon dit jong op natuurlijke wijze verwekt en geboren worden."

LANG WACHTEN
In januari werd duidelijk dat het gelukt was de panda's Wu Wen en Xing Ya te laten paren. Maar daarna volgde een onzekere periode. Bij panda's kan pas op het laatste moment definitief worden vastgesteld of er ook sprake is geweest van een bevruchting.

De laatste weken wees alles erop dat het zo ver was. Wu Wen zat vaker en langer in haar kraamhol. Via camerabeelden werd ze in de gaten gehouden. Vrijdagochtend werd ze onrustig, maakte geluiden en likte veel tussen haar poten, waardoor de verzorgers dachten dat de ween begonnen waren. Om half n klonk volgens het dierenpark een voorzichtige kreet: het jong was geboren.

"Dat ze zich nestelde was een hoopvol teken, maar het had ook een schijnzwangerschap kunnen zijn. Dat komt bij reuzenpanda's geregeld voor", zegt directeur De Lange. "Ook bij de geboorte kan van alles is gaan. Maar toen zagen de verzorgers een piepklein kopje en een pootje op de camera. Dat was zo'n bijzonder moment."MANNETJE OF VROUWTJE
Het geslacht van het jong blijft voorlopig een verrassing. De moederpanda en haar jong worden met rust gelaten. Over een paar maanden, als het jong uit het kraamhol komt, wordt vastgesteld wat het geslacht is.

Dat is standaard. De dierenarts van een Belgische dierentuin, waar enkele jaren geleden een pandajong geboren werd, vertelde eerder dat dat Chinees bijgeloof is. De eerste 100 dagen mag het dier geen naam hebben en niet aan het publiek getoond worden. Daar komt bij dat panda's bij de geboorte zo groot zijn als een worstje, heel teer dus. Daarom wordt er voorzichtig mee omgegaan.

UNIEK
De geboorte van een reuzenpandajong is vrij bijzonder: het komt niet vaak voor. Dat komt onder meer doordat de voortplanting van de reuzenpanda complex is. Het vrouwtje is bijvoorbeeld maar drie tot zeven dagen paar jaar vruchtbaar.

In het wild komt de reuzenpanda alleen nog in China voor, maar ook daar wordt het leefgebied van de panda steeds kleiner. De reuzenpanda is een bedreigde diersoort en er is een internationaal fokprogramma om te voorkomen dat de panda's uitsterven.

Het jong zal om die reden ook niet voor altijd in Rhenen blijven. Net als Xing Ya en Wu Wen is het reuzenpandajong eigendom van China. Na vier jaar gaat het terug naar China, om daar verder bij te dragen aan het fokprogramma.

FELICITATIES
Online stromen de felicitaties voor het Dierenpark inmiddels binnen. Ook Claudia de Breij heeft gereageerd. Zij maakte in haar oudejaarsconference van 2019 een grap over de panda's. "Het enige dat we van de panda's vragen is of ze even de moeite willen doen om zo'n klein, schattig, dierentuinkaartjesverkopend babypanda'tje te maken", zei de Utrechtse comedienne. "Maar doen de panda's dat? Nee h mensen, nee. Ze zijn nog te lui om te neuken, de panda's."

Volgens De Breij is het gisteren geboren pandajong "prachtige wraak" van Wu Wen en Xing Ya.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -