Meer mogelijkheid tot bezoek in verzorgingshuizen en onderzoek naar trombose en corona

PROVINCIE UTRECHT - Het coronavirus houdt de wereld in z'n greep. In dit liveblog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom het virus.
In het kort:
- Verband corona en trombose onderzocht
- Aantal ziekenhuisopnames en IC-patiënten daalt
- Het coronavirus heeft nu zeker aan 5056 Nederlanders het leven gekost
- Kabinet geeft 20 miljoen euro aan steunfonds voor zorgverleners
- Op de intensivecareafdelingen liggen nog 708 mensen met het coronavirus

21.13 uur Onderzoek naar verband tussen corona en trombose

De Trombosestichting start een groot onderzoek naar de relatie tussen corona en trombose. Dat zou meer aanwijzingen moeten opleveren voor het aparte ziekteverloop van het longvirus. Marieke Kruip is hematoloog van het Erasmus MC en legt uit: "Bij dit coronavirus zien we dat het stollingssysteem permanent aanstaat, terwijl het rustig zou moeten zijn. Nu we weten dat het zo is, kunnen we kijken hoe we complicaties als trombose kunnen voorkomen."
Kruip gaat het onderzoek leiden, in samenwerking met alle grote ziekenhuizen in het land en heeft ook een dwingend advies aan mensen die nu denken dat het een goed idee is om bloedverdunners te gebruiken bij een corona-besmetting: niet doen!

20.24 uur Bruls: houd vol

Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad, zegt meer signalen te krijgen dat het drukker wordt op straat. En ook hij roept op: bijft toch vooral thuis, hoe moeilijk het ook is.
"We merken dat mensen het advies om thuis te blijven meer en meer loslaten. Het wordt daarmee steeds drukker op straat en in recreatiegebieden. De lange duur van de maatregelen (inmiddels zeven weken!), de gunstige berichten over de verspreiding van het coronavirus en het steeds meer opengaan van winkelvoorzieningen spelen hierbij natuurlijk een grote rol", aldus Bruls, die ook burgemeester is van Nijmegen. Hij denkt ook dat het nog behoorlijk ingewikkeld gaat worden om de anderhalvemetereconomie vorm te geven.

20.19 uur ANBO ziet meer gelegenheid tot bezoek in verpleeghuis

Steeds meer verpleeghuizen vinden een manier om het voor bewoners mogelijk te maken om toch bezoek te ontvangen. Dat constateert ouderenbond ANBO uit Woerden tevreden. "Sommige verpleeghuizen hebben speciale bezoekerscontainers, andere hebben trailers of tenten geplaatst en gezellig ingericht", aldus de ouderenbond.
En de ANBO zag meer slim bedachte oplossingen en verwerkte die in een filmpje: "Sommige verpleeghuizen hebben een tijdelijke aanbouw bij een kamer op de begane grond met een deur naar buiten, een glazen tuinhuis met meerdere bezoekerskamers, een speciale partytent, een omgebouwde directiekamer of een paardentrailer."

20.12 uur Veiligheidsregio voor Zuid-Holland vond het te druk

Het was te druk en veel mensen gingen dit weekend toch op een uitje terwijl dit niet de bedoeling is. Met die vermanende boodschap komt de Veiligheidsregio Hollands-Midden, die verantwoordelijk is voor de provincie Zuid-Holland.
"In sommige winkelgebieden in de regio was het dit weekend zodanig druk dat je onmogelijk afstand kon houden", schrijft de organisatie op twitter om vervolgens af te sluiten met het welbekende advies: "Blijf thuis."

16.09 uur Aantal IC-patiënten met corona staat nu op 688

Het aantal coronapatiënten dat behandeld moet worden op een intensive care is onder de 700 gedoken. Er worden in Nederland nu 660 mensen intensief verzorgd en in Duitsland 28. Totaal komt dat neer op 688 gevallen.
Gisteren stond het totale aantal coronaslachtoffers op de IC nog op 708 mensen. Het aantal mensen dat om andere redenen dan COVID-19 op de intensive care ligt, is 382.

16.06 uur 'Richt expertisecentrum voor herstelde coronapatiënten op'

Er moet een expertisecentrum komen waar herstelde coronapatiënten terecht kunnen voor ondersteuning. Dat vinden de landelijke fracties van D66 en SP.' De partijen willen dat er één plek komt voor informatie over het leven na een coronabesmetting. Ook moet het hulp bieden aan mensen die vastlopen in hun sociale leven.
Donderdag dienen de partijen een motie in om het kabinet aan te sporen het centrum op te richten.

14.58 uur Burgemeester waarschuwt: 'Blijf ook in meivakantie thuis'

Meivakantie of niet, de maatregelen blijven gewoon van kracht.

14.07 uur Aantal ziekenhuisopnames daalt fors

In de provincie Utrecht zijn nu 2896 positief op het coronavirus getest. Van hen zijn 825 patiënten in het ziekenhuis opgenomen (geweest). In totaal zijn in de provincie 349 personen aan het coronavirus overleden, meldt het RIVM.
Landelijk stierven de afgelopen dag 69 personen aan de gevolgen van het virus. Ook werden er 44 personen vanwege het coronavirus opgenomen in de ziekenhuizen. Lees meer in onderstaand bericht.

13.31 uur 'Meer oog voor kwetsbare mensen zonder coronavirus'

De regering moet meer oog hebben voor kwetsbare mensen die worden getroffen door de maatregelen tegen het coronavirus en niet direct door het virus zelf. Dat zei voorzitter van de Raad van Volksgezondheid en Samenleving Jet Bussemaker in het televisieprogramma Buitenhof. Ze doelt onder meer op eenzame ouderen in verzorgingshuizen en mensen met een beperking die niet meer naar de dagbesteding kunnen.
"De regering moet meer kijken naar andere factoren zoals kwaliteit van leven en waardigheid van afscheid nemen", aldus Bussemaker. "Er moet beter worden afgewogen wat belangrijk is. In de eerste fase is dat snelheid en het virus indammen, maar we zitten nu in de tweede fase en dan moet er naar meer dingen worden gekeken. Er zijn meer waarden dan alleen het virus."

10.51 uur Tip van gemeente De Ronde Venen

De morgenstond heeft goud in de mond.

09.01 uur 'Vrijheid meer gewaardeerd door coronacrisis'

De helft van de Nederlanders zegt zijn vrijheid nu, door de beperkende maatregelen, meer te waarderen dan voor het coronavirus uitbrak. Dat blijkt uit een enquête onder ruim 26.000
mensen van het Opiniepanel van EenVandaag, in de aanloop naar Dodenherdenking en Bevrijdingsdag.
Ondanks dat er geen evenementen en festivals zijn, is bijna twee derde (63 procent) van plan om op de een of andere manier stil te staan bij Bevrijdingsdag.

07.41 uur Steunfonds voor zorgverleners

Het kabinet gaat in totaal 20 miljoen euro beschikbaar stellen aan het Nederlandse steunfonds voor zorgverleners die ten tijde van de Covid-19-pandemie arbeidsongeschikt raken of voor nabestaanden van overleden zorgmedewerkers. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aan NU.nl.
"Gezien de unieke situatie waarin we met de pandemie beland zijn en de waardering die onze mensen die werken in de zorg verdienen, heeft het kabinet daarom besloten nog eens 10 miljoen euro beschikbaar te stellen voor dit particuliere initiatief", zegt de woordvoerder.

05.30 uur Forse toename meldingen via Meld Misdaad Anoniem

Het aantal meldingen bij de tiplijn Meld Misdaad Anoniem is sinds de invoering van de lockdown fors gestegen. Ook over overtredingen van de coronamaatregelen.
"Denk hierbij aan een café dat een pokertoernooi organiseert en gasten via de achterzijde toelaat of contactberoepen die klanten blijven ontvangen", zei Marc Janssen van de tiplijn gisteravond bij EenVandaag.

05.13 uur Daling op IC zet door

Op de intensivecareafdelingen lagen gisteren nog 708 mensen met het coronavirus. Dat zijn er 27 minder dan op vrijdag, meldt het Landelijk Coordinatiecentrum Patienten Spreiding (LCPS)

05.00 uur Benieuwd naar het liveblog van gisteren?

Dat kun je hier vinden.

21.11 uur Groot onderzoek naar verband tussen corona en trombose

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.