RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Kersverse pandamoeder en baby maken het goed, personeel krijgt beschuit met muisjes


RHENEN - Directeur Robin de Lange van Ouwehands Dierenpark in Rhenen is "zo ontzettend blij" met de geboorte van de eerste pandababy in Nederland. "Het is echt fantastisch nieuws. De bevalling begon ook voor ons onverwacht. En toen bleek dat er echt een jong was geboren, waren we allemaal een beetje emotioneel", zegt hij vandaag. Maandag gaat het personeel van de vanwege het coronavirus gesloten dierentuin "beschuit met zwart-witte muisjes" eten, belooft De Lange.

Reuzenpanda Wu Wen verbleef al een poosje in het hermetisch afgesloten kraamhol dat in het pandaverblijf is gebouwd. "Ook de verzorgers kunnen alleen op camerabeelden zien wat daar gebeurt", aldus De Lange. "Dat ze zich nestelde was een hoopvol teken, maar het had ook een schijnzwangerschap kunnen zijn. Dat komt bij reuzenpanda's geregeld voor. Ook bij de geboorte kan van alles mis gaan. Maar toen zagen de verzorgers een piepklein kopje en een pootje op de camera. Dat was zo'n bijzonder moment."

IN DE VACHT
Een pandajong is maar ongeveer 15 centimeter groot en moet eerst een paar maanden in de vacht van de moeder groeien. In die tijd leert het jong ook lopen. De Lange verwacht dat de jonge panda over een paar maanden zichtbaar zal zijn voor publiek. "We hebben goede hoop dat onze dierentuin binnenkort weer kan openen met de nodige voorzorgsmaatregelen."

KAAL, BLIND EN DOOF
Dierenverzorgster José Kok is blij dat Wu Wen haar jong meteen verzorgt: "Zo'n jong komt op de wereld is hartstikke kaal, blind en doof. Het is echt onderontwikkeld. Je zag dat de moeder het jong gelijk pakte en warm hield", vertelt ze opgelucht. "Het is ongeveer 200 gram en over vier maanden moet het acht kilo zijn dus er is wel werk aan de winkel."

Pandamoeder Wu Wen laat zich van haar beste kant zien


"Het is geweldig dat nu gebleken is dat Xing Ya en Wu Wen een goed paar vormen, dat op de natuurlijke manier voor nageslacht kan zorgen. Wu Wen krijgt nu zeker drie jaar rust om voor haar jong te zorgen, voordat een nieuwe fokpoging wordt gedaan", zegt De Lange.

Het pandapaar leeft net als in de natuur volledig gescheiden. De beren mogen alleen bij elkaar komen op de paar dagen per jaar dat een vrouwtjespanda vruchtbaar is.

Ouwehands heeft de reuzenpanda's te leen van het pandafokcentrum in China. De beren maken deel uit van een wereldwijd fokprogramma en blijven 15 jaar in Nederland. Het is de bedoeling dat ze in die tijd voor meer jongen zorgen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -