Demonstratie op straat in Breukelen als steunbetuiging aan Molukse activisten

© RTV Utrecht
BREUKELEN - Tientallen demonstranten hebben vanmiddag in Breukelen aandacht gevraagd voor het lot van de inwoners van de Molukken. Met de actie wilden zij steun betuigen aan activisten op de Molukken die met harde hand worden aangepakt door de Indonesische overheid. De hele ceremonie, met Molukse vlaggen en vuurwerk, duurde volgens een ooggetuige 'een minuut of vijf' en was in overtreding van de coronamaatregelen.
In meer Molukse wijken in Nederland kwamen de laatste dagen demonstranten bijeen nadat een eerste actie in Alphen aan den Rijn de aftrap had gegeven. Al die demonstraties waren, net als in Breukelen, niet de bedoeling vanwege de coronamaatregelen. Demonstraties zijn volgens de noodverordening van de Veiligheidsregio Utrecht verboden, ook als deelnemers 1,5 meter afstand houden. Gevraagd om een reactie op de demonstratie zegt de gemeente Stichtse Vecht van niks te hebben geweten: "Voor zover nu bekend zijn wij als gemeente hier vooraf niet over geïnformeerd."
Volgens een demonstrant die Omroep Gelderland sprak in Elst was er gekozen voor vandaag omdat die dag valt tussen de herdenking van de oprichting van de Republiek der Zuid-Molukken (RMS) op 25 april en Bevrijdingsdag op dinsdag.
'Molukse demonstratie Breukelen duurde vijf minuten'
'Molukse demonstratie Breukelen duurde vijf minuten' © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.