Ook Van Zanen zong Ramses Shaffy en stedelijke musea vragen extra overheidssteun

PROVINCIE UTRECHT - Een Bevrijdingsdag zonder feestjes of festivals vandaag: het was overal rustig vanwege het coronavirus; behalve in dit liveblog. Hier houdt RTV Utrecht je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom het virus.
In het kort:
- Het RIVM meldt 86 nieuwe sterfgevallen
- Daarnaast zijn 89 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld
- Door corona is het een Bevrijdingsdag zonder festivals
- Lees hier het liveblog van gisteren

21.45 uur Horecabranche: heropening terrassen per 1 juni eigenlijk te laat

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) kijkt met gemengde gevoelens naar berichten dat buitenterassen waarschijnlijk per 1 juni weer open mogen van het kabinet. Volgens algemeen directeur Dirk Beljaarts van de brancheorganisatie is het positief dat cafébazen en restauranteigenaren daarmee eindelijk weer wat perspectief zou worden geboden. Maar eigenlijk is 1 juni wat hem betreft te laat. Bovendien hebben veel horecazaken helemaal geen terras, zo benadrukt de horecavoorman.

20.42 uur Zo klonk het vanmiddag op het Domplein

18.52 uur Musea sturen brandbrief

Het Stedelijk (Amsterdam), Kunstmuseum (Den Haag), Boijmans Van Beuningen (Rotterdam) en Centraal Museum (Utrecht) willen compensatie voor de schade als gevolg van de coronacrisis. Dat schrijven ze in een brief aan de verantwoordelijke wethouders in de vier grote steden.
De vier musea zijn "zeer bezorgd over de toekomst van onze unieke en relevante culturele infrastructuur van de steden", schrijven ze. Ze zijn blij met het steunpakket van 300 miljoen euro voor de cultuur, maar benadrukken ook dat het onvoldoende is om de museumsector op lange termijn overeind te houden.
De musea zullen in de nabije toekomst een stuk minder bezoekers en sponsoren hebben. Dat is niet alleen slecht nieuws voor de instellingen zelf, maar ook voor kunstenaars die aan de musea verbonden zijn.

18.10 uur Corona-onderzoek uitgebreid met 1 miljoen bloedtests

Bloedbank Sanquin gaat 1 miljoen bloedtests inzetten voor onderzoek naar immuniteit en antistoffen van het coronavirus. Het lopende onderzoek wordt zo flink uitgebreid, meldt de organisatie.
De nieuwe tests zijn besteld in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid. Zorgminister Hugo de Jonge en testgezant van het kabinet Feike Sijbesma brachten dinsdag een bezoek aan Sanquin om de komst van de tests te markeren.
Het onderzoek richt zich op groepsimmuniteit.

17.50 uur Politie deelt boetes uit bij voetbalvereniging

17.44 uur Ramses Shaffy door heel Nederland te horen

Radiozenders en diverse carillons van kerktorens hebben vanmiddag om 16.55 uur het nummer Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder van Ramses Shaffy gespeeld. De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen zong het in zijn tuin, het klonkt vanaf de Dom en het was uiteraard ook te horen op Radio M Utrecht:
Van Zanen zong Ramses Shaffy in zijn tuin.
Van Zanen zong Ramses Shaffy in zijn tuin. © ANP

16.15 uur Aantal coronapatiënten op de ic zakt verder

Op de intensivecareafdelingen liggen 644 mensen met het coronavirus. Dat zijn er 39 minder dan gisteren, aldus het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

16.10 uur Burgemeester Wijk bij Duurstede: 'Ik hoop dat u in uw hart groots zult herdenken'

13.55 uur RIVM meldt 86 nieuwe sterfgevallen door corona

Het aantal doden door corona is met 86 gestegen naar 5168. Dat heeft het RIVM bekendgemaakt. In de ziekenhuizen zijn daarnaast 89 patiënten opgenomen (geweest) vanwege corona. Niet al deze gemelde opnames en sterfgevallen vonden in de afgelopen 24 uur plaats, sommige patiënten worden pas later gemeld. Daarnaast worden in de cijfers alleen mensen meegenomen waarvan vaststaat dat er een coronabesmetting is geweest. In totaal is nu van 41.078 mensen vastgesteld dat ze corona hebben of hebben gehad. Omdat niet iedereen getest wordt, liggen de werkelijke aantallen hoger.
Gisteren werden 26 nieuwe sterfgevallen en 42 ziekenhuisopnames gemeld. Op maandag vallen de cijfers vaker laag uit, omdat dan nog niet alle meldingen van het weekend verwerkt zijn. Hier lees je meer over de cijfers.

12.03 uur Protest in De Meern tegen de lockdown

In De Meern hebben ruim honderd mensen gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. Mensen gingen met elkaar knuffelen en droegen shirts en vlaggen met 'Stop lockdown'.
Protest tegen de lockdown
Protest tegen de lockdown © RTV Utrecht / Peter Huting
Na de korte demonstratie in De Meern reden zo'n honderd mensen in auto's een rondje door Utrecht. De politie was erbij om de bijeenkomst in de gaten te houden. Voor zover bekend zijn er geen boetes opgelegd. Lees hier meer.
Protest tegen de lockdown
Protest tegen de lockdown © RTV Utrecht / Peter Huting

11.33 uur Wat een verschil...

Een verlaten park, in plaats van een feestvierende menigte.

11.03 uur Kappers: liever vandaag dan morgen open

Kapperszaken hebben goede hoop dat ze snel weer open kunnen. Liever vandaag dan morgen, maar wel veilig en volgens protocol. Dat zegt Gonny Eussen van brancheorganisatie Anko. Eussen hoopt morgen op "witte rook". Het kabinet beslist dan over verdere versoepeling van de coronamaatregelen en de data waarop die aangepaste maatregelen kunnen ingaan.
Bij Anko zijn ze voorzichtig optimistisch. "We hebben positieve signalen maar het blijft ingewikkeld. Wij willen weten welke beschermingsmiddelen er nodig zijn. En geef ons een datum", zegt Eussen. Voor kappers open kunnen, moeten ze nog wel beschermingsmiddelen als mondkapjes aanschaffen. Volgens Eussen kunnen de zaken die deze spullen nog niet hebben, snel worden bevoorraad. "Voor ondernemers telt iedere dag dat ze dicht zijn. En je merkt dat de klanten nu ook wel weer graag willen langskomen."

10.34 uur Fort Voordorp sluit deuren

Fort Voordorp in Groenekan moet noodgedwongen de deuren sluiten. De maatregelen rondom het coronavirus nekt de evenementenlocatie, waar overwegend grote groepen langskomen.
De eigenaren zagen de agenda van het najaar van 2020 enorm leeglopen. Ze besloten 'niet lijdzaam toe te kijken' en de deuren na 23 jaar (voorlopig) te sluiten.

09.45 uur Tientallen beiaardiers doen mee met initiatief Claudia de Breij

Ramses Shaffy's 'Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder' wordt vandaag niet alleen gezongen, ook tientallen beiaardiers hebben zich aangesloten bij het idee van Claudia de Breij om het nummer te laten klinken. De Breij stelde voor het nummer van Shaffy ten gehore te brengen om zo thuis toch samen een beetje bevrijdingsfestival te vieren.
Vanmorgen klonk het nummer al vanaf de Pauluskerk in Baarn. Later volgen nog de Torenpleinkerk in Vleuten en de Utrechtse Dom.

09.37 uur Vier de vrijheid thuis

Blijf ook vandaag zoveel mogelijk thuis. Die oproep doet de overheid.

09.12 uur Herdenkingsmunt 75 jaar vrijheid

In het nieuwe muntgebouw in Houten wordt vandaag een herdenkingsmunt geslagen ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid. Normaal gesproken gebeurd dat in het bijzijn van publiek, maar vanwege de coronacrisis gebeurt dat dit jaar via een livestream.
Het vijfje wordt geslagen door Jaap Smit, de vicevoorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Meekijken kan via de website van de Koninklijke Nederlandse Munt. De livestream start om 11 uur vanochtend.
Zo gaat de herdenkingsmunt eruit zien.
Zo gaat de herdenkingsmunt eruit zien. © Koninklijke Nederlandse Munt

08.32 uur Digitaal vrijheidsvuur doorgegeven

Geen festivals of andere festiviteiten vandaag om onze vrijheid te vieren. Vanwege het coronavirus is het allemaal geannuleerd. Om tóch stil te staan bij het feit dat Nederland 75 jaar geleden werd bevrijd, wordt er digitaal een bevrijdingsvuur doorgegeven. Ook wij deden daar aan mee.

05.29 uur Meezingen met Shaffy om 16.55 uur

De Utrechtse cabaretière Claudia de Breij hoopt dat iedereen vanmiddag de stembanden goed gesmeerd heeft om mee te zingen met een Nederlandse klassieker. De Breij riep op social media iedereen op om op 5 mei om 16.55 (vijf voor vijf) mee te zingen met Ramses Shaffy's 'Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder'. De Breij beschreef het idee voor de actie als volgt: "Een beetje Bevrijdingsfestival, maar dan samen thuis."
De suggestie van De Breij werd opgepikt door onder meer het Comité 4 en 5 mei en beiaardiers door heel het land. Zij zullen het lied van Shaffy op kerkklokken vertolken. In Utrecht gebeurt dat al om 9.55 uur. Op Radio M Utrecht is het nummer vanmiddag te horen in het programma 20 uit het Hart. Oefenen kan hieronder.

05.27 uur Park Transwijk ligt er verlaten bij op 5 mei

Park Transwijk zou vandaag eigenlijk de thuisbasis zijn van een spetterende editie van het Bevrijdingsfestival maar ligt er verlaten bij. Het festival gaat namelijk niet door vanwege de coronamaatregelen.
Bevrijdingsfestival in 2016
Bevrijdingsfestival in 2016 © Bram te Gussinklo
Online gebeurt er nog wel wat. Op vrijheidsvuur.nl kunnen mensen een boodschap over vrijheid opnemen en die 'doorgeven' aan iemand anders. De hoop is dat mensen zo toch even stilstaan bij de dag 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitsers.

05.22 uur Liveblog van gisteren lezen? Dat doe je hier...

Lees hier het liveblog van gisteren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.