RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Ruim honderd demonstranten in Utrecht tegen corona-maatregelen, geen anderhalve meter afstand

1/4
UTRECHT - Een groep van ruim 100 mensen is vanmorgen in Utrecht bij elkaar gekomen om te demonstreren tegen de maatregelen die het kabinet heeft genomen vanwege het coronavirus. De demonstranten verzamelden zich in De Meern en reden daarna al toeterend in een colonne door Utrecht.

Op de ruim honderd auto's die meerijden staan verschillende leuzen. Voornamelijk over de lockdown, maar er zijn ook deelnemers tegen 5G, vaccinaties en de NOS. Dat is te zien aan enorme stickers met rode kruizen en verbodsborden op de auto's. Volgens de organisatie is de groep juist nergens tégen, maar vooral vóór eigen vrijheid.

 Op de auto's staan leuzen. Op de auto's staan leuzen. | Foto: RTV Utrecht / Peter Huting

Daarom heeft een stel zich bij de demonstratie aangesloten. De man en vrouw willen niet met naam in de media verschijnen, maar doen wel hun verhaal bij de verslaggever van RTV Utrecht. Het blijkt dat ze zich te weinig geďnformeerd voelen door de Nederlandse overheid en bovendien daarnaast veel te veel gecensureerd, vertelt een van hen. "Wanneer wij iets op social media zetten, dan wordt het verwijderd of komt er een grote sticker bij waar 'fake news' op staat." Dat vindt het stel erg vervelend. De vrouw is zichtbaar geëmotioneerd en zegt bezorgd te zijn "waar het met Nederland naartoe gaat".

KNUFFEL
Terwijl de groep in de ochtend groeit, lijken de coronamaatregelen niet meer in acht genomen te worden. De organisatie geeft aan de maatregelen rondom het coronavirus wel te respecteren door ook met deze groep anderhalve meter afstand te houden. Toch is op foto's te zien dat er geknuffeld wordt. De politie kijkt toe, maar deelt geen boetes uit voor het overtreden van de coronamaatregelen.

 De politie voegt zich bij de menigte. De politie voegt zich bij de menigte. | Foto: RTV Utrecht / Peter Huting

Volgens de politie waren boetes vandaag niet nodig, legt de woordvoerder uit. "Er was niets om tegen op te treden. De demonstratie is vergund, mensen hebben in duo's in auto's gezeten van het beginpunt tot het eindpunt. En ja, er hebben mensen geknuffeld, maar we voeren beleid zoals we dat altijd doen: eerst waarschuwen en daarna handhaven. Dit is hoe de situatie ter plekke is ingeschat."

De gemeente Utrecht laat weten zich achter de beslissingen van de politie te scharen. "Het klopt dat er mensen te dicht bij elkaar stonden. Toen de politie dat zag, is de organisatie meteen gewaarschuwd", zegt een woordvoerder. "Daarna duurde het even, maar gingen mensen toch uit elkaar. Het past binnen het beleid van de coronacrisis om eerst te waarschuwen. Boetes uitdelen was dus niet nodig."

DEN HAAG
Bij een andere demonstratie tegen de lockdown vandaag in Den Haag, heeft burgemeester Remkes besloten de actie een halt toe te roepen, meldt de NOS. De groep had geen vergunning en mocht uiteindelijk van de burgemeester tóch demonstreren mits de maatregelen in acht werden gehouden. Dat gebeurde niet, en dus werd er een einde aan de actie gemaakt. Wie zich daar niet aan hield, werd opgepakt. Op het Centraal Station in de stad zijn later tientallen betogers aangehouden.

 De demonstranten zijn tegen de lockdown. De demonstranten zijn tegen de lockdown. | Foto: RTV Utrecht / Peter Huting


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -