Nederland stapsgewijs uit lockdown, horeca beperkt open op 1 juni, campings volgen maand later

PROVINCIE UTRECHT - Het kabinet kwam vanavond met een opzet voor versoepelingen van de coronamaatregelen voor de komende maanden. RTV Utrecht houdt je in dit liveblog op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom het virus.
In het kort:
- Vanaf 11 mei worden de maatregelen stapsgewijs versoepeld
- Terrassen gaan op 1 juni open
- Vanaf 1 juni wordt iedereen met coronaklachten getest

22.14 uur Ondernemers blij met versoepeling

Utrechtse ondernemers zijn blij met de versoepeling van de coronamaatregelen.
Zo ook Day Holmes van restaurant Kantien in Utrecht. De eigenaar ziet het als een uitdaging om de zaak zo veilig mogelijk weer op te starten: 'Er is voor mij en mijn team niks leukers dan de gezelligheid van het restaurant', vertelt hij.
'Gelukkig hebben wij heel veel ruimte zodat er makkelijk dertig mensen kunnen zitten met anderhalve meter afstand. Ik maak me wel zorgen over collega's die minder ruimte hebben en waar misschien maar drie mensen kunnen zitten', vult hij aan.
Voor andere ondernemers kwam de versoepeling toch nog als een verrassing:

20.15 uur Aantal IC-bedden omhoog naar 1700

19.30 uur Zo versoepelt Nederland de lockdown

Nederland versoepelt officieel de lockdown, dat maakten premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid zojuist bekend tijdens een persconferentie. Stapsgewijs zullen er steeds meer maatregelen worden versoepeld. "Tijd van leven is niet het enige dat belangrijk is, ook kwaliteit van leven", aldus De Jonge.
Vanaf 11 mei mogen mensen met een contactberoepen weer aan de slag. Coronatests zullen beschikbaar komen voor deze beroepsgroep. Het werk moet zoveel mogelijk op anderhalve meter georganiseerd worden en er wordt gewerkt afspraak. Lagere scholen gaan open en sporten als tennis en golf zijn weer mogelijk.
Vanaf 1 juni volgen de middelbare scholen. Ook mag er weer een biertje gedronken worden op het terras. Iedereen moet aan een tafel zitten en afstand houden. Bioscopen, theaters en restaurants kunnen ook weer mensen ontvangen. Hier moet wel eerst voor gereserveerd worden en er mogen niet meer dan dertig mensen tegelijk samen zijn. Het openbaar vervoer zal weer normaal rijden. Reizigers zijn dan wel verplicht om minstens een 'niet-medisch mondkapje' te dragen.
Op 1 juli gaan de campings en vakantieparken weer open. Restaurants, bioscopen en theaters mogen vanaf deze datum maximaal 100 bezoekers toelaten.
Op 1 september mogen de sportscholen, sauna's, seksclubs en coffeeshops open. Betaald voetbal zal ook vanaf deze datum weer mogelijk zijn.

19.00 uur TERUGKIJKEN: Persconferentie over de versoepeling van de coronamaatregelen

Het aantal mensen dat besmet raakt met het coronavirus neemt steeds verder af. Het kabinet zal hierom de coronamaatregelen stapsgewijs afbouwen. Om 19.00 uur vanavond is een persconferentie waarin premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid bekendmaken hoe de komende maanden eruit zien.

17.05 uur Ziekenhuis verrast patiënten met bezoek van dierbare

Vandaag zijn dertien patiënten van het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein verrast met een bezoek van een dierbare. Het bezoek werd via een hoogwerker naar naar de patiënten gebracht:

16.56 uur Aantal coronadoden gestegen met 36

Het aantal coronadoden is met 36 gestegen naar 5204. Ook zijn er 27 nieuwe meldingen over ziekenhuisopnamen van mensen met het virus.

16.04 uur Zo komt Nederland uit de lockdown

Nederland zal stapsgewijs uit de intelligente lockdown komen. Dat zullen premier Rutte en minister De Jonge waarschijnlijk bekendmaken tijdens de persconferentie vanavond, zo meldt EenVandaag.
Vanaf 11 mei mogen contactberoepen weer aan de slag. Lagere scholen gaan weer open en sporten als tennis en golf zijn weer mogelijk. Samenkomsten van maximaal 10 mensen zijn toegestaan, mits er anderhalve meter afstand gehouden wordt.
Vanaf 1 juni volgen de middelbare scholen. Ook mag er weer een biertje gedronken worden op het terras. Bioscopen, theaters en restaurants kunnen ook weer mensen ontvangen. Hier moet wel eerst voor gereserveerd worden en er mogen niet meer dan dertig mensen tegelijk samen zijn. Het openbaar vervoer zal weer normaal rijden. Reizigers zijn dan wel verplicht om minstens een 'niet-medisch mondkapje' te dragen, zo meldt de NOS op basis van bronnen die betrokken zijn bij de besluitvorming over de coronamaatregelen.
Op 1 juli gaan de campings en vakantieparken weer open. Restaurants, bioscopen en theaters mogen vanaf deze datum maximaal 100 bezoekers toelaten.
Op 1 september mogen de sportscholen, sauna's, seksclubs en coffeeshops weer open.

14.14 uur Dodental coronavirus gestegen met 36

Het coronavirus heeft nu zeker 5204 Nederlanders het leven gekost. Bij het RIVM zijn 36 nieuwe meldingen binnengekomen over overleden patiënten. In de provincie Utrecht zijn nu 2967 personen positief getest op het virus, 3 meer dan een dag eerder. 359 inwoners zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus, een stijging van 2 ten opzichte van gisteren.

14.04 uur 'Steun je favoriete camperlocatie'

Camperplaatsplatform Campercontact roept camperaars op om hun favoriete camperlocaties te steunen. Door de coronacrisis dreigen veel locaties in financiële problemen te raken. Het Europese platform vraagt toeristen met een camper om alvast te reserveren of een tegoedbon te kopen voor een verblijf in de toekomst.
Veel exploitanten dreigen volgens Campercontact failliet te gaan, zo blijkt uit een telefonische rondgang langs een aantal Nederlandse camperplaatsen. In sommige regio's is overnachten op campings namelijk volledig verboden. Voor de regio Utrecht geldt dat niet.
Campercontact is onderdeel van NKC in Soesterberg, Europa's grootste camperclub.

13.43 uur Provincie onderzoekt ons reisgedrag

De provincie Utrecht onderzoekt het effect van de coronamaatregelen op ons reisgedrag. Op dit moment is er volgens de provincie ruim een kwart minder verkeer op de weg en is het van het openbaar vervoer in de provincie gedaald naar circa 10 procent. De provincie wil nu weten hoe we reizen vóór, tijdens en na de coronamaatregelen.

13.20 uur UMC Utrecht gebruikt omgebouwde duikmaskers

In het UMC Utrecht gebruiken ze sinds kort ook omgebouwde duikmaskers als beschermingsmiddel bij de behandeling van IC-patiënten met het coronavirus. Zo blijven de zorgverleners veilig, kunnen ze fijner werken en blijven er genoeg andere mondkapjes beschikbaar voor andere afdelingen, aldus het ziekenhuis.

12.52 uur Protestantse Kerk wil dopen met 'verlengde arm'

Protestantse Kerk Nederland heeft het idee geopperd om met een 'verlengde arm' te dopen. Het initiatief is bedoeld om te voldoen aan de 1,5 meter afstand.
Een kleine schaal of schelp wordt aan het einde van de 'verlengde arm' geplaatst en daarmee wordt het doopwater driemaal over het hoofd van de dopeling uitgegoten.
"Dopen is wezenlijk voor de christelijke kerk. De doop laat zien hoe God ons door zijn genade doet opstaan tot een nieuw leven. De doop verbindt ons aan de gemeenschap van mensen rondom Christus: de kerk. We kunnen de doop niet missen", schrijft PKN.

11.57 uur 'Meeste Nederlanders steunen versoepeling lockdown'

Zo'n driekwart van de Nederlanders wil dat de maatregelen tegen het coronavirus worden versoepeld. Een op de acht mensen wil dat alle beperkingen worden opgeheven, een op de negen mensen wil dat de huidige beperkingen blijven gelden. Dat komt naar voren in de enquête Namens Nederland, die door meer dan 100.000 mensen is ingevuld.
Om de verspreiding van het virus te beperken, willen veel mensen wel dat er maatregelen worden genomen, zoals het dragen van mondkapjes en het uitvoeren van meer testen.

11.11 uur Donateurs helpen musici afgelast Festival Oude Muziek

Het voor dit jaar afgelaste Festival Oude Muziek Utrecht wil samen met zijn vaste club van donateurs de gedupeerde musici helpen vanuit een compensatiefonds dat 250.000 euro moet omvatten. De musici ontvangen een vast bedrag per afgelast concert.
De pot is nog niet helemaal gevuld, aldus een woordvoerster, er moeten nog extra bedragen bijkomen van de vaste donateurs, dankzij nieuwe donateurs en ook via losse giften.
Het Festival Oude Muziek Utrecht hoopt dat andere festivals het voorbeeld zullen volgen. Het festival zou eind augustus/begin september plaatshebben, maar de organisatie heeft het wegens de coronacrisis geannuleerd.

10.56 uur VSCD: Een op drie theaters is voor de zomer failliet

Een derde van de Nederlandse theater- en concertpodia die sinds 12 maart omzet mislopen, dreigt de zomer niet te halen. Dat stelt directeur Gabbi Mesters van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). Bij de koepel uit Utrecht zijn 127 grote theaters en concertpodia aangesloten. De overheid moet 55 miljoen euro extra subsidie toezeggen om dit te voorkomen, stelt Mesters.

10.15 uur Nog veel vragen bij onderwijspersoneel over corona

Personeel van basisscholen, buitenschoolse opvang en kinderopvang en gastouders kunnen vanaf vandaag bij klachten worden getest op het coronavirus. Er wordt volgens de onderwijsbond AOb de komende weken ook vaker getest. Bestuurslid Jelmer Evers zegt op Radio M Utrecht dat er nog wel veel vragen leven bij het onderwijspersoneel: "Aan de ene kant wil iedereen graag weer beginnen, maar er is ook veel bezorgdheid over de gezondheid."
Luister het gesprek met Jelmer Evers (AOb) over de hervatting van de lessen in het basisonderwijs

08.54 uur Reizigers moeten zich weer welkom voelen in het OV

Reizigers moeten zich weer welkom voelen in het openbaar vervoer. Dat stelt reizigersvereniging Rover. Volgens Rover-directeur Freek Bos dreigt reisschaamte te ontstaan onder een aantal reizigers.
Wanneer de coronamaatregelen worden versoepeld, moet de ov-reiziger niet worden achtergesteld, vindt Rover. De reizigersvereniging verwacht dat thuiswerken en onderwijs op afstand voorlopig de norm blijft. "Toch zijn er nu al reizigers die zijn aangewezen op het ov die zich afvragen of zij van het ov gebruik mogen maken", aldus de vereniging.
Om de reizigers veilig te kunnen vervoeren, moet de ov-sector volgens Rover inzetten op extra capaciteit door de dienstregelingen weer volledig uit te voeren, treinen op maximale lengte te laten rijden en bussen aan te vullen met touringcars.

07.09 uur In sommige gevallen ook mondkapjes voor huishoudelijke hulp

Personeel dat huishoudelijke hulp, begeleiding, dagbesteding of maaltijdondersteuning verzorgt bij mensen thuis, komt voortaan in bepaalde gevallen in aanmerking voor persoonlijke beschermingsmiddelen. Dat heeft minister Martin van Rijn (Medische Zorg) besloten.
Als iemand met COVID-19 of een verdenking daarop direct dergelijke zorg nodig heeft en deze zorg dus niet kan worden uitgesteld, komt de zorgmedewerker in aanmerking voor mondmaskers, isolatiejassen/schorten, oogbescherming/brillen en handschoenen.
Voor ondersteuning thuis die verleend wordt volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning ( Wmo), zoals huishoudelijke hulp, begeleiding, dagbesteding en maaltijdondersteuning, lukt het volgens de minister veelal wel op 1,5 meter afstand te blijven. Dan zijn dus geen beschermingsmiddelen nodig, aldus de minister.

06.35 uur Rode Kruis rekent met 30 miljoen voor hulp coronacrisis

Het Nederlandse Rode Kruis verwacht dat zij dit jaar 30 miljoen euro nodig heeft om coronahulp te bieden. De hulporganisatie spreekt van de "grootste hulpoperatie sinds de Watersnoodramp in 1953". Het Rode Kruis schat in dat minstens een paar honderdduizend mensen in Nederland en de Cariben in nood zullen komen.
De organisatie maakte op basis van verschillende scenarios een schatting van de kosten die gemaakt moeten worden voor het voortzetten en uitbreiden van de hulpverlening. Een groot deel gaat naar de Antillen, waar de toerisme-industrie volledig is ingestort en veel mensen geen werk meer hebben. Voor de hulpverlening op de eilanden is volgens het Rode Kruis ruim 19 miljoen euro nodig.

05.38 uur 'Coronabomen' geplant bij ziekenhuizen

Bij de ingang van de St. Antonius Ziekenhuizen in Nieuwegein en Leidsche Rijn worden vandaag twee bomen geplant. De initiatiefnemers willen daarmee de zorgpersoneel een hart onder de riem steken. Lees hier meer.

05.41 uur Horecabranche: heropening terrassen per 1 juni eigenlijk te laat

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) kijkt met gemengde gevoelens naar berichten dat buitenterassen waarschijnlijk per 1 juni weer open mogen van het kabinet. Volgens algemeen directeur Dirk Beljaarts van de brancheorganisatie is het positief dat cafébazen en restauranteigenaren daarmee eindelijk weer wat perspectief zou worden geboden. Maar eigenlijk is 1 juni wat hem betreft te laat. Bovendien hebben veel horecazaken helemaal geen terras, zo benadrukt de horecavoorman.

05.39 uur Coronatesten beschikbaar voor personeel basisonderwijs en kinderopvang

Personeel van basisscholen, buitenschoolse opvang en kinderopvang en gastouders kunnen vanaf vandaag bij klachten worden getest op het coronavirus. Dit is besloten omdat op 11 mei de scholen weer zullen openen.
Tot nu toe waren er alleen testen voor risicopatiënten en zorgpersoneel als zij klachten hebben die aan corona gerelateerd zijn.

05.30 uur Opnieuw overleg over coronacrisis

De Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) waarin betrokken ministers praten over de coronacrisis, komt vanmiddag weer bij elkaar in Den Haag. Na afloop is er een korte persconferentie met premier Rutte. De verwachting is dat het kabinet een besluit neemt over het mogelijk weer openen van kapperszaken en fysiotherapiepraktijken.

05.00 uur Liveblog van 5 mei teruglezen?

Heb je het coronagerelateerde nieuws van gisteren gemist? Of wil je nog iets teruglezen of -kijken? Klik dan hier!

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.