Nieuwe verdachte Caloh Wagoh opgepakt voor moord op Belgische zakenman

© RTV Utrecht
BREUKELEN/MIJDRECHT - Er is gisteren een derde verdachte aangehouden voor de moord op de Belgische zakenman Stefaan Bogaerts in Spijkenisse in 2017. Dat maakte het Openbaar Ministerie vandaag bekend bij het vervolg van het liquidatieproces Eris, tegen leden en kopstukken van motorbende Caloh Wagoh.
De moord op de Belg, die via betrokken zou geweest bij drugssmokkel, is onderdeel van het onderzoek. De meeste verdachten komen uit de omgeving van Utrecht en Den Haag. Ook veel van de misdrijven werden in onze provincie gepleegd, zoals de moord op Jair Wessels bij station Breukelen en de beschieting van een huis in Doorn. Volgens het OM gaf crimineel Ridouan T. uit Vianen opdracht voor veel van de liquidaties en bedreigingen.

BEDREIGDE NIEUWE GETUIGE

Het OM hield vorige maand al de 33-jarige Joe van M. en de 49-jarige Jack S. aan. Deze Hagenaars zouden Bogaerts in zijn auto hebben doodgeschoten in september 2017. Dat gebeurde vlakbij een café in Spijkenisse, waar regelmatig leden van Caloh Wagoh kwamen. Het gisteren opgepakte lid Marciano M. zou de vluchtauto hebben bestuurd en op de uitkijk hebben gestaan. Jack S. zat al vast voor betrokkenheid bij de beschieting van een huis in Doorn.
Volgens het OM is het drietal aangehouden op basis van verklaringen van een nieuwe getuige. Die heeft de status 'bedreigde' getuige gekregen en wordt extra beveiligd. S. en Van M. werden twee jaar geleden al van betrokkenheid bij de moord op de Belg verdacht, maar toen was er onvoldoende bewijs tegen hen.

CORONA

Vanwege de coronamaatregelen kan slechts een beperkt aantal journalisten de zitting in het zwaar beveiligde Justitieel Complex Schiphol volgen. De pers wordt over verschillende videoruimtes verspreid. Dat geldt ook voor de verdachten en hun advocaten. Omdat er slechts drie advocaten tegelijkertijd in de zaal mogen plaatsnemen, werd tijdens de zitting een stoelendans gehouden. De meeste verdachten volgden het via een videoverbinding.
Er zitten op dit moment 14 mannen vast in het Eris-onderzoek, die verdeeld over twee dagen voor de rechter komen. Volgende week vrijdag is het de beurt aan de andere verdachtenn, onder wie de kopstukken Greg R. uit Mijdrecht en de vermeende moordmakelaar Delano R.. Daarnaast zijn er meerdere verdachten die het proces in vrijheid mogen afwachten.

OPNIEUW VERTRAGING

Het OM weet nog niet hoeveel vertraging de coronamaatregelen voor dit enorme onderzoek gaan opleveren, maar belangrijke getuigenverhoren konden de afgelopen maanden niet plaatsvinden. In juni moet er een tussendossier klaarliggen, dat voor de verdediging voldoende informatie bevat om onderzoekswensen in te kunnen dienen.
De verdediging greep de mogelijke vertraging door de coronacrisis aan als extra argument om verdachten het proces in vrijheid af te laten wachten, maar volgens het OM staat nog lang niet vast of de vertraging in het onderzoek ook veel vertraging oplevert voor het uiteindelijke strafproces. De rechtbank beslist volgende week over de wensen van de verdedeging, als ook de zaken van de andere verdachten zijn behandeld.

WORDT VERVOLGD

In deze zaak heeft kroongetuige Tony de G., die zelf onder meer wordt verdacht van de moord op Jair Wessels, essentiële verklaringen afgelegd. Maar hij zal pas door de verdediging kunnen worden gehoord als het einddossier klaar is. De zaak kan op zijn vroegst pas volgend jaar inhoudelijk worden behandeld.
De volgende zittingen in het Eris-onderzoek zijn gepland in juli en oktober. Ook die zullen over meerdere dagen worden verspreid.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.