Vanaf 1 juli weer 100 mensen bijeen toegestaan, IC-bedden omhoog naar 1700

© Gemeente Oudewater
UTRECHT - Vanaf 1 juli mogen café's, restaurants, bioscopen, culturele instellingen en kerken weer 100 mensen tegelijk toelaten. Die ruimere grens geldt bijvoorbeeld ook voor bruiloften en uitvaarten, zegt premier Mark Rutte.
Alle aanwezigen moeten wel 1,5 meter onderlinge afstand bewaren, tekende Rutte na kabinetsberaad over de coronacrisis aan. Bovendien kan de versoepeling alleen doorgaan als het coronavirus in de tussentijd niet opnieuw om zich heen grijpt.
Als alles goed gaat, kunnen volgens Rutte per 1 september saunas, sportscholen, casinos, coffeeshops en bordelen weer open.
IC-BEDDEN OMHOOG
Het coronavirus zal ons leven blijven beheersen totdat er een vaccin is, zegt corona-minister Hugo de Jonge.
Daarom is het belangrijk dat het aantal intensive care-plekken flexibel wordt verhoogd tot 1700 plekken. Hij maakt daar afspraken over met ziekenhuizen, artsen en verpleegkundigen.
"De draagkracht van de zorg moeten we serieus nemen", zegt De Jonge. Hij belooft zorgpersoneel te blijven betrekken bij de uitwerking van corona-plannen.

OPENBAAR VERVOER

De woensdag door het kabinet aangekondigde maatregelen voor het openbaar vervoer (ov) krijgen de goedkeuring van alle openbaarvervoerbedrijven in Nederland die verenigd zijn in OV- NL.
Een van de maatregelen is dat reizigers vanaf 1 juni verplicht een mondkapje moeten dragen. Daardoor kunnen treinen, trams, bussen en metro's vanaf die datum weer meer gaan rijden.
"Wij zijn verheugd dat onze brief heeft bijgedragen aan de versnelde besluitvorming van het kabinet, in lijn met ons advies." zegt Pedro Peters, de voorzitter van OV- NL in een reactie.
Vorige week vrijdag hebben de ov-bedrijven en de decentrale overheden volgens OV- NL een "richtinggevend advies aan het kabinet" geschreven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.