FC Utrecht verkoopt mondkapjes, dranghekken en looproutes in dierenpark, campings willen nu al open
PROVINCIE UTRECHT - Het kabinet kwam gisteravond met een 'routekaart' voor de versoepeling van de coronamaatregelen. In dit liveblog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond de crisis.
In het kort:
- "Coronacijfers wijzen op effectiviteit maatregelen"
- Blijdschap, maar ook diepe teleurstelling over de exitstrategie van het kabinet. Onder meer de theatersector, campings, fitnessbranche en wellnesscentra zijn boos.
- Er kunnen pas weer grote publieksevenementen worden gehouden als er een coronavaccin is, schrijft minister De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer
- Attractieparken en dierentuinen hebben een gezamenlijk protocol opgesteld om binnenkort weer open te kunnen
- "Coronacijfers wijzen op effectiviteit maatregelen"
- Blijdschap, maar ook diepe teleurstelling over de exitstrategie van het kabinet. Onder meer de theatersector, campings, fitnessbranche en wellnesscentra zijn boos.
- Er kunnen pas weer grote publieksevenementen worden gehouden als er een coronavaccin is, schrijft minister De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer
- Attractieparken en dierentuinen hebben een gezamenlijk protocol opgesteld om binnenkort weer open te kunnen
21.28 uur Bloemenkramen vanaf morgen weer open
Bloemenverkopers mogen vanaf morgen weer hun marktkramen openen. Dat heeft de Veiligheidsregio Utrecht vanmiddag besloten nu het kabinet de coronamaatregelen heeft versoepeld en Moederdag voor de deur staat. Wel moet de locatie van de kraam toelaten dat klanten anderhalve meter afstand kunnen houden.
Tot nu toe mochten markten alleen etenswaren verkopen. Die maatregel was bedoeld om supermarkten te ontlasten en inwoners van de provincie de kans te geven hun boodschappen te spreiden, wat onder meer in de portemonnee merkbaar zou zijn. De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen, die voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht is, laat nu onder voorwaarden ook niet eetbare koopwaar toe.
19.45 uur Regionale IC-cijfers
In heel Nederland zijn sinds de afgelopen 24 uur 584 patiënten met corona op de IC opgenomen. In de grote Utrechtse ziekenhuizen bedraagt dat aantal 39. Dat zijn er zeven minder dan afgelopen maandag, toen het aantal ic-patiënten in de regio Utrecht 46 bedroeg.
UMC Utrecht: 12 patiënten in totaal, waarvan 11 op de IC
Diakonessenhuis: 24 patiënten in totaal, waarvan 7 op de IC
Meander MC: 19 patiënten in totaal, waarvan 7 op de IC
St. Antonius: 21 patiënten in totaal, waarvan 14 op de IC
Diakonessenhuis: 24 patiënten in totaal, waarvan 7 op de IC
Meander MC: 19 patiënten in totaal, waarvan 7 op de IC
St. Antonius: 21 patiënten in totaal, waarvan 14 op de IC
18.20 uur Dierentuinen krijgen dranghekken en looproutes
De dierenparken in Rhenen en Amersfoort kunnen binnenkort weer open. Er komen looproutes en dranghekken. Ook worden er minder bezoekers dan gewoonlijk toegelaten. Wanneer ze de deuren weer openen moet nog worden besloten.
17.02 uur Utregse mondkappies te koop!
Meerdere bedrijven en instellingen springen in op de behoefte aan mondbedekking die sinds gisteren aan het ontstaan is. Voor de liefhebbers van onze lokale FC: mondkapjes met het logo van FC Utrecht.
14.00 uur RIVM: Landelijke maatregelen hebben geholpen
Het RIVM meldt in de dagelijkse coronacijfers 84 nieuwe sterfgevallen en 39 patiënten die in het ziekenhuis werden opgenomen. Het aantal patiënten in Nederland bij wie COVID-19 is bevestigd staat op 41.774. De nieuwe cijfers komen uit gegevens van de afgelopen dagen. Het aantal mensen dat daadwerkelijk besmet is met het coronavirus, ligt zeer waarschijnlijk hoger
Volgens het RIVM laat de daling van het aantal nieuwe patiënten zien dat de landelijke maatregelen om de epidemie te bestrijden effectief zijn geweest. Dat concludeert het gezondheidsinstituut in Bilthoven na bestudering van de momenten waarop patiënten in het ziekenhuis opgenomen werden. In de week na 12 maart, de datum waarop het kabinet de eerste maatregelen afkondigde, werden de meeste mensen ziek. Na die piek zette in alle provincies tegelijk een daling in.
13.35 uur 'Kabinet laat klimmers vallen'
De Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) en de Brancheorganisatie voor de Klimsport (BKS) vinden het onacceptabel dat de klim- en boulderhallen tot 1 september gesloten moeten blijven.

NKBV-directeur Robin Baks: "De klimsport is bij uitstek een tak van sport die het heel nauw neemt met de veiligheid van haar beoefenaars en heeft dan ook al weken protocollen klaar liggen voor de 1,5-meter inrichting van de sport. We zullen er alles aan doen om het kabinet ervan te overtuigen dat de veiligheid van alle 100.000 klimmers in Nederland is gewaarborgd en dat het verantwoord is veel eerder open te gaan."
13.02 uur Koepelorganisatie kleine campings verbijsterd, reisbranche vraagt om steun
Stichting Vrije Recreatie in Meerkerk, de overkoepelende organisatie van 1200 kleinschalige campings, heeft met 'verbijstering en ongeloof kennisgenomen' van de nieuwe coronarichtlijnen. "Pas per 1 juli wordt het sanitair op de campings geopend, tenminste als het goed blijft gaan. Nog minimaal twee maanden geen omzet voor de campings", aldus de SVR.
Volgens de SVR zegt het kabinet impliciet dat de grotere vrijheid die Nederlanders krijgen niet kan worden toevertrouwd aan de campingeigenaars en alle kampeerders in Nederland. De SVR voelt dat als 'een dolkstoot in de rug'. "Er wordt de sector nu een zak geld voorgehouden, maar onze sector zit niet op een nog onzekere steunmaatregel te wachten, maar op kampeerders, aldus de SVR. Met Hemelvaart en Pinksteren voor de deur, hoogtijdagen voor de recreatieve sector, dringt de SVR er met klem op aan, dat alle sanitair per direct mag worden geopend.
Ook de reisbranche somber over de coronamaatregelen. "Naast forse (annulerings-)kosten van ruim 1 miljard euro loopt het omzetverlies dit jaar op naar zo'n 85 procent en komen veel van de 20.000 banen op de tocht te staan. En met alleen algemene steunmaatregelen komt de reisbranche er niet meer." Daarom vraagt de sector dringend om steun van de overheid.
12.56 uur Utrechtse musea doen mee aan digitale variant Culturele Zondagen
Zes Utrechtse musea werken zondag mee aan CZ@Home, de wekelijkse digitale variant van de Culturele Zondagen. In een klein uur gaan op YouTube deuren open die al weken gesloten zijn. Op het programma staan Castellum Hoge Woerd, het Centraal Museum, Museum Catharijneconvent, Museum Speeklok, de Domtoren en het Universiteitsmuseum.
12.52 uur Burgemeester Bunschoten feliciteert 100-jarige vanaf hoogwerker
12.45 uur Kapsalons blij
12.43 uur RIVM: kabinet loopt vooruit op adviezen deskundigen
De aangekondigde versoepeling van veel coronamaatregelen wordt nog niet gesteund door de adviseurs waarop het kabinet tot dusver heeft gevaren. "Er is alleen een perspectief geschetst" en er moet de komende weken steeds "naar gekeken worden" of het virus niet toch weer dreigt op te flakkeren, zei Jaap van Dissel van het RIVM, de voorman van de deskundigen in het Outbreak Management Team, tijdens een briefing in de Tweede Kamer.
Tot dusver wachtte het kabinet doorgaans de adviezen van het OMT af en volgde dat in de meeste gevallen op de voet. Tussen de eerste versoepelingen op 11 mei en de nieuwe besluiten over de beperkte opening van onder meer de horeca zitten nog nieuwe momenten voor het OMT om advies te geven. En dan zal het OMT daar nauwkeurig naar kijken en er een wetenschappelijk onderbouwing aan geven.
"We moeten tussendoor bij de routekaart steeds kijken of we de goede kant op gaan en blijven gaan en of er toch niet indicaties zijn van toename van infecties tot een niveau dat we misschien weer te veel in de problemen komen", aldus Van Dissel. Bij de versoepeling zal nadrukkelijk ook worden gekeken naar de ervaringen in het buitenland.
12.41 uur KNVB onaangenaam verrast door 'voorbarig' bericht kabinet
De voetbalbond KNVB is onaangenaam verrast door de brief die minister Hugo de Jonge vandaag aan de Tweede Kamer stuurde. De minister meldt daarin dat massale publieksevenementen waarschijnlijk pas mogelijk zijn als er een vaccin is gevonden tegen het coronavirus.
De KNVB noemt dat bericht "geen prettige verrassing". De bond is in gesprek met de overheid over het in fases opstarten van het topvoetbal. "Het organiseren van wedstrijden met publiek is een specialisme en specifieke voorzorgsmaatregelen op het gebied van hygiëne en crowd management dragen bij aan een veilige en verantwoorde manier waarop dit wél eerder zou kunnen", zegt de KNVB in een reactie. "Daarbij kijken we tevens nauwlettend naar wat de clubs in het buitenland doen op dit vlak. De ontwikkelingen gaan snel, daarom lijkt ons hetgeen is gemeld in deze fase nogal voorbarig."
12.05 uur Attractieparken en dierentuinen gaan weer open
De Nederlandse attractieparken en dierentuinen, die open eigen initiatief dicht waren vanwege het coronavirus, heropenen binnenkort hun poorten. Dat meldt de Club van Elf, de belangenvereniging van de grootste dagattracties. Vandaag maakte Wildlands Adventure Zoo in Emmen als eerste bekend om op 25 mei de deuren weer te openen.
Wanneer bijvoorbeeld Ouwehands Dierenpark in Rhenen en Dierenpark Amersfoort weer opengaan is nog niet bekend. Iedere attractie bepaalt in samenspraak met de lokale Veiligheidsregio het precieze openingsmoment. "Als experts in een veilig dagje uit, weten dagattracties zelf wanneer zij hier klaar voor zijn en zullen dit dan afstemmen met de betreffende instanties", zegt Kees Klesman, directeur van de Club van Elf.
De leden werken volgens het protocol Veilig Samen Uit. Daarin zijn diverse richtlijnen opgesteld zodat bezoekers en medewerkers 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden. In dierentuinen zullen alleen presentaties plaatsvinden als aan de afstandsregels kan worden voldaan. In musea, waaronder het Utrechtse Spoorwegmuseum, zijn geen groepsrondleidingen. De musea mogen per 1 juni weer open, maakte het kabinet gisteren bekend. Bezoekers zijn verplicht om voorafgaand aan het bezoek om online tickets op datum te reserveren, omdat de dagattracties minder bezoekers doorlaten.
11.14 uur Onderzoeksraad bekijkt kabinetsaanpak coronacrisis
De Onderzoeksraad voor Veiligheid ( OVV) gaat onderzoeken hoe de Nederlandse overheid en andere betrokken partijen de coronacrisis hebben aangepakt. Het gaat dan om de voorbereiding op de pandemie, de crisisbeheersing, de getroffen maatregelen en de exitstrategie. De OVV hoopt over ruim een jaar met de bevindingen te komen, laat de onafhankelijke instantie donderdag weten.
11.12 uur RIVM kritisch over advies mondkapjes
RIVM-kopstuk Jaap van Dissel is kritisch over het advies mondkapjes te gebruiken als 1,5 meter afstand houden niet kan. Hij blijft erbij dat de maskers "gering effect" hebben en ze niet geschikt zijn als vervanging voor het houden van afstand. Dat zei hij tijdens de briefing over corona door deskundigen in de Tweede Kamer.
Ook kan het besluit negatief uitpakken omdat mensen met milde klachten wellicht denken toch naar buiten te kunnen. Daarnaast stelt hij dat men maskers vaak verkeerd draagt, bijvoorbeeld binnenstebuiten of ondersteboven. Roken, eten of drinken met een masker verhoogt ook risico op verspreiding. "Men raakt dan eerst het masker aan en vervolgens de ogen of de mond, wat weer kan leiden tot besmetting", zei Van Dissel.
Woensdag maakte premier Rutte bekend dat neus-mondmaskers vanaf 1 juni verplicht zijn in het openbaar vervoer, omdat men daar geen 1,5 meter afstand kan houden. Volgens Van Dissel is het wetenschappelijke bewijs over de effectiviteit mager. Het Outbreak Management Team ( OMT) heeft dan ook "geen positief advies gegeven voor het gebruik van mondmaskers", zei hij.
11.02 uur Ruim helft museumliefhebbers wacht nog zeker maand met bezoek
Nu de musea binnenkort en met handhaving van bepaalde coronaregels mogen heropenen, denkt 79 procent van de gebruikelijke belangstellenden weer evenveel of zelfs vaker naar een museum te gaan. Ruim de helft, 58 procent, wacht echter liever nog meer dan een maand met het eerste bezoek vanwege de verwachte drukte en de afstand tot medebezoekers. Dat zegt Hendrik Beerda Brand Consultancy op basis van eigen onderzoek, gedaan met hulp van twee universiteiten.
Met name onder 55-plussers wordt het toiletgebruik in het museum als een belemmering voor het bezoek gezien. Deurklinken en trapleuningen baren deze bezoekers ook zorgen, vooral de vrouwen onder hen.
In totaal werden 3859 mensen ondervraagd, van wie er 2547 stelden museumbezoeker te zijn. Op de antwoorden van de laatste groep zijn de conclusies gebaseerd.
10.57 uur HEMA gaat mondkapjes verkopen op stations
HEMA gaat op korte termijn mondkapjes verkopen op stations. "Het gaat niet om medische maskers maar om gewone exemplaren", zei een woordvoerster donderdagochtend tegen het ANP.
"De HEMA heeft de beschermingsmiddelen al in bezit, de inkoopafdeling liep vooruit." Wanneer ze precies in de winkel komen, kon ze nog niet zeggen maar ze liggen er ruim op tijd voordat de mondmaskerplicht in het openbaar vervoer van kracht wordt op 1 juni. Premier Mark Rutte kondigde die maatregel woensdag aan.
De woordvoerster verwacht dat de vraag "extreem hoog" zal zijn. Hoeveel maskers de HEMA heeft ingekocht en bij wie, wilde ze uit concurrentie-overwegingen niet zeggen. Of er genoeg zijn is volgens haar moeilijk te zeggen maar "gun elkaar een exemplaar".
10.30 uur 'Grote evenementen moeten wachten op coronavaccin'
Pas als er een vaccin tegen het coronavirus is, is het houden van grote evenementen weer mogelijk. Tot die tijd is het gevaar te groot dat het virus daardoor weer opleeft, denkt het kabinet. Veel van de strenge maatregelen tegen het coronavirus zijn of worden de komende tijd versoepeld. Van grote festivals en andere "massale evenementen met een landelijke uitstraling" komt het voorlopig niet, schrijft minister De Jonge aan de Tweede Kamer.
Organisatoren en publiek moeten afwachten, want een datum kan het kabinet voor de evenementen nog niet noemen. "We hopen natuurlijk op snel, maar een jaar of langer is heel reëel", meldt De Jonge.
09.52 uur 'Grotere terrassen op pleinen'
Amersfoortse horecaondernemers willen een grotere terrassen op pleinen in de binnenstad. Gisteravond maakte premier Rutte bekend dat de terrassen weer open mogen per 1 juni. Ook zijn op reservering maximaal 30 gasten welkom in restaurants en cafés. Voorwaarde is wel dat bezoekers anderhalve meter afstand van elkaar houden.
De afgelopen weken is al hard nagedacht over de mogelijkheden. Daarbij is onder meer nagedacht over looproutes en het inzetten van stewards of gastheren om gasten te begeleiden naar hun plek. Ook is er rekening gehouden met de hulpdiensten. Dat zei Tobias Bosman, voorzitter van Koninklijke Horeca in Amersfoort, vanmorgen op Radio M Utrecht. De plannen van de horecaondernemers worden op korte termijn besproken met de burgemeester Bolsius.
Amersfoortse horeca wil grote terrassen
07.49 uur Trein te vol, maar niemand wil uitstappen
Het treinverkeer tussen Weesp en Amsterdam loopt vertraging op, omdat in een trein zo veel reizigers zitten dat het niet lukt om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. De trein kan niet vertrekken omdat niemand uit wil stappen, meldt de Treinverkeersleiding van ProRail. De politie is opgeroepen om het treinpersoneel te ondersteunen. Ondertussen blijft het spoor versperd.
Het openbaar vervoer is alleen bedoeld voor noodzakelijke reizen. De NS rijdt met een aangepaste dienstregeling. Het kabinet maakte woensdagavond bekend dat de reguliere dienstregelingen voor reizigers vanaf 1 juni weer kunnen worden opgestart.
07.24 uur Dierentuinen en pretparken moeten zelf kijken of ze weer open kunnen
07.15 uur Binnenzwembaden mogen weer open vanaf maandag
De kleedruimtes mogen ook open, maar de doucheruimtes blijven, net als bij het buiten sporten, gesloten. Bezoekers moeten 1,5 meter afstand in acht te nemen.
Op welke wijze en wanneer binnenzwembaden precies opengaan, ligt bij de verantwoordelijke exploitanten. De samenwerkende partijen in de zwembranche publiceren morgen een protocol om te gebruiken bij de heropening van de zwembaden.
07.10 uur 'Breng kinderen op fiets of lopend naar school'
Basisscholen hoeven minder maatregelen te treffen als kinderen vanaf maandag zo veel mogelijk zelfstandig lopend of op de fiets naar school komen. Dat stelt Veilig Verkeer Nederland (VVN). "Hoe minder auto's er zijn, hoe veiliger de kinderen zelf naar school kunnen lopen en fietsen. Dan zijn er minder maatregelen nodig in de schoolomgeving", zegt Freek Smit, verkeersdeskundige bij VVN. Wie besluit de kinderen toch met de auto te brengen, krijgt het advies verderop te parkeren en het laatste stuk naar school te lopen.
De basisscholen gaan maandag weer open na acht weken sluiting. Richtlijnen bij de heropening zijn dat slechts de helft van de leerlingen tegelijk naar school gaat en dat ouders zich niet meer in de school of op het schoolplein bevinden. Verder is het de bedoeling dat een kind door maximaal één volwassene wordt gebracht en gehaald.
07.00 uur Kabinet hoopt vanaf 1 juni iedereen met corona-klachten te testen
Het kabinet streeft ernaar vanaf 1 juni iedereen met corona-klachten op het virus te testen. Dat zei zorgminister Hugo de Jonge gisteravond. Als iemand besmet blijkt, is het "cruciaal" dat er contactonderzoek komt. Een besmet persoon moet daarnaast veertien dagen in quarantaine, zegt De Jonge.
Voorheen werden ouderen en zorgmedewerkers met klachten getest. Daar zijn mensen die in het onderwijs en de kinderopvang werken bijgekomen. Na 11 mei moeten mensen die contactberoepen uitoefenen, zoals kappers, worden getest. Daarna zijn politieagenten, marechaussees en andere handhaven aan de beurt. Voor al die beroepen geldt dat de mensen getest worden als ze klachten hebben.
De Jonge hoopt het testbeleid nog steeds kracht bij te zetten met een corona-app. Het kabinet ging eerst voortvarend aan de slag met het ontwikkelen van zo'n app, maar dat leverde veel problemen op. Zo'n app als aanvulling op het onderzoek is "beter, completer en sneller", zegt De Jonge. Omdat zo'n app er voorlopig nog niet komt, richten drie keer zoveel mensen als normaal zich op het contactonderzoek.
06.56 uur Turnen op een voetbalveld
Sinds een week kunnen kinderen eindelijk weer buiten sporten. Maar kinderen die een zaalsport doen, zoals badminton, handbal of turnen, moeten in ieder geval tot 1 september wachten. In Leusden hebben ze daar wat op bedacht, zodat ook de turners gewoon hun handstand kunnen oefenen. Namelijk, op een voetbalveld.
Turnen op een voetbalveld
06.38 uur Ouderenbond blij met gefaseerd openen verpleeghuizen
06.17 uur Fitnessbranche vindt plannen onacceptabel
De Vereniging Exclusieve Sportcentra voelt zich genegeerd omdat fitnesscentra van het kabinet hun deuren dicht moeten houden tot 1 september. Volgens voorzitter Han de Hair is zijn sector juist klaar om gereguleerd en gedoseerd zijn deuren te openen, met inachtneming van veiligheidsmaatregelen. Fitnessbrancheorganisatie NL Actief noemt het besluit "onacceptabel". Het verbaast de brancheorganisatie ook dat premier Rutte gisteraovnd aangaf in gesprek te willen met de fitness-sector over mogelijke versoepeling van de maatregelen voor 1 september. NL Actief stelt dat de afgelopen weken er juist al "veelvuldig overleg" is geweest met de betrokken ministeries en het RIVM.
Ook Coronel Sports Bunnik laat weten geen begrip te hebben voor de keuze van het kabinet.
06.11 uur Sauna- en wellnessbranche verbijsterd over plannen kabinet
De Sauna- en Wellnessbranche is ontsteld over de plannen van het kabinet voor het versoepelen van de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. "We zijn heel erg teleurgesteld, ook geschrokken en zelfs verbijsterd", aldus voorzitter Jos Keizer van de Vereniging van Nederlandse Sauna en Wellness bedrijven ( VNSWB).
Er zijn volgens hem geen inhoudelijke argumenten om sauna's en wellnesscentra achter in de rij te zetten. "Terwijl onze branche juist heel veel meer fysieke ruimte en mogelijkheden biedt en juist eerder open zou kunnen. Wat zijn de inhoudelijke argumenten? Daarover willen we graag met de overheid in gesprek." Er ligt volgens de branche een goed protocol, er is genoeg ruimte om mensen te ontvangen, zeker 10 vierkante meter per persoon, en de 1,5 meter afstand is geen probleem. "We begrijpen het niet", aldus Keizer. Andere contactberoepen mogen wel weer beginnen terwijl er in de wellnessbranche ook gewoon masseurs werken. Restaurants mogen open maar die van ons niet, stelt de voorzitter.
Keizer voorziet een ramp voor zijn sector. "Uitstel tot 1 september is de doodsteek voor een groot deel van onze bedrijven. Als eersten gesloten en als laatsten weer open? We zijn zeer zwaar getroffen. Er zal een uitgebreider noodpakket voor ons moeten komen."
06.07 uur Theaterkoepel kraakt kabinetsplan
De aangekondigde versoepeling van de coronamaatregelen voor theater- en concertpodia zijn "compleet onuitvoerbaar". Maximaal 30 personen zijn per 1 juni welkom. "Inclusief personeel, bespelers en technici is er nog slechts ruimte voor een handjevol toeschouwers. Welk publiek bereik je dan nog?", reageert Gabbi Mesters van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties ( VSCD) tegen ANP. Volgens haar is het voor theaters goedkoper om dicht te blijven.
"Als het kabinet het belangrijk vindt dat er per 1 juni weer theaters opengaan, kan dat alleen als er ook compensatie komt. Na de vanavond bekend gemaakte maatregelen geldt dat des te meer", aldus Mesters, die eerder al de noodklok luidde. In een brandbrief aan het kabinet stelde ze dat een derde van de Nederlandse theater- en concertpodia die sinds 12 maart omzet mislopen, de zomer mogelijk niet halen. Met een extra subsidie van 55 miljoen euro zou dat te voorkomen zijn. Die 55 miljoen is bovendien nu alweer achterhaald. "We zullen het opnieuw moeten berekenen, want het gaat op deze manier duurder uitvallen", zegt Mesters. Bij de koepel zijn 127 grote theaters en concertpodia aangesloten.
06.03 uur Tobben met anderhalve meter afstand
De 1,5 metersamenleving blijkt in de praktijk een moeilijk verhaal. Ruim twee derde van de Nederlanders heeft in de supermarkt of op het werk last van mensen die te dichtbij komen. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek van het RIVM en de GGD's onder 90.000 Nederlanders, meldt het AD.
Zo'n 83 procent van de bevolking denkt dat het houden van afstand helpt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Maar bijna driekwart van de Nederlanders ziet anderen in de supermarkt te dichtbij komen. Bij mensen die buitenshuis moeten werken, heeft een kleine twee derde hier last van. Bij een blokje om of het ontvangen van bezoek blijkt afstand houden eenvoudiger. Een kwart van de bevolking vindt het over het algemeen moeilijk om zich aan de afstandsregel te houden.
Geen handen meer schudden (90 procent) en thuisblijven bij verkoudheid (89 procent) zijn de twee maatregelen waar Nederlanders het meeste effect van verwachten. De meeste hygiënische adviezen blijken voor Nederlanders relatief weinig problemen op te leveren. Liefst 99,5 procent zegt geen handen meer te schudden en driekwart niest in de elleboog. Het RIVM en de GGD zullen het onderzoek voortaan elke twee weken uitvoeren, waardoor in beeld gebracht kan worden hoe de omgang van Nederland met de coronamaatregelen verandert.
06.00 uur Kamerdebat over versoepeling maatregelen
De Tweede Kamer gaat vandaag opnieuw in debat met premier Mark Rutte en 'coronaminister' Hugo de Jonge over de exit-strategie, die gisteravond bekend werd. Voor het debat worden de partijen bijgepraat door Jaap van Dissel van het RIVM. Hij zal het technische aspect van de verspreiding van het virus toelichten en welke effecten de gemaakte keuzes daarop zullen hebben.
05.55 uur Platform voor bestrijding nieuwe longziekte door corona: CALD
Het Longfonds wil patiënten, artsen en onderzoekers verenigen om samen de nieuwe chronische longziekte te bestrijden die ontstaat als het coronavirus uit het lijf is vertrokken. Dat schrijft Trouw.
De nieuwe ziekte die naast astma en COPD komt te staan, heeft ook al een naam: CALD, wat staat voor Covid Associated Lung Disorder.
05.51 uur De nieuwe coronaregels op een rij
05.32 uur Rover: Mondkapjes maken meer reizigers mogelijk
Rover is blij dat er door de mondkapjesplicht per 1 juni meer mensen mee kunnen met het openbaar vervoer (ov). De reizigersvereniging heeft er vertrouwen in dat er genoeg ruimte in het ov komt zolang reizen in de spits vermeden wordt en werken en onderwijs volgen vooral thuis te doen.
De vereniging wil de verantwoordelijkheid om al dan niet te reizen aan de reiziger zelf overlaten. Dit ondanks de oproep van staatssecretaris Stientje van Veldhoven om alleen gebruik te maken van het ov als het strikt noodzakelijk is. "We zijn blij dat mensen kiezen voor het openbaar vervoer, dit is goed voor onze samenleving en het milieu. Dan kan het niet zo zijn dat alleen de ov-reiziger per 1 juni nog niet naar het museum of terras kan", stelt Rover-directeur Freek Bos.
Voor de coronacrisis kende het openbaar vervoer tijdens de daluren een bezetting van rond de 30 procent. Rover wil graag dat de capaciteit in het ov vergroot wordt door het inzetten van lange treinen en extra touringcars.
05.15 uur Utrechtse ondernemers blij dat ze weer aan de slag kunnen
Utrechtse ondernemers zijn blij dat de coronamaatregelen versoepeld worden. Ze staan namelijk te popelen om weer te beginnen. Toch verrast het sommige winkeleigenaren dat ze zo snel weer aan de slag mogen.
05.10 uur Liveblog van gisteren
Het liveblog van gisteren is hier terug te lezen.