Sinds gisteren 84 coronadoden gemeld, 39 nieuwe ziekenhuisopnamen

© RTV Utrecht / Sammie Vries
PROVINCIE UTRECHT - In de afgelopen 24 uur zijn er 84 personen als overleden gemeld aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Daarmee komt het totaal aantal overleden mensen uit op 5.288. Sinds gisteren zijn er 39 patiënten in het ziekenhuis opgenomen (geweest). Dat totaal komt nu uit op 11.192. Deze gemelde personen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van voorgaande dagen vaak nog aangevuld.
Tot nu toe zijn er 41.774 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM. De cijfers passen bij het beeld dat de maatregelen werken. Omdat niet alle COVID-19 patiënten getest worden, zijn de werkelijke aantallen in Nederland hoger dan de aantallen die hier genoemd worden.

UTRECHT

In de provincie Utrecht zijn nu 3139 personen positief getest op het virus, 172 meer dan een dag eerder. Verder zijn er tot nu toe in onze regio 833 patiënten in het ziekenhuis opgenomen geweest, dat is één meer dan het aantal dat gisteren werd gemeld. Inmiddels zijn 364 inwoners van de provincie Utrecht overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is een stijging van 5 ten opzichte van gisteren.
Bekijk hieronder de ontwikkeling van de verspreiding van het coronavirus in de provincie Utrecht tot nu toe.

EFFECT MAATREGELEN

Het effect van de maatregelen tegen verspreiding van het virus is door onderzoekers gevolgd. Daarvoor is gekeken naar het moment dat gemelde coronapatiënten ziek werden. Dit ging alleen om patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen. Door de tijd die tussen besmetting, de eerste ziekteverschijnselen en de ziekenhuisopname zit, is een effect van de maatregelen op het aantal ziekenhuisopnames pas minimaal één week na het ingaan van de maatregelen zichtbaar.
Dat is goed te zien in het begin van de coronacrisis in Nederland. In week 11 werden op 12 maart de eerste maatregelen afgekondigd. Men moest zoveel mogelijk thuiswerken, evenementen werden afgelast en je moest thuisblijven bij milde klachten. Op 15 maart gingen scholen, horeca en sportclubs dicht.
De piek in aantal coronapatiënten kwam in week 12 om de hoek kijken. Vanaf week 13 waren in alle provincies de eerste dalingen te zien in ziekenhuisopnames per 100.000 inwoners. Dit wijst erop dat de landelijke maatregelen effectief geweest zijn om de epidemie in te dammen.
AANTAL IC-PATIËNTEN BLIJFT DALEN
Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gezakt tot onder de 600. Op dit moment liggen nog 584 patiënten op de intensive cares. Dat zijn er 42 minder dan woensdag, aldus het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het centrum verwachtte aan het einde van deze week uit te komen op 500
coronapatiënten op de ic's, maar denkt nu dit aantal niet te halen. "Maar we gaan onveranderd die kant uit."
Van de coronapatiënten liggen 566 op Nederlandse ic's, 39 minder dan woensdag. Op intensive cares in Duitsland liggen 18 Nederlandse coronapatiënten. Drie mensen zijn teruggebracht naar Nederland.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.