Moederdagcadeau van de VRU: bloemenkramen mogen weer open

Bloemenkoopman Rini Lensen op zijn vaste stek aan de Oudegracht in Utrecht.
Bloemenkoopman Rini Lensen op zijn vaste stek aan de Oudegracht in Utrecht. © Rini Lensen
PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - Bloemenkooplui mogen vanaf morgen weer hun marktkramen openen. Dat heeft de Veiligheidsregio Utrecht vanmiddag besloten nu het kabinet de coronamaatregelen heeft versoepeld en Moederdag voor de deur staat. Wel moet de locatie van de kraam toelaten dat klanten anderhalve meter afstand kunnen houden.
Tot nu toe mochten markten alleen etenswaren verkopen. Die maatregel was bedoeld om supermarkten te ontlasten en inwoners van de provincie de kans te geven hun boodschappen te spreiden, wat onder meer in de portemonnee merkbaar zou zijn. De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen, die voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht is, laat nu onder voorwaarden ook niet eetbare koopwaar toe.

MOEDERDAG

Als eerste mogen vanaf morgen weer bloemen en planten worden verkocht op de markt. Vanwege Moederdag aankomende zondag wordt een grote vraag naar bloemen verwacht. Wel laat Van Zanen via een woordvoerder weten dat klanten nog altijd een eigen verantwoordelijkheid hebben: ga niet met zijn allen tegelijk naar een kraam, houd rekening met elkaar en kom als het druk is later even terug.
Iedereen belt me nu lachend op, maar ik kan nog niet open
Rini Lensen, koopman Oudegracht Utrecht
Vooralsnog geldt de verruiming alleen voor bloemen en planten. De veiligheidsregio denkt nog na over de mogelijkheden om ook andere kramen met 'non-food' toe te staan. Bezoekers en marktlieden zouden steeds meer gewend raken aan de nieuwe maatregelen, waardoor er meer ruimte komt voor de verkoop van andere producten.

OUDEGRACHT TE SMAL

Toch maakt niet iedere bloemenkoopman direct gebruik van de mogelijkheid om na acht weken de zaak weer op te starten. Rini Lensen staat gewoonlijk met zeven kramen aan de Oudegracht, maar op die plek is het pad langs zijn handel te smal om anderhalve meter afstand toe te laten. Hem en zijn dochter die verderop twee kramen heeft wordt een andere locatie aangeboden.
"Iedereen belt me nu lachend op, maar ik kan nog niet open", zegt Lensen teleurgesteld tegen RTV Utrecht. "Ze besluiten vanavond waar ik mag gaan staan en dat hoor ik dan morgen. Maar ik sta al om 6.00 uur op de veiling en ik wil niet voor niets inkopen."
Lensen durft er niet op voorhand op te vertrouwen dat de plaats die hem wordt aangeboden een goed alternatief is voor zijn vaste stek aan de Oudegracht. "Daar sta ik al 35 jaar, mooi in de loop. Een plek op het Vreeburg of op de brug bij Venezia zou top zijn. Daar kan ik roepen en een beetje standwerken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.