Basisscholen maandag weer open, maar niet alle kinderen naar school: 'We durven het echt nog niet aan'

IJSSELSTEIN - Het thuisonderwijs was best even wennen in het begin, voor het IJsselsteinse gezin van Renée van Mildert. "Ineens was ik moeder en juf tegelijkertijd." Toch haalde ze niet bepaald opgelucht adem toen bleek dat de kinderen vanaf komende maandag weer naar school mogen. Sterker nog, ze houdt haar zoon A.J. en dochter Noraa voorlopig nog even thuis.
A.J. zit in groep zes van Daltonschool De Tandem in IJsselstein en heeft diabetes, net als zijn vader. En daarom durft Van Mildert het niet aan. "Er wordt vanuit het kabinet wel steeds gezegd dat kinderen niet besmettelijk zijn en dat we ons geen zorgen hoeven maken. Maar ik hoor niets over de zorgintensieve kinderen en gezinnen. Die worden niet besproken in de persconferenties."

MANTELZORG

Er zijn niet alleen zorgen voor het eigen gezin. Ze verlenen namelijk ook intensieve mantelzorg aan de schoonmoeder van Van Mildert. "Zij is kwetsbaar en hulpbehoevend. Wij zijn nu al de hele week bij haar, en ik durf het daarom echt niet aan om de kinderen naar school te sturen."
Van Mildert is niet de enige die zich zorgen maakt over de veiligheid van haarzelf of haar kinderen, nu de basisscholen komende maandag weer - zij het gedeeltelijk - openen. Dat blijkt uit een rondgang van RTV Utrecht onder ouders in de provincie Utrecht met kinderen in de basisschoolleeftijd. Twee derde van de ondervraagde ouders laat hun kinderen vanaf komende maandag weer naar school gaan. Toch maakt bijna de helft zich in meer of mindere mate zorgen over de gezondheid van hun kinderen, en meer dan een derde maakt zich zorgen om de eigen gezondheid.

BEGRIP

Gelukkig was er vanuit de school van Noraa en A.J. veel begrip voor de situatie, vertelt Van Mildert. "Ze begrepen ons heel goed en lieten de keuze ook bij ons. Doe vooral wat goed voelt voor jullie, zeiden ze. Daarover zijn we heel tevreden."
Dat geldt overigens voor meer van de ondervraagde ouders: 60 procent is tevreden of erg tevreden met de communicatie vanuit hun school. "Als we niet in een risicogroep hadden gezeten, had ik het dankzij de goede communicatie en het hygiënebeleid echt weer aangedurfd."

SCHOOLREISJE

Maar voorlopig blijven de kinderen dus nog thuis. "Zeker tot Pinksteren, daarna kijken we weer verder. Alle leuke dingen die op school of in de omgeving stonden gepland, zoals een projectweek, schoolreisje of de IJsselsteinse IJVO, gaan toch allemaal niet door. Wat ze nu op school doen, is wat dat betreft toch allemaal al wat minder leuk voor ze. Dus we zetten het thuisonderwijs gewoon voort."
In het begin was dat thuisonderwijs overigens nog best even wennen voor het gezin, vertelt Van Mildert. "Maar je vindt er een ritme in. Het scheelt dat de kinderen Daltononderwijs volgen, daarbij leren ze al erg zelfstandig werken. Dus voorlopig gaan we vol goede moed door!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.