RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Horeca wil graag grotere terrassen: 'We kijken wat mogelijk is'

1/2
AMERSFOORT/UTRECHT - Horeca-ondernemers in Utrecht en Amersfoort willen grotere terrassen op pleinen in de binnenstad. Ook denken ze aan speciale looproutes en gastheren om gasten te begeleiden naar hun plek, als vanaf 1 juni de terrassen misschien weer open mogen. Beide gemeenten zeggen in goed overleg met de horeca te kijken naar de mogelijkheden.

"Ja, natuurlijk gaan we in overleg", zegt de Amersfoortse burgemeester Lucas Bolsius. "We zitten met zijn allen in een unieke situatie. En daarin moeten we elkaar figuurlijk ook vasthouden om te kijken wat het antwoord kan zijn."

"Wat je ziet is dat de samenleving eraan toe is om wat meer ruimte weer te hebben. Om de teugels te laten vieren. Maar het moet wel verstandig gebeuren. Als het te snel gaat, dat geldt bij een paard ook, dan moet je weer aan de teugels trekken om dat paard weer in toom te houden. We moeten met elkaar de oplossingen vinden", aldus Bolsius.

PERSPECTIEF
Wethouder Klaas Verschuure in Utrecht vindt het ook goed dat het kabinet de horeca nu meer perspectief heeft geboden. "Hier hebben we als G4-wethouders Economische Zaken ook bij het kabinet op aangedrongen. De nieuwe maatregelen betekenen wel nog altijd dat van ondernemers creativiteit wordt gevraagd. Vanuit de gemeente zullen we zoveel mogelijk proberen mee te denken. We zullen samen met ondernemers gaan kijken hoe we ze zo goed mogelijk kunnen bijstaan."

VRAGEN
Op reservering zijn vanaf 1 juni maximaal dertig gasten welkom in restaurants en cafés. Voorwaarde is wel dat bezoekers anderhalve meter afstand van elkaar houden, ook op het terras. We hebben alleen nog best veel vragen, zegt Rien van den Hoek van café De Zaak in Utrecht. Hij praat in een taskforce van ondernemers met de gemeente over de coronamaatregelen.

"Bij een restaurant is het makkelijk", zo geeft hij als voorbeeld. "Daar kun je reserveren en kun je inderdaad aan de deur nog vragen of iemand niet ziek is. Maar bij een koffietentje, moet je dan ook reserveren? Of als iemand bij mij even twee bier komt drinken? Moet hij van tevoren bellen?"

Gemeenten en ondernemers puzzelen op dit moment daarom samen op de mogelijkheden om de opening van de terrassen over een paar weken veilig te laten verlopen. Want hoeveel personeel mag er achter de bar? Moeten er schermen komen? En hoe creëer je bewegingsruimte om genoeg afstand te houden?

VIERKANTE METERS
"Wij zijn al tweeëneenhalve week in gesprek met de gemeente en we hebben nu op schets de plannen liggen voor de binnenstad", zegt Tobias Bosman, café-eigenaar en voorzitter van de Amersfoortse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. "We denken aan een vergroting van de vierkante meters aan terras en een aanpassing van looproutes in de stegen. En aan mensen die neergezet worden door stewards of gastheren. Alles om aan te tonen dat wij welwillend zijn om weer open te gaan."

Van geval tot geval zal moeten worden bekeken of die ruimte er is, zegt burgemeester Bolsius. "Het zal altijd maatwerk worden als je vraagt of er meer ruimte kan zijn. Dan moet je niet alleen maar redeneren naar die anderhalve meter, maar hulpdiensten moeten er ook langs kunnen. Je moet per locatie bekijken wat kan en niet kan."

"Daarnaast, om maar iets bureaucratisch te noemen, hebben ondernemers een vergunning. Dat heeft ook te maken met de afmeting van het terras dat ze mogen voeren. Als je dan een terras ruimer wil maken, hoe moet dat dan? Moet je dan tijdelijk een extra vergunning afgeven? En voor hoeveel dagen? Daar moeten we allemaal een oplossing voor verzinnen", zegt Bolsius.

Ook in Utrecht bekijkt de gemeente wat de mogelijkheden zijn. Verschuure: "We gaan met Koninklijke Horeca Nederland en ondernemers in gesprek om te kijken op welke manier dit kan, rekening houdend met alles wat hierbij komt kijken, zoals ruimte voor voetgangers en hulpdiensten. We hopen hier zo snel mogelijk duidelijkheid over te krijgen."

GEZOND VERSTAND
Rien van den Hoek van café De Zaak zegt daarbij ook wel te rekenen op het gezonde verstand van mensen: "Als je klachten hebt, dan blijf je gewoon thuis". Maar hij is wel blij dat de boel weer in beweging is. "We zijn gelukkig in overleg en we komen er vast wel uit. Waar de gemeente wat meer kijkt wat allemaal niet meer kan, denken we als ondernemers nu eenmaal wat meer in mogelijkheden. Waarschijnlijk gaan we ergens in het midden uitkomen. We gaan dit in alle rust bespreken."

Ook kroegbaas Bosman verwacht dat het in Amersfoort binnenkort weer iets gezelliger gaat worden, maar zo leuk als vroeger zal het voorlopig nog even niet zijn. "De horeca wordt op deze manier verschrikkelijk functioneel. Binnenkort kan je weer gebruik maken van de horeca, maar kom je echt vooral om even wat te eten en te drinken. Wat je verkoopt als café is ook een plek waar al mensen zijn, waar het sociaal is. En sociaal en anderhalve meter afstand is toch moeilijk in één zin te gebruiken."

Hoe groot moet een terras vanaf 1 juni zijn?


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -