'Huisartsenzorg is veilig', mondmaskers kopen of zelf maken, bieb Neude gaat open

PROVINCIE UTRECHT - De uitbraak van het coronavirus bereikte op 2 maart de provincie Utrecht en tien dagen later besloot het kabinet tot een 'intelligent lockdown'. De landelijke maatregelen zullen in fases worden afgebouwd, maar de regio moet nog lang rekening houden met beperkingen. Dit liveblog is nu afgesloten, morgen houden we je in een nieuw liveblog op de hoogte van de ontwikkelingen.
In het kort...

- Mondkapjes kun je kopen in een speciale winkel of zelf maken
- Alleen leden met een kaartje mogen bieb Neude in
- Baarns Bosbad kan niet open voor 100 bezoekers per dag
- Dagcijfers: 71 sterfgevallen, 319 nieuwe besmettingen, 564 mensen op IC
- Peiling RTV Utrecht: meeste kinderen maandag weer naar school, maar ouders houden zorgen

21.27 uur Rijschoolbranche schrapt 'vreemd' corona-advies: ramen dicht en airco uit

De coronamaatregel voor rijscholen om tijdens rijlessen zo veel mogelijk ramen dicht te houden en de airco uit te laten, wordt geschrapt. Het omstreden advies van de branchevereniging stond haaks op de RIVM-richtlijnen voor contactberoepen, schrijft de NOS.
Diverse rijscholen en rij-instructeurs hadden donderdag forse kritiek op de richtlijn in het nieuwe veiligheidsprotocol. Mede vanwege deze en andere kritiek van deskundigen hebben de brancheverenigingen Bovag, FAM, LBKR en VRB besloten om het advies te schrappen. Vanaf maandag morgen de rijscholen weer aan de slag.

19.16 uur NS: Aanmelden is wat anders dan reserveren

De aanmeldservice voor passagiers die de NS wil uitproberen is geen reserveringssysteem. Dat laat het spoorbedrijf weten na kritiek van reizigersvereniging Rover. NS onderzoekt met TU Delft het reisgedrag van klanten tijdens de coronacrisis en zegt dat tweederde van de 46.000 respondenten wel wat ziet in vooraf aanmelden voor een treinreis.
Volgens Rover zou dat het ov minder aantrekkelijk maken en zou het Rijk ervoor moeten zorgen dat de NS geen eigen coronamaatregelen invoert. Leden zouden boos en bezorgd hebben gereageerd op de aankondiging. De vereniging vraagt zich af of het systeem de privacy respecteert en hoe reizigers aan een nieuwe plaats kunnen komen als een rit uitvalt.
Volgens de NS is het aanmeldsysteem alleen bedoeld om reizigers inzicht te geven in welke treinen het druk of rustig is. Deelname is vrijwillig. De NS zelf kan naar eigen zeggen met de informatie de treincapaciteit aanpassen aan de behoefte van de klanten.

19.03 uur 'Huisartsenzorg is veilig, blijf niet weg'

Medisch specialisten en huisartsen maken zich zorgen om mensen die vanwege het coronavirus niet naar een arts durven. Angst voor besmetting is niet nodig en te lang met medische klachten blijven lopen kan zelfs gevaarlijk zijn.
Speciaal om mensen gerust te stellen en ze te wijzen op de veranderingen in de zorg, hebben de Federatie Medisch Specialisten, de NIV, het Nederlands Huisartsen Genootschap en de Landelijke Huisartsen Vereniging een uitlegvideo gemaakt.

18.44 uur Heeft Utrecht de eerste winkel voor mondkapjes?

Primeurtje voor Utrecht? Aan de Nachtegaalstraat is vanmiddag een pop-up store voor mondmaskers geopend. We hadden er nog niet eerder van gehoord. De ondernemers zaten er al klaar voor en toen deze week bekend werd dat ov-reizigers vanaf volgende maand mondkapjes moeten dragen, hadden ze beet.

17.13 uur Zo maak je zelf mondkapjes, Cock en haar vriendinnen doen het voor

De 90-jarige Cock van der Klooster en haar vriendinnenteam maken in haar woongroep zelf mondkapjes. Wil jij dat ook? Kijk dan goed naar deze vijf tips.

16.44 uur Nog 564 coronapatiënten op intensive care

Het aantal Nederlandse patiënten met COVID-19 op de diverse afdelingen intensieve zorg is gezakt tot 564. Sinds gisteren zijn er twintig bedden vrijgekomen. Nog eens 414 IC-bedden worden bezet door mensen met andere aandoeningen.
Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding denkt dat er over een week nog 435 coronapatiënten op de IC liggen. Op de verpleegafdelingen van ziekenhuizen worden op dit moment 1189 coronapatiënten verzorgd, 97 minder dan gisteren.

15.49 uur Reserveren voor toegang nieuwe bieb Neude

Utrechters die eindelijk een bezoekje aan de bibliotheek in het oude poskantoor op de Neude willen brengen moeten zich daarvoor inschrijven. De bieb gaat maandag open en zonder kaartje kom je er niet in. Voor een reservering moet je lid zijn en je mag maximaal een half uur blijven.
Die bibliotheek op de Neude gaat alleen open voor leden met een kaartje.
Die bibliotheek op de Neude gaat alleen open voor leden met een kaartje. © RTV Utrecht / Iris Tasseron
Andere vestigingen, zoals die in Leidsche Rijn en Overvecht gaan ook op 11 mei open. Daar hoef je niet te reserveren, maar er gelden wel andere voorwaarden voor een bezoek. Zo is het niet de bedoeling om er langer dan noodzakelijk rond te blijven hangen en mogen per huishouden maximaal twee, maar liever één persoon naar binnen. Teruggebrachte spullen gaan 72 uur in quarantaine.

15.34 uur 'Jumbo-manager bespugen is nog geen coronadreiging'

De verdachte riep wel "Hoerenjong" en "Kankerlijer" toen hij in de Utrechtse supermarkt begon te spugen, maar niet dat hij besmet was met het coronavirus. Hij was boos omdat hij vanwege de coronamaatregelen niet met zijn vriend samen de winkel in mocht. Twee dagen voorarrest en 150 euro schadevergoeding is volgens de rechter genoeg straf.

15.09 uur Bosbad De Vuursche blijft dit jaar dicht

Bosbad De Vuursche bij Baarn laat het zomerseizoen aan zich voorbijgaan. De stichting die het buitenzwembad beheert en de gemeente hebben dat samen besloten om geen bezoekers bloot te stellen aan het risico van een coronabesmetting.
Baarns Bosbad in betere tijden.
Baarns Bosbad in betere tijden. © RTV Utrecht / Joost Danvers
Op drukke dagen trekt het bad tot wel 3.000 bezoekers. De coronamaatregelen laten tot 1 september maximaal 100 gasten tegelijk toe. Daar kan het bosbad niet van rondkomen en ook de handhaving valt niet te organiseren. De midgetgolfbaan gaat wel open. Op de ligweide kunnen kinderen met volleybalvereniging Touché '86 af en toe beachvolleyballen.

14.06 uur RIVM: 71 sterfgevallen, 319 nieuwe besmettingen ontdekt

Sinds gisteren zijn in Nederland 71 nieuwe sterfgevallen en 35 ziekenhuisopnames gerapporteerd, meldt het RIVM in Bilthoven. Het aantal mensen dat positief is getest op COVID-19 is met 319 opgelopen naar 42.093. Volgens het gezondheidsinstituut ligt het aantal daadwerkelijke besmettingen hoger, omdat niet alle patiënten worden getest.
De cijfers worden overigens ook beïnvloed door het opstarten van de normale ziekenhuiszorg. Steeds meer mensen die om een andere reden dan COVID-19 worden opgenomen krijgen uit voorzorg een test, om een uitbraak in het ziekenhuis te voorkomen. Het RIVM meldt vanaf vandaag alleen de opnames waarbij COVID-19 de reden is. Andere patiënten die bij de screening besmet blijken worden opgeteld bij het toaal aantal positieve tests.

13.05 uur Hekken weg bij 4 grootste parkeerterreinen gemeente Soest

De gemeente Soest haalt de hekken bij de vier grootste parkeerterreinen weg. Deze werden aan het begin van de coronacrisis geplaatst om dagjesmensen zoveel mogelijk weg te houden uit de natuurgebieden. De 1,5 meter afstand blijft gehandhaafd en daar zal de gemeente ook op controleren.

12.58 uur Helft ondernemers ziet het somber in

Bijna de helft van de ondernemers is bang dat hun bedrijf in gevaar komt als de crisis langer dan een halfjaar aanhoudt. In de provincie Utrecht zijn ondernemers iets positiever en denkt 40 procent van de ondernemers dat hun bedrijf risico loopt op faillissement als de coronacrisis meer dan een half jaar duurt. Als het meer dan een jaar gaat duren, verwacht bijna 60 procent van de Nederlandse ondernemers dat het doek voor hen valt. Dat percentage ligt gelijk met dat in onze regio.

12.41 uur Protocol voor zwembaden

Douche thuis voor en na het zwemmen, trek je badkleding thuis aan en was je handen voorafgaand aan het zwembadbezoek. Het zijn een paar punten in het protocol dat is opgesteld en dat gebruikt kan worden bij de heropening van zwembaden.
Binnenzwembaden mogen vanaf maandag weer open. Voor buitenzwembaden gold dat al vanaf 29 april. In het protocol zijn zowel punten voor zwemmers, medewerkers, huurders als leveranciers opgenomen. Hier staat het protocol.

12.11 uur 'Hoog bezoek' bij het WKZ

FC Utrecht is met een hoogwerker van Colle kinderen in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht gaan verrassen. Ook mascotte Tiger was aanwezig om de kinderen een knuffel op afstand te brengen.

11.42 uur 25.000 aanvragen vispas na ingaan coronamaatregelen

Sinds het ingaan van de coronamaatregelen hebben zeker 25.000 Nederlanders een visvergunning aangevraagd. Vorig jaar hadden in totaal een kleine 600.000 mensen een zogenoemde VISpas, een getal dat dit jaar waarschijnlijk hoger zal uitvallen, aldus Sportvisserij Nederland in Bilthoven.
"Het aantal visvergunningen dat we dit jaar vooralsnog hebben verstrekt, bereiken we normaal gesproken pas in augustus", zegt Joop Bongers, directeur van Sportvisserij Nederland. "Dat blijft iedere dag oplopen". Volgens Bongers zoeken mensen nu graag ontspanning en avontuur in de buitenlucht, maar ook "de spanning van de visvangst".
Sportvisserij Nederland gaat ervan uit dat vanwege de coronacrisis veel mensen deze zomer in eigen land op vakantie gaan, waardoor meer mensen zullen gaan vissen. De bond benadrukt wel dat er momenteel minder buitenlandse vissers naar Nederland trekken. "Hopelijk verandert dat later dit jaar", zegt Bongers.
Een vispas kost 35 euro en is geldig tot het eind van het jaar. Met de pas mag in de meeste Nederlandse binnenwateren worden gevist. Ook in zee mag de hengel worden uitgeworpen.

11.34 uur 88 aanvragen voor overbruggingskrediet in regio Utrecht

In de regio Utrecht zijn tot nu toe 88 aanvragen binnengekomen voor de Corona-OverbruggingsLening (COL), een overbruggingskrediet voor start- en scale-ups. Dat meldt Economic Board Utrecht (EBU). "Er zijn helaas afwijzingen, maar ook al toekenningen."
De Nederlandse staat maakt overigens nog eens 750 miljoen extra aan overbruggingskredieten mogelijk voor ondernemingen met een relatief kleine financieringsbehoefte. Het krediet is mede op initiatief van banken, de overheid staat voor 95 procent garant.

11.15 uur Basisscholen maandag weer open, maar niet alle kinderen naar school: 'We durven het echt nog niet aan'

Het thuisonderwijs was best even wennen in het begin, voor het IJsselsteinse gezin van Renée van Mildert. "Ineens was ik moeder en juf tegelijkertijd." Toch haalde ze niet bepaald opgelucht adem toen bleek dat de kinderen vanaf komende maandag weer naar school mogen. Sterker nog, ze houdt haar zoon A.J. en dochter Noraa voorlopig nog even thuis.

11.02 uur Cliënten Lister ontvangen bloemetje

1700 cliënten van zorgorganisatie Lister hebben een bloemetje ontvangen. De cliënten ontvingen de tulpen uit handen van hun begeleider. De actie was bedoeld om de cliënten in het zonnetje te zetten.
Het idee kwam van medewerkster Nicole Fase uit Nieuwegein. Haar neven van de firma vanderSlot uit Lisse konden hun tulpen slecht kwijt als gevolg van de crisis en besloten de bloemen daarom maar te verkopen aan Lister.
Cliënten van Lister ontvangen een bloemetje
Cliënten van Lister ontvangen een bloemetje © Lister

10.04 uur Buitensportvelden in Bunnik maandag nog niet open voor volwassenen

De gemeente Bunnik zegt op de aanpassingen van de noodverodening te wachten.

08.24 uur Helft wil ook ná corona thuiswerken

Bijna de helft van de Nederlanders verwacht ook ná de coronacrisis vaker thuis te (mogen) werken. Het scheelt veel reistijd, de dag is beter in te delen en er is meer tijd voor het gezinsleven, worden als redenen opgegeven. Dat blijkt uit onderzoek van Intermediair en Nationale Vacaturebank onder ruim 1000 Nederlanders.
Mensen zonder kinderen zeggen meer te sporten dan voorheen. Ook kunnen mensen zonder kinderen zich thuis beter concentreren dan op de werkplek (43 procent). Dit geldt niet voor mensen met kinderen: maar 25 procent zegt zich beter te kunnen concentreren.
Verder missen we wel het praatje bij de koffiemachine.Bijna 60 procent geeft aan zijn collega's te missen. Bij hbo- en wo-opgeleiden ligt dat nog hoger.

08.12 uur Op ruim helft scholen blijven leerkrachten maandag thuis

Ruim de helft van de basisscholen, 57 procent, start maandag met een incompleet team. Op deze scholen komen gemiddeld drie leerkrachten niet naar school op 11 mei. Dat meldt DUO Onderwijsonderzoek & Advies na onderzoek samen met het AD onder 1250 basisschoolleraren.
De overgrote meerderheid van de leerkrachten (92 procent) die starten met een incompleet team, geeft aan dat dit geen problemen oplevert of dat de problemen te overzien zijn. Een ruime meerderheid van de leerkrachten, 80 procent, heeft veel zin om 11 mei weer aan de slag te gaan met hun leerlingen. De overige leerkrachten vinden vooral dat het eigenlijk niet verantwoord is de scholen maandag weer te openen.
Een kleine driekwart van de leerkrachten vindt dat de school goed is voorbereid op de nieuwe situatie, 9 procent vindt dat niet.

07.34 uur Diak stuurt medische spullen naar Diakonessenhuis in Suriname

Het Diakonessenhuis stuurt nog deze week een grote lading medische goederen naar het Diakonessenhuis in Suriname. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om afgeschreven apparatuur, verbandmiddelen en wiegjes die in Utrecht en Zeist niet meer gebruikt worden.
Het Utrechtse Diak was ruim een halve eeuw geleden ook betrokken bij de oprichting van het gelijknamige ziekenhuis in Suriname, maar het gaat op dit moment niet goed in Paramaribo. Er zijn grote financiële problemen.

06.59 uur Internationale studenten extra in de knel

Internationale studenten hebben het niet makkelijk tijdens de coronacrisis. Dat blijkt uit meldingen die zijn binnengekomen bij het Interstedelijk Studenten Overleg (IS), de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Erasmus Student Network the Netherlands (ESN).
De meeste problemen hebben te maken met financiën en huisvesting. Door de crisis vallen bijbanen weg, verliezen ouders hun baan in landen waar overheidssteun niet vanzelfsprekend is en zijn wisselkoersen vaak zeer ongunstig. De organisaties roepen de overheid en instellingen op tot coulance.

06.47 uur Verhuurders verhogen woninghuren ondanks coronacrisis

Ondanks de coronacrisis gaat bij veel mensen per 1 juli de huur omhoog. Volgens de verhuurders zijn de huurstijgingen wel gematigder vanwege de pandemie. Huurdersorganisatie de Woonbond zegt meldingen van forse verhogingen te krijgen, meldt het FD vanochtend.
De afgelopen weken hebben veel huurders in Nederland weer de jaarlijkse huurverhogingbrief op de mat gehad. Huurdersorganisaties hadden erop aangedrongen de huren voorlopig niet te verhogen, omdat veel huurders door de coronacrisis een inkomensdaling verwachten.
De woningcorporaties verhogen de huur per 1 juli met gemiddeld 2,5 procent, meldt corporatievereniging Aedes op basis van een enquête onder 166 corporaties. Particuliere beleggers die hun huren verhogen doen dat veelal gematigd, zegt belangenvereniging Vastgoed Belang.

06.33 uur Peiling RTV Utrecht: meeste kinderen weer naar school, maar ouders houden zorgen

Het overgrote merendeel van ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd laat hun kinderen vanaf komende maandag weer naar school gaan. Toch maakt bijna de helft van de ouders zich in meer of mindere mate zorgen over de gezondheid van hun kinderen, blijkt uit een rondgang van RTV Utrecht onder ouders in de provincie Utrecht.

06.19 uur Hoogste ziekteverzuim in 17 jaar

Het ziekteverzuim in Nederland is in het eerste kwartaal opgelopen naar 5,2 procent. Dat is het hoogste verzuim in 17 jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
In vrijwel alle bedrijfstakken was een toename van het verzuim te zien, maar de zorg en de industrie spannen de kroon. Het CBS geeft niet aan wat de invloed van de uitbraak van het coronavirus is op het ziekteverzuim, omdat het bureau geen onderscheid maakt tussen de verschillende maanden of weken.

05.25 uur Leuk thuiswerken maakt Utrecht minder druk

De provincie Utrecht grijpt de coronacrisis aan om meer inzicht te krijgen over het terugdringen van verkeer in de regio. Als veel mensen thuiswerken leuk vinden, zouden ze er ook na het opheffen van de maatregelen voor kunnen kiezen om uit de auto, trein of bus weg te blijven.
Een onderzoek naar het huidige reisgedrag van de inwoners moet duidelijk maken hoe ze het beleven om hun dagelijks werk in eigen huis te doen en of ze er iets voor voelen als dat zo zou blijven.

05.14 uur Honkballers willen eerder aan de slag

Honk- en softbalbond KNBSB vreest dat 2020 een verloren jaar wordt als de leden niet sneller dan nu gepland het veld op kunnen. Het honkbalseizoen verloopt normaliter van april tot en met september. Het coronabesluit van deze week zou betekenen dat er dit jaar geen wedstrijden gespeeld kunnen worden.
De KNBSB voert op dit moment overleg met sportkoepel NOC*NSF en de overheid. De bond wil dat er voor zomersporten een ander beleid komt.

05.07 uur Minder longpatiënten met spoed naar ziekenhuis

Het aantal patiënten dat met longaandoeningen naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis wordt doorverwezen neemt sinds vorige week af. In maart en april steeg het aantal verwijzingen van de huisarts fors. De Nederlandse Zorgautoriteit zegt we weer bijna terug zijn op het niveau van voor de coronacrisis.
Voor andere specialismen , zoals dermatologie en urologie, neemt het aantal verwijzingen van huisartsen sinds april juist weer 'gestaag' toe. Sinds het begin van coronacrisis in maart hebben huisartsen in vergelijking met vorig jaar naar schatting 600.000 mensen minder doorverwezen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.