Jarenlange zoektocht boer gaat mogelijk verder buiten Soest

© RTV Utrecht
SOEST - Er komt een nieuw hoofdstuk in de jarenlange zoektocht van de familie Van Dorresteijn uit Soest naar een nieuwe locatie voor hun boerderij. Dat bleek gisteravond na een lange gemeenteraadsvergadering over dit onderwerp. De raad gaat een nieuwe opdracht formuleren aan de wethouder. Daarbij wordt gekeken naar het verkleinen van de bouwplannen van de boer, maar er komt mogelijk ook een onderzoek naar een locatie buiten de gemeente.
Het bedrijf van veehouder André van Dorresteijn komt in de verdrukking door woningbouw. Het oorspronkelijke plan van de boer om een nieuwe boerderij te bouwen aan de zuidzijde van de Peter van den Breemerweg werd vorig jaar afgeschoten. Terwijl er in 2013 juist werd besloten dat er voor boer André een uitzondering zou worden gemaakt.

BELOFTE MAAKT SCHULD

De gemeenteraad is zeer verdeeld over de kwestie. De oppositiepartijen hebben er vooral moeite mee dat de boer een belofte is gedaan die nu niet wordt nagekomen. Verschillende partijen denken dat dit de geloofwaardigheid van de politiek schaadt en noemden dit eerder al 'onbehoorlijk bestuur'. Deze partijen vrezen dan ook een claim van de boer als zijn bouwplannen definitief worden geblokkeerd.
Daarnaast heeft de langslepende discussie veel impact op de familie Van Dorresteijn. De 19-jarige dochter van boer André, die het familiebedrijf uiteindelijk wil overnemen, vindt de situatie onbegrijpelijk. "Een langgerekt hopen maakt het hart ziek", sprak zij tegen de raad.
Aan de onduidelijkheid moet dan ook snel een einde komen, vinden veel politici. "Volg dit dossier lang genoeg en je wordt vanzelf misselijk", zei Gerben Stormbroek van Partij Ons Soest(erberg). "Deze draaimolen moet tot stilstand komen."

POLDER

Toch wil een meerderheid van de gemeenteraad de open polder rondom Soest beschermen tegen nieuwbouw. De grootste partij in de gemeenteraad, Gemeentebelangen Groen Soest (GGS) wil niet meewerken aan de aanvraag. "De provincie gaat het niet toestaan en wij gaan dit niet toestaan", aldus fractievoorzitter Jan Paauw.
Maar nu uit een recent onderzoek blijkt dat er binnen Soest geen alternatieve locaties te vinden zijn, wil de politiek de boer niet aan zijn lot overlaten. De coalitiepartijen willen dan ook dat er een nieuw onderzoek komt naar alternatieve locaties buiten Soest. "Als je kijkt naar Eemland of de westkant van de Veluwe, dan moeten er toch mogelijkheden zijn", sprak Rolf-Jan Sielcken namens D66.
Daarnaast ging de deur toch op een kier voor nieuwbouw aan de Peter van den Breemerweg in Soest. D66 vindt de huidige plannen van de boer te groot. Daarom krijgt de wethouder mogelijk de opdracht om uit te zoeken wat er maximaal mogelijk is op de beoogde bouwlocatie.
Officieel is er gisteravond nog niets besloten. De gemeenteraad praat op een later moment verder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.