RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Minister grijpt in: verhogen eindcijfers op school Amersfoort mag niet

AMERSFOORT - Het Amersfoortse Johan van Oldenbarnevelt Gymnasium mag van de minister van Onderwijs niet op eigen houtje de eindcijfers van examenleerlingen verhogen. De school deed dit omdat de cijfers te laag zouden zijn na het annuleren van het centrale eindexamen vanwege de coronacrisis.

Volgens de middelbare school in Amersfoort was de ingreep nodig omdat leerlingen gedupeerd werden door de coronacrisis. Daardoor werd het centraal eindexamen geschrapt en werd het eindcijfer volledig gebaseerd op de schoolexamens.

Maar op het Johan van Oldenbarnevelt scoren leerlingen altijd beter op het eindexamen dan op de schoolexamens, aldus de school. En dus zou de lichting van dit jaar met te lage cijfers eindigen. Daarom vond het gymnasium het gerechtvaardigd om de eindcijfers bij bepaalde vakken te corrigeren met het gemiddelde cijfer dat leerlingen van de school in het verleden behaalden op het eindexamen.

OVERLEG
De Onderwijsinspectie en het ministerie van Onderwijs kwamen meteen in actie toen het nieuws over de Amersfoortse school naar buiten kwam. Want de school ging volgens de Onderwijsinspectie te ver. "Scholen hebben de ruimte gekregen om passende maatregelen te nemen", zegt een woordvoerder. Maar cijfers op deze manier ophogen, kan volgens hem niet: "De ruimte die gegeven is in de richtlijnen is daar niet voor bedoeld."

REACTIE SCHOOL
Het Johan van Oldenbarnevelt Gymnasium noemt de uitspraak 'een teleurstelling voor de leerlingen en voor de school, die de regeling naar eer en geweten heeft opgesteld.' De school blijft zoeken naar een alternatieve manier om leerlingen te compenseren. Zo komt er een regeling waarbij leerlingen een aantal extra herkansingen mogen doen. Dat zouden meer scholen in Nederland doen.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -