Drukte leidt tot weinig problemen en Vinkeveense tandarts is er klaar voor

PROVINCIE UTRECHT - Het is weer weekend en het lijkt er ook nog eens op dat het mooi weer wordt. Lukt het Utrechters om de coronaregels (vermijd drukte, houd 1,5 meter afstand) op te volgen? In dit liveblog houdt RTV Utrecht je op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen.
In het kort:

- Drukte door reserveringen bij restaurants
- Handhavers in Utrecht soms onheus bejegend
- Herdenking Sovjet Ereveld besloten vanwege corona
- Lees hier het liveblog van gisteren

21.51 uur Liveblog gesloten

De verslaggeving over corona in dit liveblog is gestopt. Morgen is er weer een nieuw liveblog.

19.30 uur Drukte leidt niet tot problemen

De drukte vandaag in bouwmartken, recreatiegebieden en het centrum van steden heeft niet tot veel problemen geleid. Op een enkele uitzondering na zijn er geen bekeuringen gegeven door handhavers. Dat laat het Veiligheidsberaad weten.
De meeste mensen deden hun best 1,5 meter afstand tot elkaar te houden. Rondom winkels heeft het afstand houden nog wel wat aandacht nodig. Voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls: "We zien al een tijdje dat mensen er steeds vaker op uit gaan. Die beweging is met Pasen ingezet en ieder weekend lijkt het weer iets drukker te worden. Gelukkig lijkt dit op de meeste plaatsen geen problemen op te leveren. Waar nodig, is vandaag ingegrepen. Vaak is aanspreken of waarschuwen voldoende."
Toch moeten, volgens Bruls, mensen goed blijven nadenken voor ze erop uit gaan. "Dat ze afstand houden, is goed, maar vermijd ook drukte. Vind je het te druk in de stad, in een (winkel)straat of in een park? Neem dan alsjeblieft een andere route of keer om, ga naar huis en kom een andere keer terug."

17.20 uur Tandarts heeft de boor weer opgepakt

Sinds 29 april is de tandarts in Vinkeveen weer open. In een video laten ze zien hoe ze met de coronamaatregelen omgaan.

15.26 uur Drukte in centrum Utrecht

14.58 uur 'Verpleeghuizen wilden personeel al vroeg testen'

Verschillende verpleeghuizen hebben begin maart al geprobeerd werknemers te laten testen op besmetting met het coronavirus, maar kregen dat buiten hun schuld niet voor elkaar.
Dat zegt bestuurslid Conny Helder van koepelorganisatie ActiZ naar aanleiding van berichtgeving in Trouw, die is gebaseerd op onderzoek van platform voor onderzoeksjournalistiek Investico voor Trouw, Argos en De Groene Amsterdammer.
Verpleeghuizen die vanaf begin maart probeerden hun personeel te laten testen, werden geweigerd door laboratoria hoewel die soms voldoende testcapaciteit in huis hadden, schrijft Trouw.

14.10 uur De nieuwste cijfers van het RIVM

In de provincie Utrecht zijn nu 3189 personen positief getest, 28 meer dan gisteren. De afgelopen 24 uur is er één provinciegenoot overleden aan het virus.

13.17 uur 'Summer in the city'

Maak van de Oudegracht (tussen de Smeebrug en de Gaardbrug), Oudkerkhof en het Stadshuisplein in Utrecht tijdelijke voetgangersgebieden en geef horeca en culturele instellingen op die manier meer ruimte. Dat staat in het concrete plan van D66 Utrecht om ondernemers en de cultuursector tegemoet te komen.
De partij wil verder dat het makkelijker wordt om een buitenbar te openen voor een langere periode en dat er grotere terrassen komen. Ook kunnen culturele instellingen denken aan een drive-in zodat mensen vanuit hun auto naar voorstellingen, films of exposities kunnen kijken.

11.53 uur Jordy Zuidam: 'FC Utrecht gaat salaris inleveren'

Ook de spelers van FC Utrecht moeten salaris inleveren. Hoeveel geld, bespreekt de club binnenkort met de spelersraad. Dat zei Technisch Directeur Jordy Zuidam gisteravond in Een Berg Sport.

11.43 uur Reizigers ontevreden over reisvouchers na annulering vakantie

De ANVR merkt dat steeds meer mensen ontevreden zijn over de reisvouchers die ze krijgen na het annulering van een vakantie. Twee maanden geleden bedacht de reisbranchevereniging samen met het SGR garantiefonds de zogenoemde coronavoucher.
Consumenten krijgen die bij het annuleren van een reis en kunnen met de waardebon binnen het jaar een andere reis boeken. 90 procent van de reisorganisaties doet hieraan mee. Veel mensen willen dat niet en willen hun geld terug. De eerste reizigers zijn al naar de rechter gestapt. De ANVR hoopt dat de rechter aan hun kant staat omdat het overmacht is.

11.06 uur De politie zegt het nog maar een keer...

10.45 uur Brandbrief sportscholen: 'Ons perspectief is sluiting tot 1 september'

Vertegenwoordigers van de vechtsport, krachtsport en fitnessbranche hebben een brief gestuurd naar de ministers van Volksgezondheid, Medische Zorg en Economische zaken. Ze vinden dat hen geen perspectief is geboden.
"Het perspectief dat wij op de persconferentie van 6 mei voorgeschoteld kregen, is dat van sluiting tot 1 september. En om het onomwonden te zeggen: dat zullen velen van ons niet halen. Commerciële en niet-commerciële sportscholen, maar ook organisaties die sport koppelen aan sociaal en maatschappelijk werk, gaan onderuit als zij nog ruim drie maanden lang de adem moeten inhouden.
Volgens de briefschrijvers dreigen sportscholen te verdwijnen, terwijl dat niet onvermijdelijk is. "Dat mogen we niet laten gebeuren." De vertegenwoordigers willen daarom zo snel mogelijk met de ministers om de tafel.

10.06 uur Ruim 18 miljoen uitgekeerd aan zelfstandig ondernemers

Bij de gemeente Utrecht zijn tot nu toe ruim 13.000 aanvragen binnengekomen voor een TOZO-uitkering, een tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp'ers. Van alle geldige aanvragen heeft 75 procent daarvan inmiddels twee voorschotten ontvangen. Het gaat om een bedrag van ruim 18 miljoen euro.

09.37 uur RIVM-experts: 'Aankondigen van versoepelingen kan mensen nonchalant maken'

Het RIVM maakt zich zorgen dat mensen te nonchalant worden bij de versoepeling van de coronamaatregelen. Hoewel de veranderingen door de modelleurs van het RIVM nauwkeurig zijn doorgerekend, blijft het de vraag of mensen zich aan de basisregels blijven houden, zoals handen wassen en 1,5 meter afstand houden.
"De onzekerheden zijn best wel groot", zeggen hoofd infectiebestrijding Jaap van Dissel en Jacco Wallinga van het RIVM bij de NOS.

08.45 uur Drukte bij restaurants door reserveringen

Horecaondernemers hebben het enorm druk met het verwerken van reserveringen van klanten. Volgens reserveringswebsite The Fork is het vooral druk in Utrecht, gevolgd door Amsterdam en Rotterdam. Het aantal aanvragen groeide volgens de site de afgelopen dagen van tientallen naar enkele duizenden, schrijft de NOS.
Helemaal zeker dat de restaurants en terrassen op 1 juni weer open kunnen, is het trouwens nog niet.

08.10 uur Burgemeester Van Zanen: meldingen over onheuse bejegening

Inwoners van de stad Utrecht houden zich goed aan de coronamaatregelen. Dat schrijft het stadsbestuur in een brief aan de gemeenteraad. "Vooral in parken en op het water kan het bij mooi weer in de loop van de dag druk worden, maar mensen laten zich over het algemeen goed aanspreken en volgen de aanwijzingen van Toezicht en Handhaving en politie op."
Toch gaat het niet overal goed. Zo worden boa's soms onheus bejegend. "Dit gebeurt vooral in de late dienst door met name jongeren. In Overvecht, Noordwest, Zuidwest en Zuid worden op bekende hotspots kleine en enkele grotere groepen jongeren waargenomen die uitdagend gedrag vertonen. Door het gesprek aan te gaan, is in de meeste gevallen geen sprake van escalatie geweest."
Soms ontstaat er toch een kat-en-muis-spel tussen jongeren en handhavers. "Dit is ontoelaatbaar en in samenwerking met de politie wordt gewerkt aan een passende aanpak."

07.46 uur Nieuwe coronagolf verwacht

Viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC verwacht de komst van een tweede coronagolf naar ons land. "Hoe groot die is, dat hebben we voor een deel met ons eigen gedrag in de hand", zegt Koopmans in een interview met het AD. De adviseur van het kabinet sluit zich aan bij twee topexperts in Duitsland, die waarschuwen voor een tweede coronagolf, die mogelijk nog krachtiger is dan de eerste.
Koopmans denkt dat de mate waarin Nederlanders zich aan de adviezen houden meespeelt. "Als je kijkt naar voorgaande grieppandemieën, dan verwacht je het wel. Maar we hebben nog nooit in de historie een pandemie gehad waarbij zoveel maatregelen zijn genomen, en zo nadrukkelijk gestuurd werd op het gedrag van mensen. Je weet niet in hoeverre we daarmee onheil kunnen voorkomen."

05.29 uur Sovjet-soldaten herdacht op Ereveld in Leusden

Nederlanders vieren het einde van de Tweede Wereldoorlog elk jaar op 5 mei, maar in 1945 was de oorlog toen nog niet voor iedereen in Europa voorbij. Dat was pas het geval toen de Duitsers zich op 8 mei een uur voor middernacht overgaven in Berlijn. Toen was het in Rusland al 9 mei en daarom wordt op die dag, vandaag dus, de Dag van de Overwinning gevierd.
De herdenkingsdag wordt door de Russische ambassade ook in Nederland georganiseerd, zoals vanochtend bijvoorbeeld op het Sovjet Ereveld in Leusden. Vanwege de coronacrisis is de bijeenkomst dit jaar besloten en is het Ereveld dicht van 10.30 tot 12.30 uur. Beelden van de ceremonie zijn later op de dag terug te zien op de website van het Sovjet Ereveld.

05.22 uur Liveblog gemist? Lees hier het liveblog van vrijdag

Lees hier het liveblog van gisteren terug.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.