Artsen waarschuwen: 'Vermijd de zorg niet vanwege het coronavirus'

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Medisch specialisten en huisartsen maken zich zorgen om mensen met gezondheidsklachten die vanwege het coronavirus niet naar een arts gaan. Artsen denken dat mensen terughoudend zijn omdat ze bang zijn om met het coronavirus besmet te raken of omdat ze denken dat artsen het al zo ontzettend druk hebben.
Maar die zorgen zijn niet nodig, zegt Robin Peeters, voorzitter van de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV). Sterker nog, het kan juist gevaarlijk zijn om geen contact op te nemen. "Als mensen bijvoorbeeld kanker hebben, dan missen ze belangrijke tijd als ze zich pas later melden", zegt hij. Zoek dus contact met een arts bij klachten, is zijn advies. "Wij kunnen inschatten of een patiënt langs moet komen of niet."

ANDERE VORM

Wel moeten mensen erop zijn voorbereid dat de zorg anders dan gewend kan verlopen. "Een deel van de zorg wordt nu in een andere vorm geleverd. Zo gaat veel contact nu telefonisch of via webconsulten. Dat doen we juist ook om de patiënten goed te kunnen spreiden, omdat we nu geen volle wachtkamers meer kunnen hebben."
Hoe veel personen zich precies niet bij een arts durven te melden, kan Peeters niet zeggen. Wel zegt hij dat artsen nu een stuk minder patiënten zien. "Er worden minder diagnoses gesteld en ook het aantal personen dat zich met onduidelijke klachten meldt, neemt af. Ik hoor ook van collega's dat mensen met bijvoorbeeld infecties zich nu pas melden, terwijl ze dat normaal gesproken twee weken geleden al hadden gedaan."

VIDEO

Speciaal om mensen gerust te stellen en ze te wijzen op de veranderingen in de zorg, hebben de Federatie Medisch Specialisten, de NIV, het Nederlands Huisartsen Genootschap en de Landelijke Huisartsen Vereniging een uitlegvideo gemaakt. Op die manier hopen ze mensen met gezondheidsklachten te overtuigen dat de zorg nu veilig is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.